Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrili smo novi pravosudni skandal: Jedina dva kandidata za šefa suda imaju prijave za ozbiljna kaznena djela

Dragičević i Svirčević natječu se za predsjednika suda u Sl. Brodu

11.02.2014., Slavonski Brod - Zgrada Zupanijskog suda. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Državno sudbeno vijeće (DSV) naći će se u zanimljivoj situaciji kada uskoro bude odlučivalo o novom predsjedniku Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Protiv obojice sudaca koji se natječu za tu funkciju – Predraga Dragičevića i Mirka Svirčevića postoje prijave za ozbiljna kaznena djela.

I Dragičević i Svirčević suci su Županijskog suda u Slavonskom Brodu, s tim što prvi još obnaša i funkciju vršitelja dužnosti predsjednika tog suda. O utemeljenosti kaznenih prijava odlučuje Državno odvjetništvo, gdje su obje zaprimljene, no hoće li se ono izjasniti prije odluke DSV-a tko će na čelo Županijskog suda u Slavonskom Brodu, nije poznato.

Kaznenu prijavu napisao Čedo Prodanović

Kaznenu prijavu protiv suca Mirka Svirčevića napisao je ugledni zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović u ime svog klijenta Mate Vidovića. Svirčević je prijavljen za kazneno djelo protiv službene dužnosti i zlouporabe položaja i ovlasti, za isto kazneno djelo zbog kojeg je na dvije i pol godine zatvora u lipnju 2007. osudio Prodanovićevog branjenika, Vidovića. Vidović je u međuvremenu u potpunosti odslužio kaznu.

U kaznenoj prijavi protiv Svirčevića navodi se da je Vidović osuđen za kazneno djelo koje nije počinio jer na spornim ugovorima i financijskim dokumentima ne stoji njegov potpis, kao što se tvrdi u presudi suca Svirčevića. Taj je sudac odbio vještačenje grafološkog stručnjaka kojim bi se utvrdilo jesu li potpisi na spornim dokumentima Vidovićevi, a nije prihvatio ni svjedočenje Vidovićevog brata Drage koji tvrdi da je on, a ne Mate Vidović, potpisao sporne dokumente.

Sporni potpisi

Vidović je angažirao stalnog sudskog vještaka za rukopise i dokumente Marijana Krajinu koji je napisao kako sporni potpisi na kopijama dokumenta iz sudskog spisa ”vrlo vjerojatno nisu napisani rukom Mate Vidovića”, te dodao kako je ”nužno potrebno pregledati izvornike spornih dokumenata” da bi se sa sigurnošću moglo dati mišljenje o autentičnosti potpisa. No, Županijski sud u Slavonskom Brodu, stalna služba u Požegi, u dva navrata odbija zahtjev za obnovu postupka (što Vrhovni sud potvrđuje), među ostalim i zbog toga što je vještačenje rađeno na osnovu preslike dokumenata.

Vidović će od Županijskog suda u Sl. Brodu, koji ga je osudio na kaznu od dvije i pol godine zatvora, zatražit uvid u spis i izvornike dokumenta temeljem kojih je osuđen. Dobit će zanimljiv odgovor: u sudskom spisu nema izvornika dokumenata! To će mu, uz vlastoručni potpis, izjaviti i sudac Svirčević, 31. siječnja 2014. Međutim, u travnju ove godine, Vidović će ponovno pregledavati sudski spis i na stranici 64. pronaći izvorni dokument za kojeg su i Županijski sud u Sl. Brodu i sudac Svirčević tvrdili da u spisu ne postoji!

01.02.2009., Slavonski Brod - U stravicnom pozaru koji je oko 18 sati iznenada buknuo u obiteljskoj kuci u Ulici Alojzija Stepinca smrtno su stradale dvije zenske osobe. Istrazni sudac Zupanijskog suda u Slavonskom Brodu Mirko Svircevic. Photo: Ivica Galovic/Vecernji list
Sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirko Svirčević PIXSELL

Grafološko vještačenje

Vidović će kasnije pronaći još tri originalna dokumenta za koje se u kaznenoj prijavi protiv suca Svirčevića tvrdi da su bili namjeno prikrivani tijekom provođenja sudskog postupka. Na osnovu tih, originalnih dokumenta, sudski vještak potpuno je siguran: ”sporni potpisi nisu napisani rukom Mate Vidovića”. U kaznenoj prijavi protiv suca Svirčevića, sada kandidata za predsjednika Županijskog suda u Slavonskom Brodu, stoji: on je uklonio iz spisa izvornik, te prikrivanjem tog izvornika, koji je naknadno unesen u spis, onemogućio izvođenje grafološkog vještačenja, a onda bez originalnih dokumenata donio presudu.

DSV je upoznat s obje kaznene prijave, a s onom protiv suca Dragičevića, drugog kandidata za predsjednika, a sada vršitelja dužnosti, Županijskog suda u Slavonskom Brodu – koju je podnio varaždinski poduzetnik, Anđelko Jagečić – i Ministarstvo pravosuđa. Jagečić prijavljuje Dragičevića zbog dobro poznate sudske afere u Požegi, gdje je otkriveno da je dvoje tamošnjih sudskih službenika godinama potkradalo državni proračun tako što su u sudske spise stavljali krivotvorene uplatnice kojima su osobe osuđene za kaznena djela trebale podmiriti sudske troškove i pristojbe.

Sudska afera u Požegi

Novac su zadržavali za sebe, a lažne uplatnice stavljali u sudske spise koje suci više ne bi provjeravali. Jagečić smatra da sudac Dragičević nije provjeravao je li novac za sudske troškove i pristojbe uistinu uplaćen u državni proračun, već je odlagao spise s lažnim uplatnicama. Tek kada je Jagečić pronašao takvu jednu krivotvorenu uplatnicu, a mediji je potom objavili, Dragičević je podnio kaznenu prijavu protiv počinitelja.

Dvoje ljudi tada je promptno uhićeno – građanin koji je trebao platiti sudski trošak i pristojbe u iznosu od 82.825,53 kn, te bivši sudski službenik koji je navodno primio novac i krivotvorio uplatnicu. Obojica su pritvorena. Prema neslužbenim informacijama iznos novca kojim je oštećen državni proračun zbog aljkave ili nikakve kontrole na sudovima u Požegi, milijunski je.

U slučaju te dvojice građana Državno je odvjetništvo postupalo relativno brzo, a pokrenuta je i istraga USKOK-a. No, iako i protiv sudaca postoje kaznene prijave, za sada nema informacija da se temeljem njih postupa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više