Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram doznaje. USKOK češlja ugovore koje je kao ministrica potpisala Gabrijela Žalac

Istražiteljima su sumnjivi ugovori s poznatom tvrtkom Omega software

Kako ekskluzivno doznaje Telegram, istražitelje USKOK-a zanimaju detalji ugovora za nadogradnju sustava e-fondovi koje je bivša šefica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Gabrijela Žalac potpisala s tvrtkom Omega software, u kojoj je tada 5 posto udjela imao i pjevač i čelnik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro.

Telegram je prošle godine u kolovozu upozorio javnost kako je ministarstvo Gabrijele Žalac s Omegom software potpisalo dva identična ugovora za identične poslove. Tako je ista stvar 2018. plaćena 6,672.000 kuna, a godinu kasnije 14,146.000 kuna. Kako je cijena posla u godinu dana narasla 111 posto, sada očito zanima i istražitelje.

Tražili su dokumentaciju

Naime, početkom prošlog mjeseca, točnije 5. lipnja, u Ministarstvo regionalnog razvoja stigao je dopis koji je potpisao načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), Mario Kovač.

PNUSKOK traži da Sektor za nabavu Ministarstva dostavi kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na natječajni postupak za održavanje i nadogradnju sustava e-fondova, koji je ministarstvo raspisalo 2018., a zatim i 2019. godine. Traže i ugovore koji su sklopljeni s Omega softwareom za taj posao te ispostavljene fakture s financijskim karticama.

Odstupanja od originalnog plana

PNUSKOK je u dopisu od ministarstva zatražio i informaciju jesu li usluge koje su bile predmet ugovora uistinu izvršene i u kojem obimu, a zanimalo ih je i pod kojim je okolnostima došlo do sklapanja ugovora na iznos od 14.146.000 kn te kako je utvrđena vrijednost posla. Uz sve navedeno, istražitelji su od Sektora za nabavu zatražili i Planove nabave za 2018. i 2019. godinu.

Naime u originalnom Planu nabave za 2019. nadogradnja sustava e-fondovi bila je planirana u 3. kvartalu i to za iznos od 10.174.800 kuna. No iz nekog razloga Plan je promijenjen 25. ožujka pri čemu je nabavka prebačena na prvi kvartal, a vrijednost podignuta na 14 milijuna kuna.

‘Ne možemo komentirati izvide’

Iako je Telegram dobio uvid u Kovačev dopis, zatražili smo i dodatnu potvrdu od Ravnateljstva policije i DORH-a. Iz policije su nam kratko odgovorili kako ne mogu komentirati poduzimanje pojedinačnih policijskih radnji poduzetih temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a, Nataša Đurović, objasnila je kako nam ne može dati informaciju da li se određeni izvidi provode ili ne, budući da zakon propisuju da je postupanje tijekom izvida tajno. Upit smo danas poslali i Ministarstvu koje od Marka Pavića preuzima Nataša Tramišak, ali do zaključenja teksta nije nam stigao odgovor.

Škoro se svog malog udjela riješio

Kako smo izvještavali u kolovozu 2018. godine, Ministarstvo kojem je tada na čelu bila Žalac, raspisalo je natječaj za održavanje i nadogradnju sustava e-fondovi. Javila se jedino tvrtka Omega software d.o.o. i uskoro je potpisan ugovor vrijedan 6 milijuna i 672 tisuće kuna, s rokom na dvije godine (do kolovoza 2020.), ili do utrošenja 2400 radnih sati stručnjaka.

No, kako pokazuje Registar Ministarstva, taj je ugovor završio već 28. svibnja 2019. godine. Nešto ranije, početkom svibnja, Ministarstvo je raspisalo novi natječaj za isti posao, s istim opisom i brojem stručnjaka. No vrijednost natječaja tada je procijenjena na 14.146.000 kuna. Omega software d.o.o. ponovno se jedina javila na natječaj i opet dobila posao.

Nakon niza tekstova o broju poslova koju ta tvrtka dobiva od Ministarstva i države, Miroslav Škoro u ožujku ove godine prodao je svoj manjinski udjel od 5 posto.

Nisu samo ovi ugovori neobični

Ugovori s Omegom nisu pak bili jedini sporni ugovori Gabrijele Žalac. Lani u srpnju, malo prije njene smjene, Telegram je objavio seriju tekstova koji su razotkrili kako je njezino ministarstvo sklopilo sumnjiv posao s nepoznatom tvrtkom s jednim zaposlenim i bez ikakvih referenci. Kako je dalje pokazala istraga koju smo proveli, bivša ministrica dala je 13 milijuna kuna za softver koji je zapravo koštao 2,9 milijuna kuna.

Nedavno smo pak objavili tekst o tome kako se Uprava Hrvatske banka za obnovu i razvoj (HBOR) prvo opirala dati 590 milijuna kuna kredita tvrtki iz afere Rimac, no kako su popustili nakon što su se za kredit zauzeli tadašnji ministri. Transkripti sjednica Nadzornog odbora HBOR-a otkrivaju da se tadašnja ministrica, Gabrijala Žalac, zalagala za odobrenje kredita C.E.M.P-u za vjetroelektranu Krš-Pađene.

Na Telegramov upit o svojoj ulozi i zagovaranju financiranja vjetroelektrana Žalac nam je isprva rekla kako se “o tome ne bi se ništa očitovala”. Zatim je dodala kako se ne sjeća točno kako je do kredita uopće došlo.