Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram intervju: Zašto su šefovi klubova EU parlamenta napisali kritiku Plenkovićevoj Vladi

Iratxe Garcia Perez inicijatorica je i supotpisnica pisma upućenog hrvatskom predsjedništvu Vijeća EU

Manfred Weber, Iratxe Garcia Perez
Conference Of Presidents, Strasbourg, France - 28 Nov 2019, Image: 485306521, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia
FOTO: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsjednica kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu Iratxe Garcia Perez inicirala je slanje pisma hrvatskom predsjedništvu Vijeća EU u kojem čelnici pet zastupničkih skupina traže da se organizira saslušanje Poljske i Mađarske zbog vladavine prava na koje će formalno biti pozvani i predstavnici Europskog parlamenta. Čelnici klubova nezadovoljni su što Hrvatska nije predvidjela tu raspravu na sastanku Vijeća za opće poslove održanom u utorak. Inzistiraju pritom da na sljedeći sastanak Vijeća u ožujku bude pozvan EU parlament kako bi predstavio svoja stajališta na tu temu.

Nakon objave pisma, Telegram je kontaktirao eurozastupnicu, koja vodi drugi po veličini zastupnički klub u Europskom parlamentu i koja je, prema tvrdnjama socijalista, inicirala slanje pisma. Zanimalo nas je je li razočarana odgovorom hrvatske Vlade koja, kako smo ovog tjedna pisali, nema namjeru udovoljiti zahtjevu zastupničkih klubova. Takav stav hrvatskog predsjedanja u međuvremenu je potvrdila i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Zastupnici nezadovoljni od siječnja

Iratxe Garcia Perez, koju smo kontaktirali mailom, podsjeća da je Europski parlament još u siječnju, u zasebnoj rezoluciji izrazio “duboku zabrinutost što saslušanja u sklopu članka 7. u Vijeću do sada nisu omogućila Parlamentu da iznese svoje stajalište”. To se, ističe, dogodilo unatoč odredbi iz europskog temeljnog ugovora koja “predviđa jednaka prava i proceduralni status za trećinu država članica, Parlament i Komisiju u vezi s pokretanjem postupka iz članka 7”.

Tim člankom pokrenuta je procedura protiv Poljske i Mađarske zbog sumnje da krše temeljne europske vrijednosti i vladavinu prava. Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu nisu podržali tu rezoluciju; na glasovanju su bili suzdržani.

Tvrd stav hrvatske Vlade

Nakon sastanka Vijeća za opće poslove ovog utorka, državna tajnica Metelko-Zgombić potvrdila je da je hrvatsko predsjedništvo primilo pismo zastupničkih klubova. Europski parlament, napomenula je, želi imati “puno čvršću, veću ulogu u postupku”, ali su države članice, okupljene u Vijeću, donijele posebna pravila kojima su odredile na koji način institucije mogu sudjelovati u toj proceduri. “Europski parlament zaista nema pravo sjediti na sjednicama Vijeća i sudjelovati u raspravi”, bila je rezolutna državna tajnica. Hrvatska će zato, kao i prethodna predsjedništva, naći neformalni način za razmjenu informacija s eurozastupnicima, najavila je.

Time je još jednom potvrđeno da hrvatska Vlada nema namjeru formalno pozvati predstavnike Europskog parlamenta na raspravu o Poljskoj i Mađarskoj u Vijeću, što je izričit zahtjev predsjednika zastupničkih klubova iz upućenog pisma. No, ni europski socijalisti – koji su uz pučane, čiji je član i HDZ, te još tri manja kluba – potpisali pismo, nemaju namjeru odustati. Neformalni sastanci za njih nisu prihvatljiv supstitut za formalno sudjelovanje na Vijeću. To je za Telegram potvrdila i čelnica njihove parlamentarne skupine Garcia Perez.

Socijalisti nemaju namjeru odustati

“Pozdravili smo napore finskog predsjedništva da se uključi u neformalni dijalog s Parlamentom, ali taj dijalog ne može zamijeniti formalno iznošenje obrazloženog prijedloga u Vijeću”, ističe u pisanom odgovoru Telegramu Garcia Perez. Zato je, dodaje, u zajedničkom pismu inzistirala da parlament bude pozvan na formalni sastanak Vijeća. Zastupnički klub socijaldemokrata to je još jednom naglasio u reakciji na Twitteru: izrazivši žaljenje što se u utorak nije raspravljalo o Poljskoj i Mađarskoj, ponovili su da “inzistiraju da predstavnici EP budu pozvani i saslušani” na sastanku Vijeća u ožujku.

 

“Najvažnije nam je da vidimo promjenu smjera u Poljskoj i Mađarskoj, da postupci po članku 7. daju rezultate. Za sada, nažalost, vidimo suprotno”, odgovara Garcia Perez na pitanje Telegrama očekuje li da hrvatsko predsjedanje promijeniti svoj stav. “Vijeće i predsjedništvo trebali bi poslušati naš poziv i organizirati ta saslušanja na dosljedniji i strukturiran način. Kad bi se Europskom parlamentu omogućilo da iznese svoje stajalište, cijela bi procedura ujedno bila demokratskija”, poručuje predsjednica zastupničkog kluba socijaldemokrata.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više