Politika & Kriminal

Što mogu očekivati poraženi na izborima i hoće li doći do raskida s Bandićem? Pričali smo s ljudima iz HDZ-a

Pobijeđene se neće izbacivati iz stranke, ali izborne liste neće vidjeti

FOTO: Vjekoslav Skledar

“Zagreb nam je točka koju moramo čim prije dovesti u red. One glasove koje ćemo izgubiti na desnici moramo nadoknaditi u glavnom gradu”, kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a, upućujući na to da su dani idilične suradnje sa zagrebačkim gradonačelnikom opterećenim sudskim procesima - došli blizu kraja.

Dan poslije, čini se da je malo tko očekivao baš ovako uvjerljivu pobjedu. Ne samo da je “Odvažno za Hrvatsku”, dakle tim Andreja Plenkovića, potukao sa 6:0 protukandidate ekipe koju je predvodio Miro Kovač, nego je i najtjesniji rezultat bio uvjerljiviji od svih očekivanja. Četvrta i posljednja izabrana potpredsjednica stranke, Zdravka Bušić, je dobila nešto više od 34 tisuće glasova, dok je petoplasirani Davor Ivo Stier dobacio tek nešto preko 23 tisuće. Dakle, razlika je gotovo trećina glasova.

„Mislim da ni Andrej nije očekivao da će biti šest od šest“, komentirao je jučerašnje rezultate unutarstranačkih izbora član središnjih tijela stranke, kojega je takav ishod iznenadio. Kaže da je bio siguran barem u to da će Davor Ivo Stier proći: da se kladio, veli, na Stiera „bih bio stavio puno novca“. A sa Stierom u vrhu stranke su računali i neki od predstavnika suprotne opcije – no, na kraju nije bio ni blizu.

Marginalizacija alternativaca

Kako bilo, izbori u HDZ-u su već danas prošlo svršeno vrijeme, glavna tema danas su – posljedice (naravno, daleko iza svega što se događa oko pandemije – koju neki od naših sugovornika i ocjenjuju kao jednim od bitnijih razloga za ovako uvjerljivu pobjedu onih koji vladaju zemljom i strankom). Riječ dana tu je – marginalizacija.

Nitko ne očekuje da će se poraženi izbacivati iz stranke, što je doduše dosad bila praksa s predsjednicima koji bi ostali bez vlasti, ali ni tako radikalne mjere nisu isključene – nastave li jučer poraženi kandidati žestoko kritizirati vrh stranke. No, marginalizacija im svakako ne gine. Neki od naših sugovornika iz vrha HDZ-a procjenjuju da nitko od četvorice frontmena “Opcije za promjene” nema šansi da se pojavi na listama za parlamentarne izbore.

Čist obraz?

“S terena nam poručuju da se HDZ mora riješiti balasta i klijentelizma i onda složiti ekipu koja može, čistog obraza, pobijediti na parlamentarnim izborima”, kaže naš sugovornik iz vrha stranke. No, ovakvim rezultatima, pobjedom ekipe bliže političkom centru, možda je narušena delikatna ravnoteža u stranci i za očekivati je – a to mišljenje dijele i u HDZ-u – da će u nekim izbornim jedinicama rasti potpora izvanstranačkoj desnici.

Jednog člana predsjedništva smo pitali hoće li ovakvi rezultati izazvati raskol u HDZ-u. Njegov je dojam, kaže, da bi eventualno Ivan Penava mogao potražiti neki drugi politički put. U slučaju da se to dogodi, spekulira Telegramov sugovornik, „to može ojačati Škoru“ jer bi, smatra, odgurnulo od HDZ-a još jedan dio birača desnice.

Šah

Drugi, pak, član vodstva HDZ-a, smatra ipak kako desnica, prije svih nova stranka Miroslava Škore, neće profitirati pobjedom ekipe Andreja Plenkovića. Uz jedan uvjet – da u HDZ-u budu mudri i vuku prave poteze. “To je šah”, kratko je konstatirao naš sugovornik.

A prvi sljedeći potez mogao bi se dogoditi na najvećoj “ploči” u Hrvatskoj – u Zagrebu. Priča o izlasku na izbore s nekompromitiranim ljudima i čistog obraza teško se može prodati javnosti u ovakvoj situaciji u Gradu Zagrebu u kojem HDZ koalira s Milanom Bandićem.

Isteklo vrijeme suradnji s Bandićem

“Zagreb nam je točka koju moramo čim prije dovesti u red. One glasove koje ćemo izgubiti na desnici moramo nadoknaditi u glavnom gradu”, kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a, upućujući na to da su dani idilične suradnje sa zagrebačkim gradonačelnikom opterećenim sudskim procesima – došli blizu kraja. Previše vremena, uostalom, i nema – parlamentarni izbori bi se trebali održati za šest-sedam mjeseci.

Potmulo iščekivanje tako je glavno obilježje i stranačke politike, ne samo one opće društvene dok se skoro pobožnom pažnjom prate redovne tiskovne konferencije Nacionalnog kriznog stožera oko koronavirusa. U šahovskoj partiji koja slijedi, dakle, mogao bi se značajno promijeniti politički krajolik u glavnom gradu i državi tek nekoliko mjeseci prije najvažnijih parlamentarnih izbora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu