Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Novi nevjerojatni zaplet: turski investitori ostali bez 44 milijuna eura u poslu s Draganom Juriljom jer niži sudovi ne slušaju Vrhovni

Investitori u prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj obratili su se, doznajemo, sudu u Strasbourgu

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu krajem ožujka zatražio je od turske tvrtke BLT, investitora prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj, kraj Bjelovara u Velikoj Cigleni, dodatne informacije o sporovima koje Turci vode na hrvatskim sudovima, a tiču se zaštite njihovog ulaganja od oko 44,33 milijuna eura.

Suci u Strasbourgu, sasvim sigurno, ostat će u šoku kada im turska tvrtka BLT javi kako Visoki trgovački sud (VTS) ne mari za odluku Vrhovnog suda i kako im je uzaludna pravna bitka u državi u kojoj niži sud ne poštuje odluke višeg.

Sve je počelo 2015. godine

Telegram je o toj nevjerojatnoj priči – koja je bila i tema razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u rujnu prošle godine – pisao još sredinom 2021., no taj se gospodarstveno-sudski triler nastavlja, novim i brojnim uzbudljivim epizodama.

Visoki trgovački sud, naime, odbija postupiti u skladu s odlukama Vrhovnog suda koji je u tri navrata prošle godine ukinuo isto toliko rješenja VTS-a, a odnose se na sporove turskog investitora BLT i njihove tvrtke kćeri Geoen, koju su krajnje neobičnim manevrima pripojili vlasnici tvrtke Geothermal Solutions (GS), Dragan Jurilj i Goran Pavlović. Ukratko ćemo podsjetiti na početke te priče koja se, eto, našla i pred sudom u Strasbourgu.

Turski poduzetnik Muharrem Balat 2015. godine započeo je izgradnju geotermalne elektrane kraj Bjelovara tako što je kupio udjele u tvrtki Geoen koja je tada bila u vlasništvu Željka Jurilja, brata spomenutog Dragana Jurilja. Tako je Balatova tvrtka došla do 80 posto temeljnog kapitala Geoena, dok je 20 posto imala tvrtka Geothermal Solutions.

Okidač je bio iznos za struju

Geoen je Turcima bio zanimljiv jer je još od 2012. s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) imao potpisan ugovor o otkupu proizvedene struje i to u mjesečnom iznosu od oko 12 milijuna tadašnjih kuna.

Vlasnicima GS-a, pak, turski je partner bio zanimljiv jer se obvezao osigurati novac potreban za izgradnju geotermalne elektrane. Bio je dakle u pitanju obostrani interes u sigurnom poslu: HROTE će 12 godina otkupljivati struju, pa su se ulagači Geoen i GS nadali dobroj i sigurnoj zaradi.

Vrtoglavi iznos novca (oko 230 milijuna eura) za isporučenu struju u tom razdoblju, čini se, bio je okidač da Geothermal Solutions, tvrtka s manjinskim udjelom od 20 posto, pokuša učiniti nemoguće a što se kolokvijalno opisuje kao: mala riba progutala veliku. Upustili su se u igru koja im je dobro krenula, ali je sada Vrhovni sud preokrenuo priču.

Neobična sjednica skupštine

A ta priča počinje ovako. Sredinom 2020. manjinski suvlasnik GS poštom u Tursku šalje poziv za skupštinu većinskom vlasniku Geoena, BLT-u. Turci tvrde da u omotnici nije bilo nikakvog poziva već nevažna dokumentacija koja nije imala nikakve veze sa sazivanjem skupštine.

Ne dolaze u Zagreb jer nemaju pojma da se ondje održava skupština Geoena, ali manjinski se vlasnik ne predaje pa saziva novu skupštinu tri dana kasnije.

Na toj, novoj skupštini, ponovno bez Turaka, ”mala riba” Geothermal Solutions, mijenja upravu tvrtke u kojoj BLT, kao većinski vlasnik, u upravi ima dva člana, Muharrema Balata i Gulustanu Aydin, a GS Dragana Jurilja. Izbacuju Balata i Aydin, pa upravu sada čine Dragan Jurilj i Goran Pavlović.

Mala riba progutala veliku

Njih dvojica tako su napravili prvi korak u ”gutanju velike ribe”. Kao novi članovi uprave Geoena, u kojoj više nema Turaka, izdaju zadužnice svojoj tvrtki Geothermal Solutions, te na taj način preuzimaju novac koji je HROTE uplaćivao Geoenu za isporučenu električnu energiju.

Stvari će se za novu upravu nakratko zakomplicirati kada Trgovački sud u Zagrebu u srpnju 2020. donosi privremenu mjeru koju će potvrditi i Visoki trgovački sud, a kojom zabranjuje primjenu odluka donesenih na skupštini Geoena, održanoj bez prisutnosti Turaka.

Ali Jurilj i Pavlović neće se dati smesti: ponovit će isti scenarij primijenjen prigodom sazivanja prve skupštine. Na isti će način, u listopadu 2020., sazvati novu, pa kad se Turci, koji opet nisu znali za održavanje skupštine ne pojave, ponovit će je dva dana kasnije.

Još jedna nelegalna skupština

I na njoj, bez nazočnosti turskog većinskog suvlasnika, donijeti iste odluke kao i četiri mjeseca ranije: opozvat će turske članove uprave Balata i Aydin, ali će sada kao jedinog člana uprave Geona imenovati Dragana Jurilja. S obzirom na to da u upravi više nema Turaka, novi, jedini član uprave Geoena, Jurilj, podnosi zahtjev Trgovačkom sudu u Zagrebu da se BLT briše kao član/osnivač Geoena, zbog, kako navodi, neispunjenja društvenog ugovora.

Juriljeva priča svela se na optužbu da turska strana nije uplatila novac u temeljni kapital, već je podigla kredit i zadužila se, stavljajući pod hipoteku vlasništvo tvrtke. Turci pak tvrde kako su ispunili sve obveze i osigurali 53,8 milijuna eura, a najbolji dokaz da je to istina, kažu, jest činjenica da je geotermalna elektrana u komercijalni rad puštena 2019. godine.

Slijed događaja nakon druge, jednako nelegalne skupštine, debelo je išao na ruku Jurilju i Pavloviću. Sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu u listopadu 2020. izbrisat će turski BLT kao člana društva/osnivača Geoena, a VTS u veljači 2021. godine, prihvatit će prijedlog Geoena da se ukine mjera kojom je, nakon prve nelegalne skupštine, zabranjena primjena njenih odluka.

U priču se upleo Vrhovni sud

Temeljem takve odluke Geothermal Solutions, tvrtka u vlasništvu Jurilja i Pavlovića s 20-postotnim udjelom, pokrenula je postupak pripajanja Geoena koji je bio 80-postotni vlasnik. Mala riba, napokon, progutala je veliku. Međutim, Jurilj i Pavlović nisu stali: odmah su pristupili prijenosu geotermalne elektrane izgrađene turskim novcem, svojoj novoj tvrtki Geo Power Energy Development (GPED) koju su osnovali krajem srpnja 2020.

No, ratna sreća, bar prividno, se okrenula. Kao što smo rekli, Vrhovni je sud u samo mjesec dana, od kraja kolovoza do kraja rujna prošle godine, ukinuo čak tri rješenja VTS-a, koja bi, da su riješeni onako kako je naloženo, vratila u život Geoen. Naime, ta nekoć zajednička tursko-hrvatska tvrtka odlukom Trgovačko suda u Zagrebu 26. kolovoza 2021. brisana je iz Sudskog registra, budući da je pripojena Geothermal Solutionsu, u vlasništvu Jurilja i Pavlovića.

Vrhovni je sud naložio VTS-u da ponovi postupak u kojem je dopustio pripajanja Geoena društvu Geothermal Solutions, očito smatrajući kako su učinjene povrede Zakona o trgovačkim društvima i kako su radnje koje su poduzeli Dragan Jurilj i Goran Pavlović nelegalnim odlukama nelegalnih skupština, bile protupravne i na štetu tvrtke Geoen.

Visoki sud ne sluša Vrhovni

Također, jednim od rješenja koje je donio Vrhovni sud, Sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu bio je dužan ponovno upisati Geoen kao samostalni pravni subjekt, a to bi onda značilo tu tvrtku vratiti u stanje prije pripajanja, a što bi zasigurno imalo značajne financijske i poslovne posljednice za sve uključene strane. Međutim, iako su sva rješenje Vrhovnog suda u VTS-u zaprimljena u studenom i prosincu prošle godine, još se ništa nije dogodilo.

Unatoč izričitoj uputi Vrhovnog suda da donese odluku temeljem žalbe turskog investitora protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu (kojom je Geoen pripojen GS-u), Visoki trgovački sud odbija donijeti takvo rješenje i vraća predmet nižem, Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji još uvijek nije proveo ponovni upis Geoena u Sudski registar.

Sudu u Strasbourgu, kada prime odgovor turskog investitora od kojeg su tražili dodatne informacije o stanju sudskih sporova, bit će teško shvatiti kako u Hrvatskoj funkcionira pravosuđe. A kakve će sve implikacije imati ta priča kada jednom hrvatsko pravosuđe, Sud u Strasbourgu ili moguća međunarodna arbitraža, napokon raspetlja taj zamršeni čvor teško je i zamisliti.

Pitanje je što će biti s novcem

Jer, pitanje je što će biti s novcem koju sada HROTE uplaćuje za struju proizvedenu u geotermalnoj elektrani. Do kraja ožujka ove godine HROTE je uplatio oko 12 milijuna eura i to na sudski polog kojeg je odredio Općinski građanski sud u Zagrebu. Takav način isplate HROTE je zatražio potkraj prošle godine kao se ne bi doveo u situaciju da naknadu za proizvedenu električnu energiju isplaćuje nezakonitom vlasniku geotermalne elektrane.

A jesu li to turska firma BLT koja je u sada nepostojećem Geoenu (brisanom iz Sudskog registra) imala 80 posto vlasništva, ili pak Geo Power Energy Development, na koju su Jurilj i Pavlović prenijeli vlasništvo elektrane, u ovom trenutku nitko ne zna.

Mada formalno GPED posjeduje elektranu, ta tvrtka nema pravo proizvoditi električnu energiju niti ima ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om jer je takav ugovor sklopljen s Geoneom. Koji u formalno-pravnom smislu ne postoji, jer Sudski registar trgovačkog suda u Zagrebu ne želi provesti rješenje Vrhovnog suda.

Na račun sjelo 3,7 milijuna eura

O sudbini kome treba pripasti 12 milijuna eura sada odlučuje Županijski sud u Velikoj Gorici. Teško sucu kojem je to dopalo u ruke, jer priča je zahvaljujući hrvatskom pravosuđu nevjerojatno zapetljana, zamršena i zamućena. A da se u tom pravosuđu uistinu ne znati tko pije a tko plaća ne govori samo postupak VTS-a koji se oglušuje o odluke Vrhovnog suda već i krajnje neuobičajen potez Trgovačkog suda u Zagrebu.

Kao u Ripleyevom ”Vjerovali ili ne” taj je sud, Trgovački sud u Zagrebu, privremenom mjerom naložio HROTE-u da naknadu za proizvedenu struju isplati Geo Power Energy Developmentu, pa je na račun Jurilj-Pavlovićeve tvrtke sjelo oko 3,7 milijuna eura. Taj novac vlasnici GPED-a, dakako, ne žele vratiti pa se i oko toga vodi sudski spor, jer se HROTE našao u neugodnoj situaciji.

A našao se zato što je Visoki trgovački sud ukinuo privremenu mjeru Trgovačkog suda u Zagrebu (koji je takvu isplatu odobrio), jer taj sud, kako je zaključio VTS, uopće nije bio ovlašten donijeti takvu odluku, kojom je tvrtki u vlasništvu Jurilja i Pavlovića na računu osvanulo gotovo četiri milijuna eura.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više