Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Željka Markić: 'Grga ima pravo na svoj život. Treba mijenjati zakon o prekidu trudnoće'

O zabrani zastava Hodu za život kaže: 'Nametanje jednog svjetonazora se zove jednoumlje'

U Zagrebu se održava Hod za život na koji je stigla i Željka Markić. Ona je prije početka povorke dala izjavu medijima u kojoj se osvrnula na slučaj Mirele Čavajde kojoj hrvatski zdravstveni sustav nije omogućio prekid trudnoće.

Tehnički, odobrili su ga, no, kako je rekla njezina odvjetnica Vanja Jurić, bolnica u Petrovoj nije bila “ mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije i odredbama zakona koji regulira prekid trudnoće.” Čavajda se potom odlučila obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani.

N1 prenosi da je Markić o tom slučaju rekla: “Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami.”

Nije joj se svidjela odluka gradonačelnika o zastavama Hoda za život

Markić kaže i da je potrebno mijenjati Zakon o prekidu trudnoće. “U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtiti do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem”, kazala je.

Potom se osvrnula na odluku gradonačelnika da ne odobri postavljanje zastava Hoda za život diljem grada. “Što se tiče gradonačelnika, svjetonazori su različiti, ali obveze prema građanima su vrlo jasne. Nametanje jednog svjetonazora se zove jednoumlje i nadam se da se to više neće ponavljati”, rekla je Markić.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nije dao dozvolu za njihovo postavljanje jer se, kako je poručio, “ne slaže s ciljevima Hoda za život i ne može biti pokrovitelj takvim događajima.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više