Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Skandal ide dalje: osječki državni odvjetnik odbija vratiti 76 tisuća eura koji mu ne pripadaju, banka ga tuži

Davor Petričević obogatio se ugovorom o doživotnom uzdržavanju

“Pred zakonom, etikom, pa ako hoćete i pred Bogom, nisam učinio ništa što bi dovelo u pitanje funkciju koju obnašam”, rekao je u kratkom razgovoru za Telegram Davor Petričević, županijski državni odvjetnik u Osijeku. Petričević tako objašnjava zašto OTP banci još nije vratio 76.687,14 eura i zašto nije pristao sporazumno uplatiti taj iznos, već dopustio da ga banka tuži i tako pokuša doći do novca koji mu je isplatila 30. srpnja 2019.

Ali kako je OTP banka uopće došla u situaciju da bračni par Petričević, županijskog državnog odvjetnika i njegovu suprugu Jasminku Sinčić-Petričević, inače voditeljicu Zavoda za hematologiju KBC Osijek, mora tužiti sudu?

Kako su supružnici došli do vrijedne imovine

Ta je banka, naime, sudskom nagodbom od 30. srpnja 2019. supružnicima Petričević isplatila ušteđevinu pokojnog osječkog profesora Ante Mandića (o čemu je Telegram prvi pisao još u siječnju prošle godine) s kojim su županijski državni odvjetnik i njegova supruga, liječnica, 26. siječnja 2014. sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Mandić je u KBC Osijek umro za nešto više od četiri mjeseca nakon što su županijski državni odvjetnik i liječnica o njemu počeli skrbiti, pa je supružnicima Petričević ostavio značajnu imovinu: stan od 254,06 metara četvornih te poslovni prostor od 68,40 m², obje nekretnine u središtu Osijeka. Davor Petričević u svojoj imovinskoj kartici vrijednost stana i poslovnog prostora procijenio je na ukupno 1,6 milijuna kuna.

Obitelj dolazi i do pozamašne devizne štednje

Ali, Petričevići nisu bili time zadovoljni pa su tražili i iznos od 62.000 eura koliko je pokojni Mandić imao na jednom od računa u OTP banci. Također, tražili su i Mandićevu obiteljsku grobnicu koja, kao ni spomenuti devizni iznos, nije bila navedena u ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Petričević je, međutim, mislio kako mu osim iznimno vrijedne nekretnine pripada i Mandićeva ušteđevina pa je 13. svibnja 2015. tužio OTP banku tražeći i deviznu ušteđevinu pokojnog Mandića koja se, u međuvremenu, kako je izračunao Petričevićev odvjetnik, s kamatama popela na 72.004,54 eura.

Nakon što je Općinski sud u Osijeku (u listopadu 2018.) mudro riješio kako jedinoj zakonskoj nasljednici pokojnog osječkog profesora Mandića, Ladi Saradjen Mandić (koja živi u Švicarskoj u mjestu Richterswil), pripada samo grobnica, a ne i devizna ušteđevina njenog strica, pa sve potom potvrdio i Županijski sud u Slavonskom Brodu (u svibnju 2019.), OTP banka isplatila je obitelji Petričević onu pozamašnu deviznu svotu.

U priču se upleo i Vrhovni sud

Međutim, kao što smo također pisali, u revizijskom postupku, 3. ožujka ove godine, Vrhovni sud je preinačio ranije presude Općinskog suda u Osijeku i Županijskog u Slavonskom Brodu, pravilno zaključivši kako obitelj Petričević ni na koji način nije mogla dobiti deviznu ušteđevinu pokojnog profesora Mandića, s obzirom da se račun u OTP banci na kojem se novac nalazio, nije spominjao u ugovoru o doživotnom uzdržavanju.

Vrhovni sud preinačio je i dio ranije presude tako da županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević i njegova supruga Jasminka Sinčić-Petričević, voditeljica Zavoda za hematologiju KBC Osijek, moraju Ladi Saradjen isplatiti 72.000 tisuće eura te troškove sudskog postupka.

Banka preko suda traži novac od Petričevića

Kako bi korektno postupila prema oštećenoj zakonskoj nasljednici profesora Mandića, OTP banka je nakon revizije Vrhovnog suda Ladi Saradjen 27. kolovoza ove godine isplatila 76.687,14 eura. S obzirom da su Mandićevu ušteđevinu već ranije, temeljem tužbe obitelji Petričević i sudskom nagodbom od 30. srpnja 2019. isplatili županijskom državnom odvjetniku i njegovoj supruzi, logično, banka je sada tražila taj novac i pokušala to postići mirnim putem, bez novog sudskog spora.

No, obitelj Petričević, županijski državni odvjetnik i njegova supruga, šefica hematologije u KBC Osijek, to su odbili. Zato je OTP banka bila prisiljena pokrenuti sudski spor koji se na Općinskom sudu u Osijeku (kako su nam ondje službeno potvrdili) vodi pod oznakom P-966/2021 i koji je dodijeljen sutkinji Spomenki Rodić.

Dug nasljednici namiren na dan našeg upita

Zanimljivo, obitelj Petričević nije bila voljna platiti ni trošak parničkog postupka sa zateznom kamatom kao ni sudsku pristojbu u iznosu od 58.778,10 kuna koliko je revizijom Vrhovnog suda dosuđeno Ladi Saradjen. Ona je zbog toga podigla tužbu protiv obitelji Petričević.

Ali na dan kada je Telegram županijskom državnom odvjetniku Davoru Petričeviću poslao upit je li gospođi Saradjen isplatio troškove parničnog postupka, tog istoga dana na njenom se računu pojavila uplata Davora Petričevića u iznosu od 58.778,10 kuna! S obzirom da je dug namiren, tužba protiv Petričevića i njegove supruge je povučena.

Bračni par ide dalje, na Ustavni sud

No, županijski državni odvjetnik u Osijeku, Davor Petričević i njegova supruga Jasminka Sinčić-Petričević, šefica Zavoda za hematologiju KBC Osijek, ustrajni su u tome da OTP banci ne vrate više od 76 tisuća eura. Ustavnom sudu Republike Hrvatske 26. svibnja ove godine podnijeli su tužbu kojom traže ukidanje presude Vrhovnog suda od 3. ožujka ove godine, zbog, kako navode, povrede ustavnog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom.

Davor Petričević, inače, šogor je moćnog HDZ-ovog ministra u Vladi Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja, Tomislava Ćorića. Petričević i Ćorić, naime, oženili su dvije sestre: Petričević liječnicu Jasminku Sinčić, a Ćorić Dubravku Sinčić Ćorić, profesoricu na Katedri za marketing zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.