Politika & Kriminal

Novi Berošev skandal: I bivši HDZ-ov ministar dobit će milijun kuna. Da bi nadzirao čuvenu cvjećarku u IT poslovima

Propozicije natječaja bile su takve da je mogao aplicirati samo neki bivši ministar. I doista, Neven Ljubičić, s tek osnovanom firmom, jedini se prijavio

Kako je Telegram jučer otkrio, kompleksan posao za izradu projektne dokumentacije i tehničke specifikacije IT sustava eBolnice, Ministarstvo zdravstva dodijelilo je nepoznatoj tvrtki Navada d.o.o. iz Gornje Stubice čija je djelatnost dosad uključivala cvjetno dekoriranje svadbenih proslava. Tvrtka će dio posla raditi s tvrtkom DiMeros d.o.o., s kojom se jedina javila za tu grupu poslova vrijednu ukupno 4.187.500 kuna s PDV-om.

Ali u istom postupku javne nabave čeka se i odluka za drugu, B grupu poslova koja se odnosi na usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u navedenom projektu eBolnice, procijenjene vrijednosti 1.140.000 kuna bez PDV-a. Ministar Vili Beroš pritom neće imati mnogo dileme, ako ponuda bude ocijenjena valjanom. Naime, za usluge stručne koordinacije jedina se javila tvrtka Aenona consulting d.o.o. u vlasništvu bivšeg Sanaderovog ministra zdravstva, Nevena Ljubičića koji je tvrtku osnovao svega dvadesetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda.

Stručnjak za devijacije u provedbi projekta

Napomenimo na početku, glavni cilj cijelog projekta sufinanciranog europskim sredstvima za koji je ministarstvo raspisalo natječaj jest postavljanje dokumentacijskog temelja i specifikacija prema kojima će se tek u nekoj budućnosti napraviti odgovarajuće IT rješenje u integraciji poslovanja bolnica. A stručnjake, koje će angažirati već spomenuta tvrtka s iskustvom u cvjetnom aranžiranju, za milijunski iznos nadzirat će i “neovisni stručnjak iz područja eZdravlja”.

Kako stoji u natječajnoj dokumentaciji, taj neovisni stručnjak će “svojim stručnim znanjima komplementirati organizacijska znanja voditelja projekta, te sa stručne strane biti zadužen za praćenje provedbe svih elemenata projekta, stručnu koordinaciju i nadzor aktivnosti projekta, te pravovremeno reagirati na sve moguće devijacije u provedbi, kako bi se otklonile sve moguće poteškoće u provedbi projekta i mitigirao njihov nastanak”.

Traži se, zapravo, neki bivši ministar

Propozicije u natječaju za tog stručnjaka vrlo su precizno propisane. Primjerice, dok se za prvu grupu koju su dobile gornjostubička Navada i DiMeros traži barem jedna usluga izrade projektne dokumentacije u posljednje tri godine kao dokaz tehničke i stručne sposobnosti, za stručnjaka se takvo što ne traži. Kriterij za odabir čine u manjem omjeru cijena (40%), a u većem dijelu “specifično iskustvo ključnog stručnjaka” koje može itekako biti prevaga jer nosi 60% bodova.

Tako se, osim broja ukupnih citata znanstvenih radova koji maksimalno nosi 20 bodova, boduje i “iskustvo vođenja i koordinacije minimalno jednog nacionalnog projekta koji je u nacionalni zdravstveni sustav uvodio nove medicinske programe” (10 bodova), potom “iskustvo vođenja i koordinacije minimalno jednog nacionalnog projekta koji je u nacionalni zdravstveni sustav uvodio nove načine izvješćivanja ili sustava fakturiranja ili sustava akreditacije i kvalitete” (još 10 bodova).

I konačno, još 20 bodova može donijeti “iskustvo vođenja ili upravljanja bolničkim zdravstvenim sustavom s minimalno 4 kliničkih bolničkih centara, 3 kliničke bolnice te 20 općih bolnica”. Traži se, jasno je iz uvjeta koji nose veliki broj bodova, neki bivši ministar zdravstva, domaći ili strani.

Mora biti redoviti profesor i član nekog društva

Uz obrazovne kvalifikacije, taj stručnjak mora imati i opće profesionalno iskustvo, i to “najmanje status redovitog profesora u trajnom zvanju u kumulativnom aktivnom radnom odnosu na jednoj od Katedri medicinskog fakulteta sveučilišta” te “predsjednik ili dopredsjednik ili tajnik nacionalnog ili međunarodnog stručnog medicinskog društva”.

Prema životopisu, Ljubičić je od 2018. redoviti profesor u trajnom zvanju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a također je od iste godine i predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, o čijem je luksuznom provodu u Šibeniku na račun farmaceuta, prošle godine pisao i Telegramov Drago Hedl.

Sve se, nekako, posložilo kako treba

Teško se oteti dojmu da se bivšem ministru posrećilo dok je administracija Beroševog ministarstva zdravstva filigranski pisala uvjete. Primjerice, u Hrvatskoj trenutačno postoji pet kliničkih bolničkih centara, a u natječaju se za maksimalno bodovanje iskustva u njihovom upravljanju traže minimalno četiri – koliko ih je postojalo za vrijeme Ljubičićevog ministrovanja zdravstvenim resorom od 2005. do 2008.

Natječaj je objavljen 20. srpnja prošle godine, a prema sudskom registru, Ljubičić (inače šef Upravnog vijeća KBC-a Split) je tvrtku osnovao 4. kolovoza, pa mu je preostalo tek dvadesetak dana da se prijavi prije roka. Ministar Beroš odluku o tome tko će pobijediti na natječaju na kojem se jedina prijavila Ljubičićeva svježe osnovana tvrtka, kako smo već rekli, tek treba donijeti. Ne sumnjamo, da citiramo ministra iz nedavnog intervjua za RTL televiziju, kako će sve biti kao i dosad – legitimno i legalno.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu