Politika & Kriminal

Požeški dožupan tvrdi da ga je policija snimila kako krši izolaciju; umjesto da ga prijave, fotke su poslali medijima

Policijsko vozilo tri je puta prošlo ispred njegove kuće, a kut mogućeg snimanja poklapa se s objavljenim fotografijama

Požeško-slavonski dožupan Vedran Neferović uvjeren je da tamošnja policija stoji iza fotografija objavljenih na 034 portalu (koje su prenijeli i drugi mediji, uključujući i Telegram). Na fotografijama se vidi kako Neferović pred svojom obiteljskom kućom, tijekom razdoblja propisane samoizolacije zbog zaraze Covidom 19, skuplja pokošenu travu. Da su se požeški policajci ponašali kao paparazzi, Neferović je zaključio pažljivo pregledavši video-snimku nadzorne kamere postavljenje na njegovoj kući.

Policijska Škoda s civilnim tablicama PŽ 902 CF, za koju je Telegramu službeno potvrđeno da je vozilo u vlasništvu Ministarstava unutarnjih poslova (bez policijskih obilježja), u razmaku od samo nekoliko minuta tri je puta obišla Neferovićevu obiteljsku kuću. To se jasno vidi na video-snimci koju je Telegramu ustupio dožupan Vedran Neferović.

On je, kaže, slučaj prijavio unutarnjoj kontroli MUP-a, te im je ustupio i video-snimku na kojoj se vidi policijski automobil kako kruži oko njegove obiteljske kuće. Protiv nepoznatog počinitelja kani podnijeti i kaznenu prijavu. Njegova supruga Valentina Neferović, pak, zbog činjenice da se na objavljenim fotografijama vidi i njihovo malodobno dijete, slučaj je prijavila pravobraniteljici za djecu.

Policijski auto je pred kućom stajao više od minute

Na snimci se policijski automobil prvi put vidi u 16:48:51 sati kako iz obližnje ulice skreće prema Neferovićevoj kući. Zatim se dvije minute kasnije, u 16:50:46, vraća i ponovno prolazi pored Neferovićeve kuće, da bi se, za manje od dvije minute, u 16:52:26 ponovno pojavio pred Neferovićevom kućom.

U tom trenutku, zbog prolaska vlaka, spušta se rampa na obližnjem cestovno-željezničkom prijelazu pa policijski automobil, što se vidi na snimci, pred Neferovićevom kućom stoji nešto više od minute – od 16:52:26 do 16:53:40. Kada se snimka poveća, vidi se ženska osoba duge tamne kose na suvozačkom mjestu policijskog automobila. Neferović pojašnjava da se sve dogodilo sat vremena kasnije u odnosu na vrijeme koje se pokazuje na snimci, jer kameru nije prilagodio ljetnom računanju vremena.

Fotografije Neferovića, kako pred obiteljskom kućom skuplja pokošenu travu, objavio je lokalni 034 portal istoga dana, nekoliko sati kasnije, u 21:27 sati. S obzirom da je Neferović sve do zaraze Covidom 19 (kada mu je određena samoizolacija) bio na čelu Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, informaciju i slike s lokalnog portala, sutradan su, kao novinsku poslasticu, objavili i drugi mediji.

Neferović misli da ga je policija htjela kompromitirati

Telegram se obratio Policijskoj upravi požeško-slavonskoj s pitanjem jesu li policajci snimali Neferovića pred njegovom kućom i, ako jesu, zašto su to učinili. U odgovoru stoji kako tog dana ”policijski službenici nisu imali nalog za postupanje te nisu primjenjivali policijske ovlasti, a niti je utvrđeno da su obavljali druge radnje” za koje smo pitali, misleći na fotografiranje Neferovića pred njegovom kućom.

Neferović je, međutim, siguran da ga se objavljivanjem fotografija, za koje pretpostavlja da su snimljene iz policijskog vozila, željelo kompromitirati i prikazati kao osobu koja se, mada je bila šef požeškog Kriznog stožera, ponašala neodgovorno i druge građane dovodila u opasnost od zaraze.

Policij ga je u samoizolaciji provjeravala osam puta

Kaže kako se nije micao ispred male travnate površine pred kućom, na kojoj je skupljao travu, niti je bilo s kim na ulici kontaktirao. Dodaje da ga je policija tijekom razdoblja samoizolacije u kojoj su bili on, supruga i dvoje njihove malodobne djece (svi su naime bili zaraženi Covidom 19) posjetila ukupno osam puta i da je uvijek bio kod kuće.

To su Telegramu potvrdili i iz PU požeško-slavonske: ”Policijski službenici naše Policijske uprave svakodnevno provjeravaju pridržavanje izrečenih mjera izolacije i samoizolacije građana te je tako i osoba iz vašeg upita [Vedran Neferović] više puta provjeravana. Tijekom navedenih provjera nije utvrđeno kršenje izrečene mjere”.

Portal tvrdi da je slike dobio s nepoznatog e-maila

Glavni urednik 034 portala Ante Mandarić kaže da je fotografije dobio e-poštom s njemu nepoznate adrese i da ih je objavio smatrajući kako su od javnog interesa. ”Moguće je da je adresa s koje su fotografije stigle lažna. Sigurno ih ne bih objavio da ih je tajno snimila policija, jer bih se tako uključio u moguću manipulaciju”, kaže Mandarić.

Telegram je, nakon što smo pregledali snimku nadzorne kamere postavljenje na Neferovićevoj kući, tražio dodatno pojašnjene Policijske uprave požeško-slavonske s obzirom na to da je Neferović uvjeren kako se, usporedbom pozicija na kojima se nalazio policijski automobil i snimki objavljenih na 034 portalu, može zaključiti da su snimljene iz policijskog vozila.

Odnosi između načelnika i dožupana prilično su zategnuti

Cijeli slučaj dodatno je intrigantan iz još dva razloga. Prvo, javni je pogovor u Požegi kako su odnosi između načelnika PU požeško-slavonske Željka Grgića i dožupana Neferovića već duže vrijeme prilično zategnuti.

Zanimljivo je, a to su nam iz požeške Policijske uprave i potvrdili, da je službena Škoda, koja se motala oko Neferovićeve kuće, raspoređena u Policijsku postaju Požega, gdje u odjelu krim-policije radi načelnikov sin, Marko Grgić. Njega se, neslužbeno smo čuli, često može vidjeli kako upravlja tim automobilom.

Drugo, jedan od požeških policajaca živi u izvanbračnoj vezi s osobom koja radi kao urednica i novinarka 034 portala, koji je prvi objavio Neferovićeve fotografije.

Iz policije priznaju da se njihov auto motao ispred kuće

Od Policijske uprave požeško-slavonske zatražili smo dodatno objašnjenje što je u tom vremenu policijsko vozilo radilo na spomenutoj lokaciji i zašto je u tri navrata prolazilo pored kuće dožupana Neferovića, što se jasno vidi na snimci.

Pitali smio ih i jesu li, s obzirom na raniju tvrdnju da ”policijski službenici nisu imali nalog za postupanje te nisu primjenjivali policijske ovlasti, a niti je utvrđeno da su obavljali druge radnje”, utvrdili tko je u to vrijeme vozio službeni automobil i u koju svrhu. Dobili smo tek djelomičan, ali vrlo zanimljiv odgovor.

”Nije sporno da se navedeno službeno vozilo, kojim su policijski službenici obnašali policijske poslove na području Grada Požege, tijekom službe u više navrata kretalo Ulicom bana Josipa Jelačića u Požegi”, stoji u odgovoru u kojem priznaju kako je to ”vjerojatno” bilo i u vrijeme koje smo naveli. Dakle, priznali su da je njihovo vozilo, u razmaku od samo tri i pol minute, tri puta prošlo pored obiteljske kuće Vedrana Neferovića.

Zašto je auto toliko puta prošao ispred Neferovićeve kuće?

Iz Policijske uprave požeško-slavonske na urnebesan su način objasnili razlog zašto je policijska Škoda u manje od četiri minute tri puta prošla pored dožupanove kuće:

”Kao što je poznato našim građanima, zbog radova na izgradnji kružnih tokova glavnina prometnog tijeka koji se odvija kroz grad Požegu preko rijeke Orljave, preusmjeren je iz prilaznih ulica i označen kao obilazni pravac koji prolazi kroz raskrižje Ulice kralja Zvonimira i Ulice bana Josipa Jelačića u kojoj se nalazi i objekt [Neferovićeva kuća] na koji se odnosi vaš upit”, sasvim ozbiljno stoji u odgovoru na naš upit.

Neće biti teško otkriti tko se nalazio u policijskom vozilu

Što se pak tiče Telegramova upita o tome je li možda načelnikov sin vozio službeni policijski automobil koji se kretao oko Neferovićeve kuće, odgovoreno je kako u navedeno vrijeme ”taj policijski službenik nije bio u službi niti je koristio službeni automobil”.

S obzirom na postojanje još jedne video snimke s obližnje zgrade, na kojoj se također vidi isto policijsko vozilo kako tri puta u kratkom razmaku prolazi pored Neferovićeve kuće, unutarnjoj kontroli MUP-a neće biti teško otkriti tko se nalazio u policijskom vozilu. Osim toga, usporedbom objavljenih fotografija na lokalnom portalu, kuta iz kojeg su snimljene i kretanja policijskog vozila, lako će otkriti i jesu li ih uistinu, kako tvrdi dožupan Neferović, snimili policajci.

‘Policija se nerijetko stavlja u funkciju političkih obračuna’

Izvori iz požeške policijske uprave, koji su željeli ostati anonimni kažu kako se tamošnja policijska uprava nerijetko stavlja u funkciju neke od lokalnih zaraćenih HDZ-ovih frakcija, te političkih obračuna tamošnjih dužnosnika. ”Požeška policija opterećena je brojnim aferama, a i ovom akcijom pokazala je da se osim redovnih poslova, često upušta u rješavanje lokalnih političkih razmirica i doprinosi sveopćem neredu u gradu”, kažu naši izvori.

”Uz najnoviji slučaj Neferovića, nedavno je u ‘sačekuši’ nastradao HDZ-ov Ivan Svjetličić, prije njega Domagoj Katić, HDZ-ov dogradonačelnik Pleternice te Mile Barišić, donačelnik Općine Jakšić, koji su redom ostajali bez vozačkih dozvola”, kažu nam izvori.

Sačekuša i za šefa županijske organizacije HDZ-a

”’Sačekuša’ je prošle godine”, kažu isti izvori, ”bila organizirana i za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, Željka Glavića, ali je, greškom policajaca, bez vozačke dozvole ostao jedan poznati požeški javni bilježnik koji se s Glavićem i vlasnikom lokalne ljekarne vraćao s tenisa”.

”Pravo je pitanje tko upravlja tim radnjama koje su često na rubu zakona: načelnik Željko Grgić, ili netko izvan policije, tko se želi riješiti političke konkurencije i diskreditirati suprotstavljeni politički tabor”, zaključuju naši sugovornici.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu