Komentari

USKOK javlja da su Bandiću nosili vreće keša. Samo podsjećamo, riječ je o Borasovom skoro počasnom doktoru

Prvo je Bandić dijelio gradske nagrade Borasu i njegovim intimusima, a onda je odjeknuo počasni doktorat

21.06.2015., Zagreb - Svecano otvorenje medjunarodnog kongresa etnologa i folklorista u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Rektor Sveucilista u Zagrebu Damir Boras i gradonacelnik Milan Bandic. 
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Pet milijuna kuna u aferi Advent, koje je podijelio sa svojim intimusima, 50.000 eura koje mu je iz vreće istresao ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i niz uhićenih, podmićenih suradnika. To je dosadašnji saldo višemjesečnih USKOK-ovih izvida o mreži koju je godinama pleo, njegovao i održavao pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. I dok ovih dana USKOK privodi i otkriva detalje Bandićevog kriminalnog perpetuum mobilea, ne valja smetnuti s uma da se radi o nesuđenom počasnom doktoru Zagrebačkog sveučilišta.

“Rasan političar”, “veliki gradonačelnik”, “dragi prijatelj”, “pouzdani podupiratelj” – ovo su samo neki od epiteta kojima je aktualni rektor Damir Boras cifrao pokojnog Bandića. Kulminacija je uslijedila nakon Bandićeve smrti. “Sveučilišni grad Zagreb izgubio je velikog gradonačelnika, ali i prijatelja koji je puno pomagao Sveučilištu u Zagrebu, koji je činio taj grad sveučilišnim. Zato smo zahvalni za život Milana Bandića i zadržat ćemo ga u srcu”, iskreno pogođeno zborio je Boras pred HNK uoči komemoracije dragom prijatelju i pouzdanom podupiratelju.

Prvo je Bandić Borasovoj kliki dijelio priznanja…

Dragi prijatelji, Bandić i Boras, zaista se jesu godinama pouzdano podupirali. Prvo je gradonačelnik rektoru u svibnju 2016. dodijelio Nagradu Grada Zagreba i pripadajući novčani dio u iznosu između 20.000 i 30.000 kuna. Boras ga baš u tom trenutku, držeći emotivan govor, naziva “dragim prijateljem i pouzdanim podupirateljem”. Borasovog prorektora, sveučilišnog kadrovika Antu Čovića, Bandić je istim priznanjem ovjenčao 2014., a Borasovog suradnika i omraženog dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića, Bandić je nagradio još 2013.

U Odboru za javna priznanja, koji je amenovao nagrade ovom sveučilišnom trojcu, između ostalih su sjedili sam Bandić, prekjučer uhićena Ana Stavljenić-Rukavina i Jelena Pavičić Vukičević, Previšićeva doktorandica i donedavna članica Sveučilišnog savjeta, plemenito zamišljenog tijela koje je trebalo nadzirati zakonitost rada Sveučilišta u Zagrebu.

…a onda se Boras pokušao pošteno ‘revanširati’

A onda je, u ožujku 2019., poput detonacije odjeknula vijest da se Borasovo i Čovićevo sveučilište namjerilo Bandiću dodijeliti počasni doktorat, ponosno, besramno i usprkos svim uvriježenim akademskim običajima. Inicijativa je formalno potekla, ne zaboravimo mu ime, od tadašnjeg dekana Muzičke akademije Dalibora Cikojevića, no način na koji je Boras u javnosti branio njegov prijedlog, govori u prilog tome da je rektoru sve skupa bilo milo.

Bilo bi, ipak, nepravedno uprijeti prstom samo u Borasa i izvršitelja Cikojevića; formalnu proceduru postupka dodjele počasnog doktorata Bandiću, premoćno je podržao Borasov sedirani Senat. Od 70 članova, 19. ožujka 2019. glasalo je njih 67. Od toga, 55 ih je podiglo ruke za to da se pokrene procedura, razmotre Bandićeve zasluge i formira povjerenstvo za doktorat, 10 se ljudi usprotivilo, a dvoje je bilo suzdržano. Takav Senat bio je samo još jednom reproducirana slika posve porušenog Sveučilišta.

Dio sveučilištaraca je, doduše, prosvjedovao pred zgradom Rektorata, doktorand Oxforda Vuk Vuković rekao je da se momentalno odriče svoje zagrebačke diplome ako Bandić postane doctor honoris causa, a Muzička akademija ograđivala se od svog dekana Cikojevića. Devet od 34 fakulteta usprotivilo se ovom počasnom doktoratu, među njima i Fakultet političkih znanosti na kojemu je Bandić diplomirao i kojega je kasnije, u par navrata sočno počastio titulom “jebivjetarskog fakulteta”, iako je na FPZG rado i često svraćao u brojnim prigodama.

Paradoks: Bandićev doktorat i dalje je u postupku

Zbog pritiska šire javnosti, cijela je priča ipak stala. Tek nakon Bandićeve smrti, Telegram je dobio potvrdu dvaju upućenih izvora da Boras u ladici gotovo dvije godine ima napisano izvješće povjerenstva za dodjelu doktorata Bandiću, s preporukom da mu ga se svakako dodijeli. Ne zaboravimo ni to, to je povjerenstvo radilo u sastavu, Tonći Lazibat (Borasov prorektor), Enes Midžić (Akademija dramske umjetnosti), Damir Knjaz (bivši dekan Kineziologije i Borasov posebni savjetnik), Miloš Judaš (Borasov prorektor) i Lidija Kos Stanišić (bivša dekanica FPZG-a i tadašnja Borasova pomoćnica za interno komuniciranje).

Nakon Bandićeve smrti, Boras je kategorički odbacio tezu da ga je netko spriječio u dodjeli počasnog doktorata Bandiću. Ustrajao je na tome da je “to još uvijek u postupku” i da nema nikakvog sprečavanja. Kako smo pisali, to je zaista točno. Postupak je još uvijek u tijeku i on ni na koji način nije okončan – niti dodjelom doktorata niti povlačenjem prijedloga niti eventualnom odbijenicom Senata koji u finalu odlučuje o počasnim doktorima Sveučilišta.

Možda je sada trenutak, u jeku hapšenja oko Bandića

Iako je Sveučilište u Zagrebu, uz sve uporne Borasove lovorike Bandiću, propustilo dodijeliti počasni doktorat tada još živućem gradonačelniku, možda je sada pogodan trenutak i prikladna atmosfera, u jeku hapšenja povezanih s Bandićem. Baš sada, kada se demontira Bandićeva ostavšina, kada se rekonstruiraju vreće novca koje su mu padale u ruke i kada njegovi nekadašnji suradnici pune novinske naslovnice iz policijskih marica. Sada, da farsa bude potpuna.

Borasovo sveučilište, pritom, za svoj ugled zaista više ne mora brinuti; godinama ga je gubio po putu, u brojnim sramnim epizodama, među kojima kao istaknutija za buduće generacije ostaje baš ova o svesrdnoj inicijativi dodjele počasnog doktorata Bandiću.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu