Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Osječki državni odvjetnik došao do bogatstva ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Sad ga Vrhovni sud tjera da vrati novac

Davor Petričević i supruga dobili su stan od 254 kvadrata nakon što su 4 mjeseca brinuli o imućnom sugrađaninu. No novac moraju vratiti nasljednici

Županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević i njegova supruga Jasminka Sinčić Petričević, voditeljica Zavoda za hematologiju KBC Osijek, morat će duboko posegnuti u svoje džepove: Ladi Saradjen dužni su isplatiti 72.000 tisuće eura, te još oko 135.000 kuna, sve zajedno gotovo 700.000 kuna. Tako je naime, u revizijskom postupku, 3. ožujka ove godine, odlučio Vrhovni sud, preinačivši ranije presude Županijskog suda u Slavonskom Brodu iz svibnja 2019. i Općinskog suda u Osijeku iz listopada 2018. godine.

Telegram je u siječnju ove godine prvi pisao kako su županijski državni odvjetnik i njegova supruga, liječnica u Kliničkom bolničkom centru Osijek, temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju za samo 131 dan došli do priličnog bogatstva: pripao im je stan u vlasništvu Ante Mandića u središtu Osijeka, veličine 254,06 metara četvornih, te na istoj adresi, u Ulici Stjepana Radića, i poslovni prostor od 68,40 m². Petričević je te dvije nekretnine u svojoj imovinskoj kartici procijenio na ukupno 1,6 milijuna kuna.

Stan, poslovni prostor i novac

Županijski državni odvjetnik Petričević i njegova supruga, kao što je pisao Telegram, s Antom Mandićem sklopili su ugovor o doživotnom uzdržavanju 16. rujna 2013. Njemu je tada bilo 87 godina, bolovao je od karcinoma želuca i umro u KBC-u Osijek 26. siječnja 2014. U ugovoru o doživotnom uzdržavanju stajalo je kako će nakon smrti Mandić ostaviti obitelji Petričević stan i poslovni prostor, te novac koji se nalazi na štedno deviznoj knjižici i kunskom računu u Banci Popolare (ranije Banka Sonic). Brojevi ta dva računa – a to je za ovu priču od iznimne važnosti – napisani su u ugovoru o doživotnom uzdržavanju.

Nakon nešto više od četiri mjeseca kako su supružnici Petričević potpisali spomenuti ugovor, Mandić će umrijeti pa će se na ostavinskoj raspravi saznati kako je pokojnik imao i oročenu deviznu štednju na kojoj je bilo 62.000 eura. Taj račun, međutim, nije bio naveden u ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Također, pokojnik je bio i vlasnik grobnice koja nije bila navedena u ugovoru, što je za ovu priču manje važno.

O pokojniku se brinuli 131 dan

Županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević i njegova supruga Jasminka Sinčić Petričević, voditeljica Zavoda za hematologiju u KBC Osijek, nisu, međutim, bili zadovoljni što su im pripale ”samo” nekretnine u iznosu od 1,6 milijuna kuna i novac na štedno-deviznoj knjižici i kunskom računu, već su htjeli i onih 62.000 eura i grobnicu. Smatrali su valjda da to zaslužuju s obzirom na to da su se o Anti Mandiću brinuli čak 131 dan.

Jedina nasljednica Ante Mandića, Lada Saradjen, nije osporavala obitelji Petričević ono što im je njen stric ostavio, ali je bila sigurna da nije bez razloga u ugovoru izostavio spomenutu grobnicu i 62.000 oročenih eura. Povela je sudski spor, pravomoćno završen prije dvije godine, 13. svibnja 2019. Pripala joj je grobnica, ali ne i 72 tisuće eura (s kamatama), jer je obitelj Petričević uspjela uvjeriti sud kako, doduše, taj oročeni štedni ulog nije izričito naveden u ugovoru, no on je – tvrdili su – nastao tako što je taj iznos prebačen s devizne štedne knjižice čiji je broj naveden u ugovoru.

Vrhovni: ‘Niži sudovi su pogriješili’

Sredinom svibnja 2015. obitelj Petričević podigla je tužbu protiv OTP banke, koja se u međuvremenu pripojila Banco Popolare Croatia (a ova prije toga kupila Banku Sonic) zahtijevajući isplatu 72.004,54 eura koliko se tada, zajedno s kamatama, nalazilo na računu. Iz imovinske kartice Davora Petričevića vidljivo je da su s OTP bankom o toj isplati postigli nagodbu 30. srpnja 2019., nakon što je Županijski sud u Slavonskom Brodu pravomoćnom učinio raniju presudu Općinskog suda u Osijeku.

Međutim, Vrhovni sud u postupku revizije utvrdio je kako su nižestupanjski sudovi pogriješili. Vrhovni sud pozvao se na dio rečenice iz ugovora o doživotnom uzdržavanju, u kojem iza nabrajanja dvije nekretnine i dva bankovna računa koja Mandić ostavlja obitelji Petričević, doslovce stoji kako njima pripadaju i ”sva druga imovinska prava koja bi primatelj uzdržavanja [Ante Mandić] eventualno ostvario ili naslijedio nakon zaključenja ugovora”.

Što su suci sada konačno zaključili

Suci Vrhovnog suda (predsjednica Vijeća bila je Renata Šantek, a Željko Glušić sudac izvjestitelj) logično su zaključili tri stvari. Prvo, u ugovoru su posebno naznačeni oni dijelovi imovine kojima je Mandić raspolagao i kanio ih nakon smrti ostaviti obitelji Petričević. Drugo, u ugovoru, kako navodi Vrhovni sud, nema klauzule poput ”svu svoju imovinu”, ili ”…i ostalu (svu drugu) imovinu”. ”Ta se općenita formulacija”, pojašnjava Vrhovni sud, ”koristi samo u odnosu na buduća imovinska prava, koja bi primatelj uzdržavanja eventualno stekao nakon sklapanja ugovora.”

I treće, najvažnije: Ante Mandić još je 2006. s devizno štedne knjižice koja je bila predmet ugovora o doživotnom uzdržavanju (sklopljenom sedam godina kasnije) podigao iznos od 62.000 eura i ta sredstva oročio na novom računu, koji nije naveden u ugovoru. Vrhovni sud zaključuje kako je Mandić, da je to stvarno želio, mogao taj iznos rasporediti za života, no kada to nije učinio onda taj iznos, uključujući i kamate ostvarene tijekom sedam godina, pripadaju jedinoj zakonskoj nasljednici, Ladi Saradjen.

Uz to, Vrhovni je sud naložio kako obitelj Petričević, mora gospođi Saradjen platiti i iznos koji je ona, presudom nižestupanjskih sudova, morala platiti trošak njihovih odvjetnika, a također, dosudio je Vrhovni sud, dužni su platiti i obranu nećakinji Ante Mandića, Ladi Saradjen u iznosu od oko 77.000 kuna. I to je, sve zajedno, onih gotovo 700.000 kuna s početka priče, koje će županijski državni odvjetnik u Osijeku i njegova supruga, šefica Zavoda za hematologiju KBC-a Osijek, morati platiti jedinoj zakonskoj nasljednici Ante Mandića, Ladi Saradjen.