Politika & Kriminal

Papa smijenio moćnog poljskog biskupa koji je štitio pedofile

U zaštitu su ga uzeli poljski biskupi koji su istaknuli da je stekao uvjete za umirovljenje

Da papa Franjo nastavlja čistiti Katoličku crkvu od seksualnih zlostavljača te svih onih koji su zataškavali zlodjela pedofila među klerom, pokazao je smjenom Slawoja Leszeka Glodza, moćnog nadbiskupa Gdanjska. Mediji su objavili kako se papa Franjo također pobrinuo da taj slučaj postane bez presedana.

Smijenio je nadbiskupa Glodza na njegov 75 rođendan, dakle, na dan kad svi katolički biskupi moraju ponuditi ostavku.

Glodz je štitio svećenike predatore

Nadbiskup Glodz našao se 2019. na spisku 24 sadašnjih i umirovljenih poljskih biskupa optuženih za zaštitu svećenika predatora. Žrtve zlostavljanja predale su taj izvješće papi Franji uoči prošlogodišnjeg globalnog summita u Vatikanu o prevenciji seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Sudbinu nadbiskupa zapečatio je dokumentarni film “Ne reci nikome” u kojemu je prikazano kako Glodz na pogrebu hvali poznatog svećenika pedofila, velečasnog Franciszeka Cybulu, osobnog kapelana vođe solidarnosti Lecha Walese. Učinio je to premda se već znalo da je Cybula bio seksualni zlostavljač.

Žrtva upozoravala na štićenje zlostavljača

Neslavnom padu nadbiskupa Glodza pridonijela je Barbara Borowiecka, žrtva jednog od najpoznatijih poljskih svećenika iz ere pokreta Solidarnost, pokojnog svećenika Henryka Jankowskog. Ona je u više mailova upozorila papu Franju da je nadbiskup Glodz štitio svećenike grabežljivce, te je još k tomu ponižavao njihove žrtve.

Svojim otkrićem o zlostavljanjima, Borowiecka je pokrenula u Poljskoj borbi protiv crkvenih zlostavljača. Nakon njenih otkrića prošle godine u Gdanjsku je srušen spomenik Jankowskog.

Dostojanstveno umirovljenje bez javne osude

Biskupska konferencija Poljske objavila je međutim priopćenje kako je Glodz, jer je navršio 75 godina, stekao uvjete za umirovljenje. Time su poljski biskupi još jednom uzeli u zaštitu biskupa koji je štitio svećenike zlostavljače. Zbog toga je Anne Barrett Doyle, s internetskog portala BishopAccountability koji se bavi seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi, zamjerila papi Franji što nije učinio više.

Postavila je pitanje: “Ako je izopćen zbog naklonosti prema zlostavljačima, zašto Papa nije nadbiskupa Glodza javno osudio, zašto mu je omogućio dostojanstvo umirovljenja?”. Prava mjera odgovornosti bila bi, istakla je Doyle, da je kažnjen primjereno zlu koje je nanio žrtvama.

Katolička crkva najviši je moralni autoritet u Poljskoj, no otkrića o seksualnim zlostavljačima u vrhu nanijela su veliku štetu njenom ugledu i vjerodostojnosti.

Nastavite čitati