Politika & Kriminal

Sjećate se profesorice s Pjongčangom i Pjongjangom? Smijenjena je par dana nakon što je Hedl otkrio tu blamažicu

Profesorica Ham više neće biti glavna urednica časopisa Jezik, a 16. veljače ministrica ju je udaljila iz vijeća važnog instituta

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Na godišnjoj skupštini Hrvatskoga filološkoga društva (HFD), nakladnika časopisa Jezik, zatražena je smjena prof. dr. sc. Sande Ham s mjesta glavne urednice. Telegramu je to potvrdila doc. dr. sc. Anita Skelin Horvat, predsjednica HFD-a. – Procedura koja slijedi u skladu s je našim statutom, a o završetku ne mogu nagađati jer to ovisi o pojedinim koracima – kaže Skelin Horvat.

Na upit stoji li Hrvatsko filološko društvo, stara i ugledna institucija s nekoliko stotina članova, iza svojevrsne privatizacije časopisa Jezik od kako je na njegovu čelu Sanda Ham, Skelin Horvat odgovara kako ne želi davati nikakve komentare jer ”svi časopisi HFD-a imaju autonomiju u svojoj uređivačkoj politici i o tome što će se objaviti i samome procesu objave pojedinih članaka odlučuje svako pojedino uredništvo”.

No, zanimljiv je njen odgovor na pitanje Telegrama o gašenju Facebook stranice Jezika što se dogodilo nedugo nakon našeg napisa o urnebesnom lapsusu prof. Sande Ham koja je na svojoj Facebook stranici očitala lekciju svima koji pišu i govore Pjongčang, umjesto Pjongjang. Njeno objašnjenje zašto je ispravno Pjongjang, a ne Pjongčang, objasnila je ovako: ”Zašto Pjongčang? Zato što se preuzima od Amerikanaca i jer se ne zna vlastita tradicija i jezik. Pjongjang, Pjongjang, Pjongjang”.

Nespretni pokušaj izvlačenja nije uspio

Kad se lapsus o brkanju imena dva različita grada u dvije države (o čemu je prvi pisao Telegram), Pjongčangu u Južnoj Koreji gdje su se održavale Zimske olimpijske igre i Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, s podsmijehom prenijeli gotovo svi hrvatski mediji, ali i oni u okruženju, prof. Sanda Ham, da bi umanjila štetu, pokušala je svoj gaf relativizirati anketom na Facebook stranici časopisa Jezik. Ondje je postavila pitanje je li ispravno Pjongjang ili Pjongčang, ili oboje jer se radi o dva različita grada, kako bi, bezuspješno, sve pokušala okrenuti na šalu.

Čak je i tvrdila kako je anketa pridonijela popularizaciji tog časopisa, no onda ga je Facebook stranicu naprasno ugasila, vjerojatno zbog podrugljivih komentara. Facebook stranica časopisa Jezik i danas je ugašena. – Što se tiče Facebook stranice, o tome također ne želim komentirati jer HFD nema svojih službenih stranica na toj niti na bilo kojoj drugoj društvenoj mreži, a o privatnim stranicama za koje ne znam ni tko ih administrira niti otvara i zatvara mislim da nemam pravo u ulozi predsjednice HFD-a iznositi mišljenja – kaže Anita Skelin Horvat.

Ministrica ju je maknula iz vijeća važnog instituta

Ona je dakle Facebook stranicu časopisa Jezik označila kao privatnu, a ne dijelom projekta Hrvatskog filološkoga društva, izdavača časopisa Jezik. Telegram se obratio i prof. Marku Tadiću, izvjestitelju o časopisu Jezik na Područnom vijeću za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost, s pitanjem: zaslužuje li časopis Jezik i dalje biti u kategoriji A1 časopisa, s obzirom na činjenicu da se ne nalazi ni u jednoj relevantnoj međunarodnoj bazi podataka, te da mu se ugled kojeg je ranije uživao, dramatično srozao. No, ni nakon tjedan dana prof. Tadić nije odgovorio.

U međuvremenu, 16. veljače ove godine, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak razriješila je Sandu Ham s mjesta članice Upravnog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Kao što je Telegram ranije pisao Sanda Ham bila je do 31. listopada prošle godine predsjednice Upravnog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, no zbog problema koji je prouzrokovala svojim radom i konfliktnog načina na koji je vodila Upravno vijeće, odlukom ministrice je smijenjena. Od tada je bila samo članica Upravnog vijeća, a sada je, kako stoji u ministričinoj odluci, razriješena na osobni zahtjev.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu