Politika & Kriminal

Uhvatili smo stožer predsjednice da koristi javne resurse u kampanji. To je zakonom zabranjeno

HDZ-ovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji koriste javne resurse za njenu kampanju

Službeni automobil Grada Otoka, Opel Astra, registracijskih oznaka VK 609 ES snimljen je u Vinkovcima, 12. prosinca u 17.45 minuta, u Glagoljaškoj ulici gdje se te večeri u prostorijama velike vijećnice Županije Vukovarsko-srijemske (na adresi Glagoljaška 27/II) održavao sastanak proširene sjednice Izbornog stožera ŽO HDZ-a, aktualne predsjednice i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Taj sastanak sazvao je predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije i saborski zastupnik Dražen Milinković.

Službenim automobilom Opel Astra na taj se sastanak iz 25 kilometara udaljenog Otoka dovezao Tomislav Šarić, član Izbornog stožera, inače nećak gradonačelnika Josipa Šarića, kojega je njegov stric zaposlio u tamošnjoj gradskoj upravi na ugovor o djelu.

Službeni automobil gradonačelnika Otoka, Citroen C-5, registracijskih oznaka VK 790 CU, kojim se služi Josip Šarić, inače pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića, viđen je, pak, u Osijeku u blizini mjesta gdje se prošle nedjelje, 15. prosinca, u večernjim satima održavao predizborni skup Kolinde Grabara Kitarović. Šarić je u Osijek iz 65 kilometara udaljenog Otoka došao u svojstvu šefa Izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović za Grad Otok.

Zloupotreba javnih resursa

Gradonačelnik Otoka, Josip Šarić, 18. prosinca ove godine u prostorijama Poduzetničkog inkubatora, Skorotinci 1 a, u 19,30 sati sazvao je, u svojstvu predsjednika, sjednicu proširenog sastava Izbornog stožera HDZ-a za predsjedničke izbore.

Ova tri primjera iz samo jedne sredine, Vukovarsko-srijemske županije, govore o evidentnoj zloupotrebi javnih resursa u izbornoj kampanji, što je zakonom izrijekom zabranjeno. U travnju ove godine, pred izbore za Europski parlament, Državno izborno povjerenstvo izdalo je priopćenje u kojem upozorava na zakonske odredbe (Članak 37. stavak 3. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma) kojim je propisano da je za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela i jedinica samouprave, dakle, službenih prostora državnih tijela i jedinica samouprave, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.

Iz primjera koje smo naveli, vidljivo je kako Izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović u Vukovsko-srijemskoj županiji i Gradu Otoku krše taj zakon jer koriste uredske prostorije (vijećnicu županijske skupštine Vukovarsko-srijemske Županije u Vinkovcima i prostore Poduzetničkog inkubatora u Otoku), kao i službene automobile grada Otoka.

Odgovor DIP-a

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi županijska uprava Vukovarsko-srijemske županije reagirala da je primjerice, Izborni stožer Zorana Milanovića, Dalije Orešković, Miroslava Škore ili nekog drugog predsjedničkog kandidata, tražio taj prostor za svoju sjednicu. Ili da je, primjerice, netko iz SDP-ovog ili Škorinog stožera tražio službeno vozilo grada Otoka za odlazak u neki drugi grad na izborni skup Zorana Milanovića ili Miroslava Škore.

Telegram se obratio Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) s upitom o mogućoj zloporabi javnih resursa izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović u Otoku. Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a, poslala nam je sljedeći odgovor:

”Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske će nakon pribavljanja svih relevantnih činjenica, utvrditi da li je navedenim postupanjem došlo do povrede Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koje povrede će, u slučaju njihova postojanja, biti konstatirane u izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe koje je Državno izborno povjerenstvo, sukladno navedenom Zakonu, dužno objaviti na svojim mrežnim stranicama u roku od 60 dana od dana objave konačnih rezultata”.

Nedovoljna zakonska regulacija

No, kakvog smisla to uopće ima kada kršenje zakona, tijekom kampanje, daje prednost jednom od kandidata, onom koji za razliku od drugih, ne može računati na javne resurse? ”U Gongu stalno upozoravamo da naši zakoni ne reguliraju dovoljno dobro zloupotrebu javnog resursa; šteta je što sam zakon to vrlo krnje regulira i nema političke volje da se to popravi”, kaže za Telegram Oriana Ivković Novokmet, članica Izvršnog odbora Gonga.

Zamolili smo Ivković Novokmet da prokomentira i činjenicu kako se sjednica Izbornog stožera HDZ-a za predsjedničke izbore u Otoku održala u prostorima Poduzetničkog inkubatora, u vlasništvu tog grada, bez obzira na to što ta stranka u Otoku ima svoje prostorije.

”Iz poziva koji ste nam poslali evidentno je da su se prostorije Poduzetničkog inkubatora koji je u vlasništvu Grada Otoka koristile za potrebe izborne kampanje HDZ, s obzirom na to da se tamo održavao sastanak izbornog stožera. Gongu je sporna zloupotreba javnih resursa koja bi u ovom slučaju mogla biti dvostruka jer nije samo riječ o resursima lokalne samouprave, nego i resursima koji sufinanciraju EU fondova”, kaže Oriana Ivković Novokmet, članica Izvršnog odbora Gonga.

Nastavite čitati