Zašto Washington ne želi javno reći da je Rusija iza hakerskih napada na njihove službe? Odgovor ima smisla

Svi se pitaju stoji li Moskva iza napada na demokrate i NSA

ZADNJA IZMJENA: kol. 30, 2016
Foto: AFP

Stoji li Rusija iza masivnih hakiranja Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) Demokratskog stranke, ili posljednjeg upada i objave hakerskih alata elitne jedinice NSA-a? Takva je opcija vrlo vjerojatna, no američka Nacionalna sigurnosna agencija to vjerojatno neće potvrditi, čak i nakon što je visoki američki dužnonsik rekao da je “malo sumnje” kako je Moskva uključena.

Bivši suradnik NSA-a Edward Snowden napisao je na Twitteru da je “dokaz kojim bi se moglo javno pripisati odgovornost za napada na Demokratski nacionalni odbor sigurno postoji u NSA-a”. Ako je vjerovati Snowdenu, alat poznat kao XKeyscore mogao bi pronaći krivce za najnovije napade, piše Business Insider.

No, Peter Singer, zaposlenik think tanka New America i koautor knjige “Ghost Fleet”, tvrdi kako bi jasno upiranje prsta u Ruse, ili neku drugu naciju kao odgovorne za ovaj hakerski napad značilo mnogo veći rizik u smislu upropaštavanja budućih operacija.

Špijunski zlatni rudnik

Ako NSA ima tajna računala koja ne poduzimaju ništa i samo gledaju kako ruski hakeri pogađaju metu, onda je vjerojatno da to ne želi objaviti svima. Singer za Business Insider ovu situaciju opisuje riječima: “Ne mogu vam pokazati svoje domaće zadaće, jer bi to značilo da odustajem od obavještajnog zlatnog rudnika”.

No, to ne znači da Rusija nije uključena u hakiranje DNC-a ili NSA-a. Kompanija CrowdStrike koja se bavi cyber sigurnošču pronašla je dvije različite ruske hakerske grupe unutar severa DNC-a. Neki zaposlenici vjeruju Moskva stoji iza “Shadow Brokersa” koji tvrde da su hakirali NSA. Kako bilo, izgleda da detaljni izvještaj poput onog koji je objavio američki predsjednik John Kennedy 1962. godine, kako bi dokazao da su nuklearni projektili bili na Kubi, vjerojatno nećemo vidjeti.

“Predsjednik Kennedy održao je slavnu press konferenciju na kojoj je pokazao špijunske fotografije aviona U-2 što je odalo veće tajne SAD-a, ali je isto tako dokazalo svijetu da, ustvari, postoje rakete na Kubi”, rekao je Cris Thomas iz Tenable Network Securityja i bivši haker u legendarnom L0phtu za BI u svibnju komentirajući hakiranje Sonyja, za što su dužnosnici krivili Sjevernu Koreju.

Skepsa stručnjaka

Mnogi kompjuterski stručnjaci često su skeptični prema adresiranju ovakvih napada, s obzirom da oni mogu dolaziti od prethodno hakiranih računala i preko raznih servera, pa je moguće da se na kraju prst uperi na krivu adresu. Ukratko, adresiranje od kuda dolaze napadi je teško, ali ne i ne moguće, piše BI.

Problem je dvojak: Skupljanje definitivnih dokaza je izuzetno teško, a čak i ako su podaci skupljeni nije ih lako razumijeti prosječnim ljudima izvan svijeta stručnjaka za računalnu sigurnost. “Što je uvjerljivo kada malo ljudi razumije temu?”, pita se SInger. “Najuvjerljivje stvari mogu biti one koje su najviše tehničke prirode”, kaže.

Filip Raunić
Novinar
1270 članaka Više o autoru