Politika & Kriminal

Uskok je prisluškivao ured šefa u GSKG-u, donosimo detalje tajnih snimki: 'Ćiro je rekao da može tako'

Nevena Blaževića istražitelji su prisluškivali na radnom mjestu. Snimali su što mu se sve donosi u ured

17.06.2021. Zagreb - Policija i Uskok upali u GSKG: Uhicene cetiri osobe, medju njima i voditelj. Dovodjenje osumnjicenih

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Još sredinom rujna prošle godine istražitelji su počeli tajno nadzirati Nevena Blaževića, šefa hitnih intervencija u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG). Sud je nalog izdao zbog sumnji da Blažević namješta poslove odabranim građevinarima koji mu za uzvrat plaćaju mito. Osim što su pod nadzor stavljeni Blaževićevi telefoni, jedan od prislušnih uređaja postavljen mu je i u kancelariju.

Tajni dogovori u sobi 114

U Blaževićevom uredu, sobi 114, u sjedištu GSKG-a u Savskoj cesti u Zagrebu, istražitelji su tako čuli dogovore s građevinarima i snimili što je sve šef za hitne radove od njih dobivao. Bilo je tu, tvrdi USKOK, odjeće, majica s likom Putina, pića ali i provizije koju je primao nakon što bi im sredio unosne poslove na obnovi Zagreba.

Te je radove prikazivao kao hitne sanacije ne bi li tako izbjegao propisano obvezu da se za poslove vrjednije od 30 tisuća kuna provede natječaj. Za sanacije se, uz pristanak suvlasnika, moglo ići i na izravnu pogodbu s jednim izvođačem. No, istražitelji sumnjaju da je Blažević poslove dodjeljivao na svoju ruku bez suglasnosti vlasnika stanova.

“Daj mi realniju ponudu”

Tako je, tvrdi USKOK, nešto više od milijun kuna vrijedne radove odobrio Davoru Režeku, vlasniku tvrtki Skela gradnja i Daglop. Čim je počela realizacija tog dogovora u tajno snimljenim razgovorima zabilježeno je kako Režek govori Blaževiću da će doći k njemu u ured i “donijeti ono što se treba donijeti”.

Snimajući sumnjive dogovore za radove na prostorijama judo kluba Lika u Strohalovom prilazu, koje je trebalo popraviti jer su prokišnjavale nakon potresa, istražitelji su čuli i kako Blažević govori svom šefu, direktoru GSKG-a Jošku Jakeliću da je upravo Režek bio kod njega zbog tog posla. Blažević je, snimljeno je dalje, objašnjavao da je prikupio ponude za tu sanaciju, a zatim od Režeka tražio “realniju ponudu”.

Zanimljivo je da isti dan kada je sklopljen ugovor za ovaj posao Režek najavio da će biti potrebni i “dodatni radovi”. Zabilježeno je to u njegovoj i Blaževićevoj tajno snimanoj komunikaciji. U razgovorima koji su uslijedili, a istražitelji su ih snimali, dogovarali su kako će te dodatne radove regulirati, te kako će oni biti plaćeni.

Problematične Kumove fakture

U Blaževićevom uredu snimljen je, stoji u prijavi, i jedan njegov razgovor s vlasnikom tvrtke Kum-Grading Mariom Jurinićem. Sumnja se da je Juriniću namjestio oko 800 tisuća kuna vrijedne poslove, a ovaj mu je za uzvrat plaćao 10 posto provizije. To je Jurinić nakon uhićenja i priznao. Očito je zaključio kako su dokazi koji su prikupljeni protiv njega prečvrsti, a među njima je i više spornih razgovora.

U kancelariji 114 sredinom siječnja ove godine Blažević i Jurinić razgovarali su o nezadovoljstvu stanara iz Bulvanove ulice. Njima je, Blaževićevom odlukom, iz pričuve naplaćena sanacija vodoinstalaterskih radova u jednom privatnom stanu. Jurinićeva firma ih je obavila i fakturirala kao sanaciju, a Blažević je odobrio plaćanje.

Suočen s tužbom Blažević je, čuje se u njihovim razgovorima, tražio od Jurinića da novac vrati. Predlaže mu, utvrdili su istražitelji, da vraća iznos u ratama. “Zaboravi sad mene i Joška i to ti je 10 posto”, šapnuo je u uredu Blažević Juriniću proizlazi iz snimke kojom raspolaže USKOK.

Kolika je bila cijena radova?

Snimani su, doznajemo, i razgovori koje je Blažević vodio s trećim uhićenim građevinarom Slavišom Veljkovićem. On je k njemu, kako smo već javili, došao po preporuci Roberta Ljutića, nekadašnjeg najbližeg suradnika Milana Bandića. Već u tim prvim kontaktima, zaključuju istražitelji iz sadržaja tajno snimljenih razgovora, Veljković je ukazao Blaževiću kako je svjestan da će morati plaćati određeni postotak od vrijednosti ugovorenih radova.

Nakon dogovora Veljković je, citira se u prijavi, svojoj knjigovotkinji javio da mu “Blažević ne služi samo da mu donosi rakiju i isplaćuje 2,5 posto, već i da požuruje naplatu njegovih računa”. Blažević je pak snimljen kako svojih referentima za Centar i Maksimir javlja da im “šalje izvođača”.

U razgovoru koji je nedugo nakon toga početnog dogovora vodio dogovarajući popravak dimnjaka i svjetlarnika u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba, Veljković je izgovorio još nešto što je istražiteljima upalo u oči. Naime, Blažević mu je najprije rekao da vrijednost radova ne bi trebala viti viša od 90 tisuća kuna. Na to Veljković uzvraća: “Bit će koliko god ti odrediš”.

Ćiro je mogao sve srediti?

Kada je u konačnici trebalo potpisati račun za te radove, Blažević je snimljen kako govori Veljkoviću: “Reci referentima da je Ćiro rekao da može tako”. Ćiro je, inače, Blaževićev nadimak, a osim tako Veljković ga u razgovorima često oslovljava i s “buraz”.

Da je Blažević doista mogao pogodovati izvođačima, istražitelji zaključuju i iz razgovora koji je snimljen u njegovoj kancelariji 7. siječnja ove godine. Tada je, doznajemo, nudio Veljkoviću radove u Jurkovićevoj ulici.

“Taj posao ide na natječaj, pa ako te zanima, ja ti to mogu riješiti”, rekao je Blažević građevinaru.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu