Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Popis hrvatskih bolnica u kojima niti jedan ginekolog ne želi raditi pobačaje

Od ukupno 359 ginekologa u hrvatskim bolnicama, njih 195 odbija raditi pobačaje

14.10.2021., Zagreb - Klinicka bolnica Sveti Duh. Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, u šest nijedan ginekolog to ne želi raditi jer ima priziv savjesti, piše Večernji list. Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu, Opća županijska bolnica Vinkovci, OŽB Našice i OŽB Požega te opće bolnice u Virovitici i Novoj Gradiški ustanove su čiji su se svi tamo zaposleni ginekolozi pozvali na savjest i ne žele raditi pobačaje na zahtjev žene.

U požeškoj se bolnici uz ginekologe i svih petero anesteziologa jednako tako pozvalo na savjest i ne rade pobačaje. Od ukupno 359 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski reguliran i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do desetog tjedna u javnim bolnicama pristaje raditi 164 ginekologa, a 195 ih to odbija.

Zbog savjesti odbija raditi pobačaje 38 od ukupno 698 specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, koliko ih radi u hrvatskim bolnicama, prema podacima iz Digitalnog atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore. Na priziv savjesti pozvao se i dio medicinskih sestara i primalja pa čak i ljekarnika u ljekarnama, međutim nismo saznali točno koliko.

U nekim bolnicama priziva savjesti nema

Priziv savjesti u pojedinoj bolnici regulira se tako da zaposlenik napiše izjavu kojom se poziva na pravo priziva savjesti i uruči je poslodavcu, odnosno kadrovskoj ili pravnoj službi, uredu ravnatelja ili bolničkom upravnom vijeću, a negdje se prizivi samo evidentiraju na odjelu za ginekologiju.

Nema ujednačene prakse. Priziva savjesti nema ili gotovo da nema u bolnicama Rijeci, Karlovcu, Ogulinu, Sisku, Koprivnici, Pakracu, Kninu, Vukovaru, Puli i Čakovcu.

Sve bolnice čiji su se liječnici pozvali na savjest za poslove pobačaja angažirale su liječnike iz neke druge ustanove, kojima onda plaćaju dodatno ili pak imaju ugovore s onom zdravstvenom ustanovom u kojoj se zahvat obavlja. Time su ispunile zakonsku obavezu da moraju osigurati legalan i dostupan pobačaj, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više