Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vuković: 'Ovakav mehanizam u Ini napravljen je za pljačku. Iza svega je sigurno netko jači'

'Katastrofalna je činjenica da jedna osoba ima pravo potpisivanja do 20 milijuna eura bez ikakve kontrole'

FOTO: Screenshot N1

Ne prestaju reakcije na malverzacije s preprodajom plina na štetu Ine, za koju USKOK procjenjuje da je veća od milijardu kuna. Osumnjičena petorka, tvrde istražitelji, od Ine je plin kupovala jeftino, a stranim tvrtkama prodavala i do 11 puta skuplje, pritom zaradivši, procjenjuje se, gotovo 850 milijuna kuna.

Iz Ine su jučer priopćili kako Uprava i Nadzorni odbor nisu odlučivali i spornim ugovorima te da je Damir Škugor, uhićeni direktor Inine Službe za prodaju plina, imao ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis zamjenika.

Slučaj je za N1 je komentirao ekonomist Vuk Vuković, koji je i ranije iznio neka svoja opažanja. Kako kaže, Uprava je “uvijek odgovorna za sve što se dogodi unutra”.

‘Mehanizam napravljen za pljačku’

Vuković kaže da je činjenica da jedna osoba ima pravo potpisivanja do 20 milijuna eura bez ikakve kontrole “katastrofalna” .

“Ako ste predsjednik ili član Uprave i odgovarate za nekog ispod vas, nema šanse da dopustite nekome toliku količinu kontrole bez da vi, koji morate za to odgovarati kazneno, imate kontrolu”, kazao je.

“Ako je istina da je jednoj osobi dano da potpisuje ugovore od 20 milijuna kuna, dana tolika kontrola, onda je jasno da je taj mehanizam napravljen za ovakvo nešto, za pljačku”, istaknuo je Vuković, dodavši da je Uprava i po statutu odgovorna.

‘To je pješadija, nisu to glavni igrači’

Osvrnuo se i na ulogu Nadzornog odbora, rekavši da on “donekle ima odgovornost, ali nema uvid u pojedinačne ugovore”. Kazao je da ova afera pokazuje da mehanizmi kontrole ne postoje.

“Ovaj slučaj je izašao samo jer se bankama upalio alarm, koje su to prijavile Uredu za sprječavanje pranja novca, ali pitanje je koliko je toga prošlo da mi o tome nemamo pojma”, dodao je. Vuković smatra i da se istraga treba proširiti. “To je pješadija, nisu oni glavni igrači, to je sigurno netko jači”, kazao je.

Na pitanje postoji li u ovom slučaju politička odgovornost, rekao je: “Apsolutno, to je firma koja nam je strateški interes. Ako je to firma koja je toliko delikatna tema, definitivno postoji politička odgovornost – tko je postavljao članove Uprave i na koji su načini procesi unutra postavljeni”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više