Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sad je i službeno: pokrenut prekršajni postupak protiv Svetog Duha zbog kršenja prava Mirele Čavajde

Zdravstvena inspekcija utvrdila je da su Čavajdi uskratili informacije, postupak je pokrenut protiv bolnice i ravnateljice

Zdravstvena inspekcija pokrenula je prekršajni postupak protiv KB Sveti Duh i ravnateljice Ana-Marije Šimundić zbog kršenja prava Mirele Čavajde, kojoj su uskraćene informacije kod odlučivanja o njezinom zahtjevu za prekidom trudnoće, doznaje se danas iz Ministarstva zdravstva.

S obzirom na to da su tijekom nadzora utvrđeni propusti nepoštivanja odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata, odnosno prava na potpunu informiranost, zdravstvena inspekcija pokrenula je prekršajni postupak pred za to nadležnim prekršajnim sudom, odgovorilo je Ministarstvo Hini na pitanje o nalazima inspekcije na KB Svetom Duhu.

Bolnici prijeti kazna do 50.000 kuna

Zdravstvena inspekcija utvrdila je da je prvostupanjska komisija KB Sveti Duh o zahtjevu Mirele Čavajde za prekidom trudnoće odlučivala 3. svibnja ove godine, no pacijentici nije dostavila svoju odluku. Isto tako pacijentica nije obavještena da se ima pravo obratiti drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je time prekršen Zakon o pravima pacijenata kojim je propisano da “pacijenti imaju pravo na potpunu obaviještenost o tijeku postupanja prilikom pružanja zdravstvene zaštite”.

Za te prekršaje predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 kuna za bolnicu, te kazna od 5000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu, odnosno ravnateljicu bolnice Ana-Mariju Šimundić. KB Sveti Duh bila je jedna od četiri zagrebačke bolnice koje su odbile izvršiti prekid trudnoće Mireli Čavajdi u šestom mjesecu nakon nalaza da nosi dijete s tumorom na mozgu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više