Politika & Kriminal

Tko je monsinjor Kurečić, moćni svećenik ovaj tjedan optužen za seksualni napad? Donosimo portret

'Nije uspio napraviti karijeru u Crkvi kakvu je zaslužio po obrazovanju, znanju i sposobnostima. Kuharić mu nije dao da se penje'

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

“Po kaptolskim kuloarima već su se, na razini glasina, mogle čuti priče slične optužbama predavača na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Marina Sovara, koji je izjavio kako ga je donedavni prebendar monsinjor Zvonimir Kurečić seksualno zlostavljao. Međutim monsinjora nitko nije prijavio za nedopustivo ponašanje pa se zbog toga Kurečić nikada nije našao pod sumnjom ili crkvenom istragom,” ispričao je u četvrtak ujutro Telegramu jedan visoko pozicionirani svećenik u kaptolskoj hijerarhiji. Njegove riječi nešto kasnije potvrdio je i drugi sugovornik Telegrama koji je više nego dobro upućen u odnose i ozračje koje vlada unutar kaptolskih zidina.

“Monsinjor Kurečić nije uspio napraviti karijeru u Katoličkoj crkvi kakvu je zaslužio po svom obrazovanju, znanju i sposobnostima. Ograničavajući faktor bile su priče koje su se vukle za njim po kaptolskim hodnicima. Kardinal Franjo Kuharić, primjerice, nije dopuštao Kurečiću da se penje po crkvenoj hijerarhijskoj ljestvici ponukan pričama koji su se oko njega širile. No, kad je kardinala Kuharića zamijenio biskup Josip Bozanić, odnos prema Kurečiću postupno se mijenjao pa je on počeo dobivati cijeli niz važnih funkcija,” zaključio je Telegramov izvor blizak vrhu kaptolske hijerarhije.

Kurečić je studirao na Papinskom učilištu

Doktor Zvonimir Kurečić završio je studij filozofije i teologije na Papinskom učilištu Gregoriani u Rimu, magistrirao je dogmatsku teologiju, doktorirao je kanonsko pravo. Bio je predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, sudac na Ženidbenom sudu Zagrebačke nadbiskupije i sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu. Predavao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, bio je predsjednik Hrvatskog biblijskog društva.

Kurečić je imenovan prebendarom Prvostolne crkve zagrebačke, bio je tajnik Povjerenstva zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog te naslovni grkokatolički marčanski arhimandrit. Kardinal Bozanić ne tako davno imenovao je prečasnog Kurečića za rektora crkve Krista Kralja na Mirogoju te mu je tako povjerio je brigu za vjernike u Zagrebačkoj nadbiskupiji koji Sv. Misu slave po izvanrednom obliku, prema obredu Rimskog misala, objavljenog 1962. godine, a u smislu odredbi motuproprija pape Benedikta XVI. – Summorum pontificum.

Kurečić je iznimno obrazovan i sjajan sugovornik

Početkom 2016. potpisnik ovih redova posjetio je prečasnog doktora Zvonimira Kurečića u njegovoj kuriji u Novoj Vesi kako bi napravio intervju o uzrocima i značaju političkih i vjerskih previranja između Vatikana, Moskve, Zagreba i Beograda. Prečasnog Kurečića za razgovor je predložilo nekoliko njegovih kolega koji su tvrdili da je on jedan od najcjenjenijih i najupućenijih teologa za ta pitanja u nas.

Doktor Kurečić bio je zaista sjajan sugovornik i doista se pokazao kao vrhunski poznavatelj te problematike. Prostrana prostorija u prizemlje Kurečićeve kuće bila je prepuna knjiga, a stanovitu mističnost ugođaju koji je vladao davao je polumrak u cijeloj kući premda je vani bio izrazito sunčan dan. Dvojica muškaraca koji su se ponašali kao domari bili su cijelo vrijeme na usluzi doktoru Kurečiću i obojica su se odnosili spram njega s naglašenim poštovanjem i uvažavanjem.

Sovar ima još dokaza o zlostavljanju

Da bi u vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj mogao zapasti u ozbiljne probleme upućuje činjenica da najnoviji skandal po mnogim elementima podsjeća na afere sa seksualnim zlostavljanjima koji su žestoko pogodile Katoličku crkvu u Irskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Australiji, Čileu… Naime, Marin Sovar otkrio je kako je nedavno dao iskaz na policiji o tomu kako je svojedobno jedan svećenik u istočnoj Slavoniji bludničio nad djevojčicama, od kojih su dvije to i službeno potvrdile.

Sovar je kazao kako mu je jedna, sada 26-godišnja djevojka, ispričala kako je godinama podnosila seksualno zlostavljanje tog svećenika. Sovar je ustvrdio kako je on osobno vidio da je svećenik pipkao djevojčicu, premda joj je tada bilo svega 12 godina.

Sovar je svoju priču zaključio tvrdnjom da je o tom događaju u studenom 2016. upoznao nadbiskupa Đuru Hranića, ali da je on tek nakon godinu dana pokrenuo istragu. O svim svojim saznanjima Sovar je obavijestio u listopada ove godine Ured zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića najprije mailom, a potom i pismom. Kako nije bilo reakcije na njegove dopise Sovar je o svemu obavijestio 27. studenoga policiju, nakon čega mu je nakon samo tri dana stigao poziv iz Ureda za upravna pitanja Međubiskupijskog suda da dođe dati iskazi.

Česta prikrivanja seksualnog zlostavljanja

Od sredine ove godine skandali vezani za slučajeve seksualnog zlostavljanja djece i odraslih u Katoličkoj crkvi širom svijeta nizali su se jedan za drugim. Najveće afere dogodile su se u Čileu, Australiji, SAD-u, Irskoj, ali i u Nizozemskoj i Njemačkoj.

NRC Handelsblad, najtiražniji nizozemski dnevnik, objavio je rezultate velikog istraživanja kako je tijekom 65 godina, od 1945. do 2010., čak 20 od 39 nizozemskih kardinala, biskupa i njihovih pomoćnika “prikrivalo seksualna zlostavljanja i tako omogućilo zločincima da nastavljaju činiti kaznena djela i uzrokuju još veće patnje svojim žrtvama”. U dokumentu se također navodi da je u to bilo uključeno “više od polovice starijih svećenika Nizozemske.”

Nešto ranije u Njemačkoj je objavljeno istraživanje koje je pokazalo da su od 1946. do 2014. utvrđena čak 3.766 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u 27 biskupija Katoličke crkve u Njemačkoj. Zločine je počinilo najmanje 1.670 svećenika, što je oko 4,4 posto svećenika u Njemačkoj. U svakom šestom otkrivenom slučaju došlo je do silovanja. Žrtve su uglavnom bili dječaci, od kojih je više od polovice bilo u dobi od 13 godina ili mlađe.

U Pennsylvaniji 300 svećenika zlostavljalo tisuću djece

U SAD-u je ured državnog tužitelja Pennsylvanije objavio zastrašujuće podatke o tomu kako je više od 300 “svećenika predatora” spolno zlostavljalo najmanje tisuću djece, a Katolička crkva te američke savezne države to je prikrivala. Neke žrtve bile su mlađe od 10 godina.

Koliko je dramatična situacija sa seksualnim zlostavljanjima unutar Katoličke crkve pokazuje odluka pape Franje da od 21. do 24. veljače sljedeće godine okupi u Vatikanu predsjednike svih osamdesetak biskupskih konferencija iz cijelog svijeta te najvažnije kardinale kako bi razmotrili posljedice skandala sa seksualnim zlostavljanjima. S obzirom na to da se takvi susreti održavaju samo u iznimnim slučajevima očito je da se Vatikan konačno suočio s činjenicom da je seksualno zlostavljanje u Crkvi poprimilo globalne razmjere.

Nastavite čitati