Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pregled Dragana Markovine: Božićni tjedan, iznenađujuće bogat događajima, obilježilo je ovih 10 stvari

Tjedan su obilježili i Vladina mjera o 200 tisuća kuna za povratnike i smrt legende Jugoplastike, Gorana Sobina

04.09.2009., Bratina - Nadan Vidosevic kao predsjednicki kandidat u privatnom i seoskom izdanju. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL/PIXSELL

Iako kraj godine uvijek ustupa mjesto prazničnom raspoloženju i ne obiluje velikim vijestima, imali smo tjedan izuzetno bogat događajima. Među kojima se ističu presuda Nadanu Vidoševiću, zabavna Vladina mjera o donaciji 200 tisuća kuna povratnicima te tužna vijest o iznenadnoj smrti legendarnog košarkaša Jugoplastike, Gorana Sobina.

Od ostalih vijesti, u Hrvatskoj je boravio crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji je po povratku u zemlju objavio da će se povući iz politike, Viktor Orban imao je jedan u nizu svojih desničarskih istupa, ovog puta o bosanskohercegovačkim muslimanima, u Splitu se održao bizarni prosvjed potpore nadbiskupu Barišiću.

Osječko sveučilište pokrenulo je akciju spašavanja vojnika Mihanovića, Zoran Milanović bio je na Kosovu, Ustavni sud donio je mišljenje o covid-potvrdama i preminuo je južnoafrički biskup Desmond Tutu.

Ustavni sud

Tjedan je počeo odlukom Ustavnog suda, u koju nitko nije sumnjao, o ustavnosti covid-potvrda. Bez obzira na to što su u ovom slučaju u pravu, odavno je jasno da Ustavni sud funkcionira kao produžena ruka vladajućih.

Što, naravno i ne čudi, s obzirom na to da se bira izravno političkim dogovorima u Saboru. S druge pak strane, jasno je također kako je ova odluka ubrzana zbog obesmišljavanja eventualnog referenduma u organizaciji Mosta. Koji je ionako besmislen iz čitavog niza razloga, kako god završila saga o potpisima.

Milo Đukanović

Zoran Milanović je početkom tjedna ugostio crnogorskog predsjednika, uz puno međusobno razumijevanje, što ponajprije možemo pročitati kao jasnu i logičnu političku podršku onom dijelu Crne Gore koji se odupire srpskom nacionalizmu.

Ono što je od ovoga pak puno zanimljivije, nije činjenica da se po povratku otkrilo da je Đukanović pozitivan na koronu, nego to što je objavio da se u siječnju neće kandidirati za novi mandat na čelu partije, a vjerovatno ni za novi mandat predsjednika. Ovu odluku je pak najlogičnije čitati u okviru nastojanja da njegov DPS, bez tereta samog Đukanovića, dogovori novu koaliciju i drugačiju vladu u Crnoj Gori.

Milanović na Kosovu

Nakon što je ugostio Đukanovića, Milanović je otišao na Kosovo, tamo je posjetio hrvatske vojnike te nakon toga Janjevo, praveći se slijep pored zdravih očiju. Zaključio je kako će Hrvatska pomoći tim ljudima da ostanu tamo, ali da su im istovremeno vrata Hrvatske uvijek otvorena.

U ovoj izjavi naizgled nema ničeg spornog, no stoji činjenica da je u Janjevu do 1999. živjelo oko 3500 Hrvata, a danas ih je jedva 160. I to iz razloga što ih je Franjo Tuđman organizirano preselio u Kistanje. Kao što je radio i s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, logički je neodrživo istovremeno biti tuđmanovac, zalagati se za ostanak Hrvata u drugim nekoć jugoslavenskim zemljama i tamo tražiti njihova politička prava, a istovremeno organizirati njihov masovni odlazak iz vlastitih domovina ili o razlozima tog odlaska šutjeti.

Osuđen Nadan Vidošević

A, proteklog tjedna smo konačno dočekali i neku razumnu presudu za gospodarski kriminal koja nudi nekakvo zadovoljenje pravde. Nadan Vidošević dobio je osam godina godina zatvora za izvlačenje novca iz Hrvatske gospodarske komore, ali i nakon toga ostaje pitanje zbog čega ovu presudu nakon svega smatramo ekscesom, iako je jednostavno ustvrditi kako se čitav niz ljudi, uglavnom vezanih uz HDZ, preko noći ekstremno obogatio, što jednostavno nisu mogli s regularnim prihodima koje su imali?

Osječko sveučilište apsurda

Kako nam zapravo izgleda odnos institucija prema viđenijim hadezeovcima svjedoči odluka osječkog sveučilišta kojom je neuspješni splitski gradonačelnički kandidat i predsjednik gradskog HDZ-a amnestiran od plagijata, uz jedinstven nalog za doradu disertacije.

Ovakvo nešto ne poduzimaju čak ni u Vučićevoj Srbiji, zemlji koja doista ima apsolutnu vlast jednog čovjeka i čiji se ministar financija Siniša Mali upravo ovog tjedna susreo s još jednom rezolutnom odlukom beogradskog univerziteta o plagiranju i oduzimanju doktorske titule.

Podrška nadbiskupu Barišiću

U Splitu je održan jedan od bizarnijih prosvjeda protivnika covid-potvrda. Ispred zgrade Nadbiskupije, s glavnom porukom podrške nadbiskupu Barišiću. Kao da je taj na ijedan način ugrožen. Sam Barišić pak, svojevremeni govornik na skupu podrške Mirku Norcu, uputio je istog dana božićnu poruku u kojoj je nadrobio svašta oko cijepljenja. Svašta, da bi rekao ništa.

Viktor Orban

Mađarski predsjednik Orban dolio je još malo ulja na vatru u Bosni i Hercegovini izjavom da je sigurnosni problem integrirati dva milijuna bosanskohercegovačkih muslimana u Europsku uniju. Orban je, naravno, svjestan malicioznosti ove izjave, kao i toga da neusporedivo veći broj autohtonih muslimana odavno živi u zemljama Europske unije, ali jednako i toga da ta izjava ne služi ničemu drugom, osim potpirivanju histerije. I kao posredna podrška Miloradu Dodiku.

200 tisuća kuna za povratnike

Bizarna vijest tjedna je odluka Vlade o donaciji 200 tisuća kuna onima koji se odluče vratiti u Hrvatsku, što je popraćeno s kalkulacijom o tome da bi se zbog toga moglo vratiti 4500 ljudi. Čak i da ova odluka nije bizarna i besmislena, od nje jednostavno nema nikakve koristi, sve da se i vrati tih 4,5 tisuće ljudi, s obzirom na to da se odlasci, koji neće biti zaustavljeni, mjere u stotinama tisuća i uglavnom nisu motivirani isključivo egzistencijalnim razlozima.

Goran Sobin

Jedna od najtužnijih vijesti tjedna je iznenadna smrt Gorana Sobina, legendarnog košarkaša Jugoplastike, bez čijeg bi rudarskog rada na terenu, uzaludni bili i Kukočev i Rađin talent i Maljkovićeva studioznost.

Uz sve to Sobin je bio i divan čovjek, a od njega su se možda i najpotresnije oprostili Boris Dežulović u tekstu na svojoj facebook-stranici, njegov nećak glumac Slavko Sobin i Vladimir Šagadin na Telesportu.

Desmond Tutu

Otišao je na kraju tjedna i južnoafrički biskup Desmond Tutu, koji je uz Nelsona Mandelu bio simbol borbe protiv aparthejda u svojoj zemlji i one za izgradnju nove nacije duginih boja, zahvaljujući čemu je ušao u pop-kulturu i definitivno ispunio autentično kršćansko poslanje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu