Sabor potvrdio ministricu, krenula istraga protiv Modrića, produljene sankcije Rusiji i još par vijesti dana

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih vijesti dana

ZADNJA IZMJENA: lip. 19, 2017

Saborski su zastupnici danas s većinom od 78 glasova izglasali Mariju Pejčinović Burić za novu potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova. Ona je dosad bila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, a na novoj poziciji u Vladi zamijenit će Davora Ivu Stiera koji je prošlog tjedna dao ostavku. Saborski zastupnici dali su podršku i Furiu Radinu, zastupniku talijanske nacionalne manjine koji je postao novi potpredsjednik Sabora.

DORH je pokrenuo istragu protiv Luke Modrića

DORH je otvorio postupak protiv nogometaša Luke Modrića i to zbog lažnog svjedočenja u procesu protiv Zdravka Mamića u Osijeku. Tužiteljstvo vjeruje da je tijekom svjedočenja na Županijskom sudu u Osijeku Modrić lagao, a prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do 5 godina. Tužiteljstvo naglašava da je Modrić uoči davanja iskaza bio upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Markač imenovan Božinovićevim savjetnikom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović imenovao je umirovljenog generala Mladena Markača svojim posebnim savjetnikom za obavljanje pojedinih poslova iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova, objavio je u ponedjeljak MUP na svojim internetskim stranicama.

Predsjednica o kurikularne reforme

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon otvaranja skupa ”The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, kako u Hrvatskoj ima odličnih pojedinaca, no loši rezultati naših srednjoškolaca pokazuju da je sustav neujednačen, zbog čega se ona zalaže za cjelovitu reformu školstva. “To je povezano s našom obrazovnom reformom i činjenicom da kao država moramo puno više ulagati, financijski i u svakom drugom pogledu, u inovacije i razvoj”, rekla je predsjednica koja je dodala da imamo potencijala, odlične učenike i profesore, ali na općim PISA testovima naši srednjoškolci pokazuju poprilično loše rezultate.

Povjerenstvo koje odlučuje o lijeku djeci nije odlučilo ništa, nastavljaju s radom

Stručno povjerenstvo HZZO-a, koje je na sjednici u ponedjeljak razmatralo opravdanost primjene lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod djece oboljele od neuroblastoma, nastavit će raditi i pojedinačno analizirati svaki slučaj oboljele djece, uz pribavljanje dostupnih dodatnih podataka o učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka, kao i mogućim nuspojavama njegove primjene, s obzirom na kratkoću primjene lijeka u kliničkoj praksi, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. Povjerenstvo je imenovano u vezi sedmero djece oboljele od neuroblastoma iz Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva). Ta bolnica nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku lijeka Dinutuximab beta Aperion, nedavno registriranog na razini EU-a, no ne i u Hrvatskoj te se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja djece, no dosad bezuspješno.

Odgođena državna matura iz hrvatskog jezika

Matura iz hrvatskog jezika, koja je bila zakazana za utorak, odgođena je jer je u jednoj od škola došlo do propusta. Radi se o Obrtno tehničkoj školi u Splitu, što je za portal Srednja.hr potvrdio i sam ravnatelj te škole Renato Žuvela. Radi se o sljedećem propustu: umjesto zadataka iz eseja, učenicima je danas podijeljena ispitna knjižica iz testnog dijela koji se piše tek sutra, pa je matura kompromitirana. Informaciju o samoj odgodi objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i obrazovanje koji provodi državnu maturu. Dodaju i kako su odluku o odgodi donijeli u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Tijekom dana trebali bi biti poznati novi datumi za državnu maturu.

Stier o promjeni statuta HDZ-a

Davor Ivo Stier ponovio je danas u Luxembourgu da će raditi na promjeni statuta HDZ-a kako bi se načelo “jedan član, jedan glas” uvelo za izbor svih dužnosnika na svim razinama u stranci. Stier je u ponedjeljak u Luxembourgu sudjelovao posljednji put kao ministar vanjskih poslova nakon što je 12. lipnja podnio ostavku na tu dužnost. Na upit kada očekuje izbore u HDZ-u, s obzirom na medijska nagađanja da ih može neće biti uskoro, Stier je rekao da on nikada nije govorio o izborima nego o promjeni statuta.

Europska unija produljila sankcije Rusiji

Ministri vanjskih zemalja članica Europske unije odlučili su na sastanku u Luxembourgu produljiti za godinu dana sankcije protiv Rusije, uvedene 2014. kada je Rusija anektirala Krim. “Vijeće je 19. lipnja 2017. produljilo restrikivne mjere kao odgovor na ilegalnu rusku aneksiju Krima i Sevastopolja do 23. lipnja 2018.”, objavilo je Vijeće. Ove mjere zabranjuju investicije na Krimskom poluotoku i izvoz tamo proizvedene robe u EU. One se primjenjuju na građane EU-a i poduzeća koja su registrirana u EU-u i ograničene su samo na teritorij Krima i Sevastopolja. To znači da nijedno europsko poduzeće ne može kupovati nekretnine ili poduzeća na Krimu, turistički kruzeri ne smiju pristajati na Krimu, osim u slučaju hitnih situacija.

U Bruxellesu danas kreću pregovori o Brexitu

Britanski ministar za Brexit David Davis u ponedjeljak započinje pregovore u Bruxellesu kojima će se odrediti uvjeti izlaska Velike Britanije iz Europske unije i odrediti njihov budući odnos. Gotovo točno godinu dana nakon što su Britanci šokirali sami sebe i svoje susjede izglasavši 23. lipnja napuštanje svog najvećeg trgovinskog partnera, te gotovo tri mjeseca otkad je britanska premijerka Theresa May započela dvije godine dugo odbrojavanje do Brexita u ožujku 2019., ne zna se gotovo ništa o budućnosti.

Automobil se zaletio na policiju u Parizu

Automobil je u ponedjeljak naletio na policijsko vozilo na aveniji Elizejskim poljanama u Parizu i zapalio se pri sudaru, a kod vozača je pronađeno oružje, doznaje se od više izvora, prenosi France Presse. Istražitelji pretpostavljaju da je riječ o namjernom činu. Vozač koji je ležao na tlu bez svijesti je “najvjerojatnije mrtav”, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova na mjestu događaja. Policija je vozača, kod kojeg je pronađeno oružje, izvukla iz automobila, rekli su izvori, javlja Hina.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru