Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Obitelj Grgić iz Novske hladnokrvno su likvidirali diverzanti JNA. Danas, 27 godina kasnije, objavljena je presuda

Petorici časnika izrečene su tek nepravomoćne osude na 20 godina zatvora

Po 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, ubojstva obitelji Grgić iz Novske u ožujku 1993., dosudio je danas Županijski sud u Zagrebu petorici časnika JNA koji su se borili protiv Republike Hrvatske.

Bio je 19. ožujak 1993. kada su četvorica diverzanata oko 18 sati upala u dom Stjepana Grgića, tadašnjeg dozapovjednika privremene formacije novljanske domobranske satnije. Ubili su njega i suprugu Tomislavu te njihovu djecu Ivana i Anamariju.

Tko je sve počinio ovaj zločin?

Zapovijed da se likvidira obitelj Grgić prema današnjoj nepravomoćnoj presudi, izdali su Jure Šajatović, koji je u ono vrijeme bio načelnik obavještajno sigurnosnog organa i zapovjednik izviđačko-diverzantskog odreda 18. korpusa, Milenko Bajić, načelnik organa sigurnosti 54. pješačke brigade te Živko Kragujević, načelnik organa sigurnosti 98. pješačke brigade Srpske vojske Krajine.

Po njihovoj naredbi pripadnici diverzantsko-izviđačke grupe Ljubinko Bijelić, Dragan Knežević i Branislav Miščević krenuli s okupiranog Novskog brda u akciju u Novsku. Kako nikome ne bi bili sumnjivi, maskirali su se odore HV-a. Razlikovalo ih se tek po trakama svezanim oko ruke.

Pucali su žrtvama u glave

Čim su ušli u dom Grgićevih, počeli su pucati iz ‘škorpiona’. Svjedoci su opisali da se čula samo kratka svađa prije pucnjave. Dva hica pogodila su Stjepana Grgića u zatiljak, Tomislavi je jedan metak ispaljen u čelo, Ivan je pogođen u zatiljak, a Anamarija u stražnju stranu vrata. Bježeći, odvezli su se Grgićevim terencem.

Iako se za ubojstva odmah doznalo, ovaj zločin počeo se službeno rasplitati tek 2006. kada je otvorena istraga protiv zapovjednika, kao i izvršitelja likvidacije obitelji Grgić. Branislav Miščević je uhićen godinu-dvije kasnije i sudilo mu se na Županijskom sudu u Sisku. Još 2010. pravomoćno je kažnjen s 20 godina zatvora.

Iskaz svjedoka zločina

Ključan trenutak u rasplitanju ovog zločina bilo je svjedočenje jednog pripadnika izviđačko-diverzantske grupe koji je bio angažiran da prati izvršitelje ubojstva obitelji Grgić do Novske.

Opisao je istražiteljima kako je prije akcije bio održan sastanak u mjestu Rajić, nakon čega je dio grupe otišao prema Novskoj. Kasnije ih je, kaže, vidio kako se vraćaju otetim terencem. Čuo je i da je obitelj Grgić ubijena jer je jedan od njezinih članova prepoznao Dragana Kneževića.

Što ova presuda znači?

Kasnije je i vlasnik lokalnog kafića svjedočio kako je čuo da je Knežević ubio Grgićevu suprugu. Vrljanović mu je pak, u jednom razgovoru priznao da je sudjelovao u toj akciji i da je zapovijed izdao Jure Šajatović.

Na današnju nepravomoćnu presudu okrivljenici kojima se sudilo u odsutnosti imaju pravo žalbe. Kako su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu jer žive u Srbiji nije izvjesno hoće li ikada odslužiti kazne koje su im izrečene.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više