Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Super priča s gradovima koji otvaraju proračune ide dalje. Vuk Vuković pomogao je i Primoštenu

Građani će preko aplikacije imati uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna

Općina Primošten od danas se pridružuje malobrojnim lokalnim jedinicama u Hrvatskoj koje su potpuno otvorile svoje financije i tako napravile veliki iskorak u borbi protiv korupcije, neefikasne javne potrošnje i namještenih javnih natječaja.

Kroz jednostavnu online aplikaciju čitava javnost od danas će imati uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna. To znači javni pristup podacima kome je, kada, koliko i zašto isplaćen neki iznos, bilo da se radi o pravnim bilo o fizičkim osobama, uključujući i zaposlene u lokalnoj upravi. Aplikacija prikazuje svaki račun, od malih troškova reprezentacije – poput ručkova i putnih naloga – do velikih troškova javnih nabava i građevinskih radova.

Primošten postaje jedan od primjera potpune transparentnosti

“Primošten ovime postaje jedan od primjera potpune transparentnosti ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe, a sve u cilju podizanja kvalitete rada općinske uprave čime se potiče kvalitetnija suradnja građana i lokalne vlasti”, kaže Vuk Vuković iz Instituta za sinergiju znanosti i društva.

Vuković je pojasnio i zašto su ovakvi projekti bitni. “Preko 90% građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Ovakvo poražavajuće uvjerenje javnosti predstavlja jedan od gorućih društvenih problema koji nanosi štetu lokalnoj zajednici. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice na rješavanju nagomilanih društvenih i ekonomskih problema”, kaže Vuković.

S mnogima su razgovarali o uvođenju transparentnosti, ali odustaju kad shvate što to znači

Do sada je tek nekoliko gradova i općina u Hrvatskoj u potpunosti otvorilo svoje financije. Vuković kaže da su s mnogima razgovarali o implementaciji aplikacije koja bi građanima omogućila uvid u sve troškove, ali rijetki se odlučuju na takav korak kad shvate što to znači.

“Visoka razina transparentnosti je građanima garantirana samim Ustavom Republike Hrvatske koji u svom članku 38. stavak 4., kaže da se ‘Jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti.’ Stoga, javna vlast ne samo da ima moralnu, nego i zakonsku dužnost pružati informacije građanima o trošenju javnog novca”, kaže Vuković.

Transparentnost kakva postoji u razvijenim demokracijama i bogatim zemljama

Primošten ovime ostvaruje nekoliko ciljeva.

“Dostiže razinu transparentnosti kakva postoji u razvijenim demokracijama i bogatim zemljama; Podiže povjerenje svojih građana u rad lokalne vlasti, te potiče građane na aktivniju suradnju s općinskom upravom u rješavanju problema lokalne zajednice; Sprječava mogućnosti stranačkog kadroviranja, nepotizma i zapošljavanja u općinskoj upravi; Sprječava dodjeljivanje poslova, donacije i drugih isplata iz proračuna po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti za zaposlenicima u općinskoj upravili ili političarima na vlasti i onemogućava neprimjereno trošenje proračunskih sredstava Na primjer, na ručkove, skupe automobile, namještaj, reprezentaciju i slično”, zaključuje Vuković.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više