Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Novosti o profesorici koja nije čula za Pjongčang; napala je Hedla jer smo otkrili njenu greškicu pa izbrisala sve profile

Možda se ne sjećate, no bivši ministar Šustar postavio je gospođu Sandu Ham na vrlo visoku funkciju

Možda ste čitali, Telegramov Drago Hedl jučer je objavio neobične statuse poznate jezikoslovke, prof. dr. sc. Sande Ham, voditeljice Katedre za suvremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Profesorica je, posve ozbiljno, napala medije i građane koji grad u kojem se odvijaju zimske Olimpijske igre zovu Pjongčang, umjesto Pjongjang.

Znanstvenica je malo pogriješila jer se, naravno, radi o dva grada, jednom u Sjevernoj, drugom u Južnoj Koreji. Otišla je dalje pa je, nakon što su joj prijatelji ukazali na greškicu, na Facebook stranici časopisa Jezik koju administrira objavila anketu s dilemom – Pjongjang ili Pjongčang.

Kronologija zabavnih istupa poznate profesorice

Telegramovu vijest uskoro su preuzeli gotovi svi hrvatski mediji, a nešto kasnije i mnogi regionalni. Profesorica se zatim pokušala izvući na humor. Na Facebook stranici Jezika napisala je da se samo malo zezala. Pritom je, opet valjda u pokušaju humora, napala Dragu Hedla da je “zapjenjeni komentator brzojava”, referirajući se na, u nekim krugovima popularnu tezu, kako smo naš medij, da smo imalo domoljubni, trebali nazvati Brzojav. Onda se predomislila pa je napisala kako je samo htjela educirati ljude, a njezina je objava pritom super reklama za časopis Jezik.

Uglavnom, profesoričini pokušaji nisu prošli baš najbolje pa je nakon hrpe posprdnih komentara uskoro ugasila sve profile; prvo svoj, a onda i Facebook stranicu Časopis Jezik. Međutim, uspjeli smo doći do screenshota jučerašnjih zabavnih istupa profesorice Ham, evo male kronologije.

1. Profesorica je sklona šali, Hedl je uspjenjen, Telegram je Brzojav

2. Uskoro je i Jutarnji pisao o gospođi pa su i oni uletjeli u njezine pokušaje humora

3. Zapravo nije bila zezancija nego edukativni potez i primjer ingenioznog marketinga

4. Zapravo ipak nije bio marketing nego zezancija, a mi smo ludi


Telegram je, inače, svojedobno pratio gospođu Ham u bitno važnijem kontekstu. Otkrili smo, između ostalog, kako je bivši ministar znanosti, Predrag Šustar, u važan Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje instalirao ženu koja svoje kolege naziva “budalašima”, “srboljubima”, “homoseksualcima” i “kujama”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više