Brazilske novine pišu da neka velika korporacija određuje tko će igrati u reprezentaciji

Mediji tvrde kako je reprezentacija zapravo marioneta jedne velike korporacije

FOTO: AFP/AFP

Ako su istraživanja i navodi Estadaoa (novine iz Sao Pauloa) točni, svjetski nogomet bi mogao potresti možda i jedan od najvećih skandala u povijesti. Brazilski mediji tvrde kako je nacionalna reprezentacija zapravo marioneta jedne velike korporacije, vjerojatno u vlasništvu jako utjecajnih ljudi iz politike i biznisa. Šokanta je vijest da su prema pisanju Estadoa od 2006. godine u brazilsku reprezentaciju pozvani samo “marketniški” interesantni nogometaši.

O čemu se zapravo radi?

Tvrtka pod nazivom ISE, registrirana je na Kajmanski otocima i nema niti jednog prijavljenog zaposlenika. Inače, ISE je na neki način podružnica kompnaije Dallah Al-Baraka iz Saudijske Arabije, koja se bavi investicijama u zdravstvu, financijama, transoportu i općenito proizvodnji, dugim riječima u svemu pa izgleda i u nogometu.

Naime, postoji dokument (ugovor) koji datira iz 2006. a potpisao ga je bivši predsjednik saveza Ricardo Teixeira. U ugovoru piše kako isključivo komercijalni parteneri brazilske reprezentacije mogu odlučiti o tome tko će zaigrati u službenim utakmicama, što sugerira kako trener i njegov stožer nemaju pravu svrhu izbornika.

U ugovoru također stoji kako CBF (Brazilski nogometni savez) mora podnjeti zahtijev ISE-u ukoliko žele pozvati novog igrača u reprezentaciju, osim ako njegova “marketniška vrijednost” nije jednaka onom igraču koji napušta reprezentaciju.

Brazilska nogometnsa reprezentacija (s lijeva na desno): Fernandinho, Luiz Adriano, Souza, Miranda, Danilo, Jefferson, Neymar, Marcelo, Philippe Coutinho, Douglas Costa i Thiago Silva AFP/AFP

Još jedna bizarna stavka ugovora je da određeni igrači moraju startati u svakoj utakmici reprezentacije, a ukoliko to nije moguće, CBF mora dostaviti (ispričnicu) dokumentciju s detaljima o ozljedi zbog koje propušta susret.

Korupcija i nogomet

Svako nepoštivanje ugovora kažnjeno je s oko milijun dolara, odnosno CBF-u bi njihov komercijalni partner smanjio naknadu koju im isplaćuju za svaki meč.

Ovakve informacije mogle bi zabrinuti nogometne fanove diljem svijeta. Poznato je odavno da nogometni klubovi i njihovi vlasnici sve više tretiraju nogomet kao biznis, ali da će nacionalne reprezentacije poput Brazila biti umiješane u ovakve korupcijske skandale, zvuči kao najveća noćna mora za ljubitelje sporta općenito.

Gdje postoji veliki novac, očigledno nastupa i korupcija, tada stvari postaju ozbiljne, a igra i sport padaju u drugi plan.