Vladin minimalac, zasad, želi 7000 poslodavaca. Službeni zahtjev predalo ih je 2680

Brojke još nisu konačne, danas je tek prvi dan predaje zahtjeva

ZADNJA IZMJENA: ožu 23, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Za Vladinu mjeru tzv. minimalca – potpore u iznosu od 3.250 kuna za svakog zaposlenog – danas se, do 15 sati, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijavilo više od sedam tisuća poslodavaca. Od toga ih je 2680, prema informacijama koje smo dobili, predalo i službeni zahtjev za tu antikriznu mjeru.

Poslodavci koji su predali zahtjev, s potrebnom popratnom dokumentacijom, to su učinili za, kako se procjenjuje, 15660 zaposlenih. No, to nije konačna brojka: prvo, ne odnosi se na zahtjeve koji su eventualno predani osobno, a ne online; drugo, danas je tek prvi dan kada su poslodavci mogli registrirati se i podnositi zahtjeve, s potrebnom dokumentacijom.

Što očekuje Vlada

Iz Vlade su još ranije komunicirali da očekuju da će zahtjev predati oko deset tisuća poslodavaca te da će se mjera naredna tri mjeseca primjenjivati za oko 400 tisuća radnika. Interes za mjeru je, čini se, ipak veći od broja formalno predanih zahtjeva, jer je broj registriranih korisnika, odnosno poslodavaca danas poslijepodne već bio 7060. No, nisu još svi predali papire.

Vladina mjera minimalca osmišljena je kako bi se u ovoj krizi pokušalo sačuvati barem dio radnih mjesta. Na nju ima pravo nekoliko kategorija poslodavaca, prije svega oni koji su odlukom stožera morali prestati s radom, poput kafića, restorana, raznih salona, te oni koji mogu dokazati da im je zbog koronavirusa ozbiljno ugroženo poslovanje.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
441 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program