Politika & Kriminal

Telegramov Andrej Dimitrijević upravo je proglašen najboljim istraživačkim i najboljim web novinarom

Reporter koji je srušio Lovru Kuščevića večeras je primio važne nagrade struke

Na večerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada Hrvatskog novinarskog društva za 2019. godinu, Telegramov Andrej Dimitrijević proglašen je najboljim u dvije kategorije. Osvojio je Nagradu Marija Jurić-Zagorka za internetsko novinarstvo te Nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo. Nagrade se inače dodjeljuju u svibnju, no ove su godine prebačene na večeras, upravo na 110. godišnjicu HND-a.

Novinarkom godine proglašena je Đurđica Klancir s Net.hra. Na drugom mjestu je Andrej Dimitrijević, a na trećem Ivan Pandžić iz 24sata. Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo osvojio je Goran Gerovac iz Večernjeg, a onu Nikša Antonini za najbolju fotografiju Hrvoje Jelavić iz Pixsella.

Za radijsko novinarstvo nagrađena je Mirjana Radulović s Radio Rojca, a za televiziju Silvana Menđušić s RTL-a. Za snimateljski prilog nagradu je dobio Zoran Marinović s Nove TV. Za životno djelo, nagradom Otokar Keršovani, nagrađen je Mladen Kušec. Kako je gospodin Kušec preminuo, priznanje je preuzeo njegov sin Goran koji je održao iznimno emotivan govor.

Afere koje je otkrivao

Tijekom 2019., Telegramov Dimitrijević imao je više značajnih otkrića, osobito vezanih uz danas bivšeg ministra uprave i političkog tajnika vladajuće stranke, Lovru Kuščevića. Svojim predanim istraživanjem, Dimitrijević je pokrenuo pritisak javnosti koji je rezultirao ne samo smjenom Lovre Kuščevića nego i velikom rekonstrukcijom Vlade, tijekom koje je premijer Plenković zamijenio sve petero svojih ministara sklonih skandalima.

Dimitrijević je, usput, svojim otkrićima srušio i ministra Milana Kujundžića, no to se zbilo u siječnju 2020., a večeras su dodijeljene nagrade za godinu ranije.

Kako je srušio Lovru Kuščevića

Slučaj Lovre Kuščevića počeo se kotrljati 18. lipnja 2019., kada je Telegram objavio Dimitrijevićev tekst pod naslovom ‘Ova država sve više zvuči kao iz vica: ministar uprave 11 godina nije upisao kuću u katastar’. Nekoliko sati kasnije, gotovo svi mediji počeli su se nadovezivati na tu vijest.

Dan kasnije objavljen je i drugi, još važniji istraživački članak: ‘Kuščević ima još jednu kuću na Braču. Da bi je legalizirao, kao načelnik je izmijenio prostorni plan’.

Andrej Dimitrijević bivšeg je ministra razotkrivao pedantno. Nakon nekoliko dana provedenih na Braču gdje je prikupljao informacije, tjednima je istraživao odluke Općinskog vijeća, izmjene prostornih planova, povezao se s mještanima, stručnjacima i provjeravao svaku činjenicu, dok se nisu kristalizirali svi detalji zamršenih poteza koje je Lovro Kušević povlačio kako bi došao do vrijednih nekretnina, no javnost za njih godinama nije znala.

U zoni koja nije građevinska podigao je štalu, iako nije imao stoku, a onda je izmijenio Prostorni plan da bi štale mogle postati kuće, i to je Dimitrijević otkrio te dokazao van svake sumnje. Bivši ministar uprave i politički tajnik vladajuće stranke tada je postao glavna vijest u državi i izbila je neobranjiva afera.

Njegova ostala otkrića

Slučaj se pritom, pokazao važnim i za medijsku scenu, dokazujući kako su novinari teško pobjedivi kad se zbiju. Jer mediji su se u tjednima koji su uslijedili uistinu spontano udružili, zagrizli i nisu dozvolili da afera izblijedi. Pritisak javnosti započet Dimitrijevićevim otkrićem tog 18. lipnja trajao je 19 dana, do ostavke. Odnosno do velike rekonstrukcije Vlade koja je uslijedila.

Dimitrijević je dao svoj doprinos i u rasvjetljavanju slučaja također bivše ministrice Žalac. U dva je nastavka istraživao sumnjiv natječaj nakon kojeg je njezino ministarstvo isplatilo 13 milijuna kuna tvrtki s jednim zaposlenim, koja je dugo bila u blokadi.

Kako je Dimitrijević također otkrio, spomenuti softver koji je plaćen 13 milijuna kuna, zapravo je koštao je 2,9 milijuna kuna.

Muzička akademija i ruski biznismen

Također, fotoreportažom je prvi upozorio javnost na neprihvatljivo stanje zgrade zagrebačke Muzičke akademije koja je građane koštala 228 milijuna kuna.

Tijekom 2019. objavljena je i reportaža kojom je Dimitrijević razotkrio moćnog biznismena s ruskom adresom koji je započeo gradnju vile usred uvale na Braču. Nekoliko dana kasnije, inspekcija je konačno izašla na teren i zatvorila gradilište.

Nastavite čitati