Predsjednica u BiH, Cerar demantira napise da je s Hrvatskom našao kompromis oko arbitraže i još par vijesti

Izdvojili smo nekoliko bitnijih događaja koje ste danas možda propustili

ZADNJA IZMJENA: sij. 17, 2018

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je danas u trodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Sastala se s članovima Predsjedništva BiH s kojima je dogovorila da će “intenzivirati komunikaciju i prionuti na rješavanje otvorenih pitanja”. Iz BiH je poručila kako želi poslati jasne i nedvosmislene poruke jer se posljednih mjeseci stvarala negativna klima i “puno toga se izvlačilo iz konteksta i stavljalo njoj i Hrvatskoj na dušu”. Inače, tijekom jutra, manja se skupina prosvjednika okupila pred hrvatskim veleposlanstvom u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema BiH.

Plenković tvrdi da će Vlada smanjiti PDV

Nakon jednomjesečnog odmora, Sabor je danas opet zasjedao, a nova je sjednica uobičajeno počela Aktualnim prijepodnevom. Premijer Andrej Plenković rekao je danas da će Vlada smanjiti PDV, a otkrio je i da je putem javnog natječaja Vlada primila sedam ponuda financijskih kuća koje su zainteresirane za sudjelovanje u procesu otkupa dionica Ine. Plenković je još jednom stao u obranu ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić zbog sporne izjave u slučaju župana Alojza Tomaševića i njegove supruge. Ponovio je kako je njezina izjava o ovom slučaju bila “nespretna”.

Premijer dematira da je Medved pisao HRT-u

SDP-ov Predrag Matić na saborskom Aktualcu upitao je premijera o navodnom pismu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, kojim se sugerira skidanje filma “Ministarstvo ljubavi” s programa HRT-a. Plenković mu je rekao da “ministar Medved nije slao nikakvo pismo koje bi upućivalo na to da je htio utjecati na uređivačku politiku HRT-a”. Kaže kako Vlada želi da javni servis ima visoke standarde profesionalizma te da je “ukupna slika bolja nego što je netko na strani oporbe želi nacrtati i portretirati”.

Horvatinčiću će suditi zadarski sud

Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku na oslobađajuću presudu šibenskog Općinskog suda Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje talijanskih državljana, prebačena je na Županijski sud u Zadru. U žalbi tužiteljice Irene Senečić zatraženo je da se Horvatinčiću ponovno sudi zbog izazivanja pomorske nesreće kod Primoštena u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro. Upravo je zadarski sud odlučivao i o žalbama tužiteljstva i obrane na sudsku presudu iz studenoga 2015. godine, kada je Horvatinčić proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Obustavlja se isporuka plina Petrokemiji

Uprava Petrokemije objavila je danas da će im Ina obustaviti opskrbu prirodnim plinom zbog problema s naplatom dosad isporučenih količina. Kažu kako su već pokrenuli potrebne korake da drugi dobavljač Prvo plinarsko društvo (PPD) preuzme isporuku svih potrebnih količina prirodnog plina za nesmetani rad tvornice u razdoblju od sedam dana, što su iz PPD-a potvrdili te poručili da “prate situaciju i sudjeluju u aktivnom traženju rješenja”.

Cerar niječe dogovor s Hrvatskom

Slovenski premijer Miro Cerar demantirao je medijske navode prema kojima je, dan prije svog nedavnog posjeta Zagrebu, odustao od nacrta protokola o rješenju graničnog pitanja kojeg je dogovorio s Hrvatskom. Danas je poručio da Slovenija ustraje na provedbi arbitražne presude te je dodao kako su tvrdnje hrvatskih medija “obmanjujuće i neistinite” i da s Hrvatskom “ni na jednoj razini” nije postignut dogovor. S druge strane, Cerarov ministar vanjskih poslova, Karl Erjavec, potvrdio je medijske napise te poručio da za tihu diplomaciju treba imati vjerodostojnog partnera što Hrvatska nije. Poručio je da će o ovome da su hrvatski mediji prenijeli dijelove povjerljivih razgovora obavijestiti i Europsku komisiju.

Srbija ne želi nastaviti pregovore

Šef ureda za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da Beograd neće sudjelovati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji nisu nastavljeni zbog atentata na vođu Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića, sve dok Srbija od Kosova ne dobije odgovore o tom ubojstvu. Iz Prištine poručuju da Beograd neće biti uključen u istragu ubojstva jednog od političkih vođa kosovskih Srba. Glavni tužitelj Osnovnog tužiteljstva u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da su u istragu uključena dva tužitelja – Srbin i Albanac. Istodobno, Tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu priopćilo je da je pokrenulo predistražni postupak.

Juncker Britancima dao primamljivu mogućnost

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je Velikoj Britaniji da će joj Europska unija pružiti ruku ako odluči promijeniti svoju odluku o izlasku iz tog saveza. Tijekom govora o bugarskom predsjedanju EU-om Juncker je podsjetio Britance na članak 49. koji dozvoljava ponovni pristup Uniji. Podsjetio je na jučerašnji govor Donalda Tuska koji je rekao da je EU otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji.

Slovenci odlučili ostati na Euru

Na sastanku predsjedništva RZS-a odlučeno je da Slovenija ipak neće napustiti EURO. Jednoglasno je zaključeno da nastavljaju s natjecanjem na Europskom rukometnom prvenstvu i to samo nekoliko sati prije utakmice s Crnom Gorom. Žalili su se na suđenje u dvije utakmice, one s Makedonijom i Njemačkom, u kojima su, kako tvrde “grubo oštećeni”. Obje žalbe su im odbačene. Poručuju da, iako ne napuštaju EURO, neće odustati od daljnjih žalbi, prvo EHF-ovom arbitražnom sudu, a potom i Međunarodnom arbitražnom sudu u Lausannei.

Mateja Gajnik
Telegram autor
0 članaka Više o autoru