Politika & Kriminal

Novi detalji o uredima ministarstva poljoprivrede koji su uglavnom zjapili prazni: na uređenje je potrošeno 248.137 kuna

Prostor u Buzinu uređivala je firma čiji je direktor primao potpore za ulaganja u poljoprivredi

Telegram doznaje detalje o skupo plaćenom opremanju poslovnog prostora jedne od savjetodavnih službi Ministarstva poljoprivrede u Buzinu. Za njega je tri godine plaćan milijunski najam iako uredi nikada nisu bili popunjeni. Dapače, većinu vremena, kako svjedoče fotografije koje smo dobili na uvid, bili su prazni.

No, unatoč tome, vrlo brzo nakon sklapanja ugovora o najmu u srpnju 2018. prostor je u potpunosti uređen. Nabavljen je, prema dokumentima kojima raspolažemo, najmeštaj za urede, oprema za dvorane za predavanja, kuhinja sa svim uređajima, recepcija, police za arhivu… Sve je to, kako je Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo za Telegram, plaćeno gotovo četvrt milijuna kuna, preciznije 248.137,50 kuna.

Umjesto rezanja troškova, nova ulaganja

Važno je naglasiti da se ovo veliko opremanje događa u ljeto 2018., u trenutku kada je Vlada RH u sklopu racionalizacije najavila ukidanje 54 agencije i zavoda. Među njima je bila i Hrvatska poljoprivredno- šumarska savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede.

Unatoč toj najavi, ove služba koju je tada vodio aktualni državni tajnik Zdravko Tušek nabavlja novi, skupi prostor i namještaj, a zaposlenicima, kako smo tada i javili, rastu i plaće. Prostor je prema ugovoru, zajedno s održavanjem stajao 2,2 milijuna kuna godišnje. Unajmljen je od tvrtke u vlasništvu Branimira Markote, koji je istovremeno i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Ventilacija narušava koncentraciju

Tušek je učinio doista sve da dođe do novog prostora, uvjeravajući čak nadređene kako mu zaposlenici rade u neljudskim uvjetima. “Uredski prostor se nalazi na dva kata što otežava komunikaciju između djelatnika i onemogućava brze reakcije i smanjuje produktivnost”, žalio se u dopisu kojim je tražio nove kvadrate. Još je tome dodao: “Ventilacijski i klimatizacijski uređaji su dotrajali i bučni što narušava koncentraciju. Ne postoji mogućnost provjetravanja”.

Telegram je zbivanja oko prostora Ministarstva poljoprivrede u Buzinu detaljno pratio sve do sada, kada je trogodišnji ugovor o najmu istekao. Istek ugovora potvrđen nam je iz Ministarstva poljoprivrede.

Tko je sređivao urede u Buzinu?

Na upit Telegrama potvrdili su i nabavku namještaja i opreme za taj prostor. Sve je, kažu, kupljeno od tvrtke Primat logistika d.o.o. “Račun za navedenu opremu je evidentiran u poslovnim knjigama HPŠSS 20. rujna 2018. godine”, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Nije, međutim, jasno kako je kao dobavljač odabrana baš tvrtka Primat logistika. Riječ je o tvrtki s višegodišnjom tradicijom, koju vodi obitelj Dujmović. Zanimljivo je da je jedan od direktora, Kazimir Dujmović, registriran i kao vlasnik dvije firme koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Jedna od njih su ‘Fructus staklenici’, koji su preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili 3,7 milijuna kuna za ulaganje u izgradnju staklenika za hidroponski uzgoj rajčica. Radi se o isplati odobrenih sredstava iz IPARD programa, pretpristupnog fonda Europske unije.

Kako je odabrana tvrtka za uređenje?

Pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede i tvrtku Primat logistika kako je došlo do ovog ugovora o opremanju, te zašto je odabrana baš firma čiji čelni ljudi imaju i značajne poslove u poljoprivrednom sektoru. Kažu nam da je HPŠSS u skladu s Odlukom o provedbi postupaka jednostavne nabave vrijednosti ispod 200.000 kn bez PDV-a za robe i usluge zatražila od tri tvrtke ponude za opremanje ureda u Buzinu.

“Prema navodima stručnog povjerenstva naručitelja, u roku za dostavu ponuda pristigle su dvije ponude. Pregledom i ocjenom ponuda utvrđeno je da ponuda drugog ponuditelja nije cjelovita te je zatraženo upotpunjavanje ponude. No, drugi ponuditelj nije u zadanom roku dostavio sve tražene dokumente tj. nije dostavio certifikate osiguranja kvalitete, te nije dokazao da posjeduje dovoljnu razinu iskustva, potrebnu za izvršenje ugovora na odgovarajućoj razini kvalitete”, pojašnjavaju i potvrđuju da je povjerenstvo HPŠSS-a odluku o odabiru Primat logistike donijelo 19. lipnja 2018. godine.

Zanimjivo je da je odluka donijeta dva dana prije nego što je Ministarstvo državne imovine dalo konačnu suglasnost za zaključenje ugovora o najmu, te više od mjesec dana prije zaključenja samog ugovora, koji je, kako smo pisali, sklopljen 27. srpnja 2018. godine.

Što je sada s namještajem iz Buzina?

Zanimalo nas je i gdje je završila oprema iz Buzina nakon što su zaposlenici napustili taj poslovni prostor. Evo što kaže Ministarstvo poljoprivrede: “Stvari i oprema, koja je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, preseljena je iz poslovnog prostora Mani Buzin na lokaciju Vukovarska 78.

Njome su opremljeni uredi službenika na lokacijama Vukovarska 78, te Ilica 101. Dio opreme poslan je i u pojedine ispostave Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva”.

Iz tvrtke Primat logistika na Telegramove upite nisu odgovorili.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu