Legenda Real Madrida za Telegram govori o velikom transferu Kovačića

Razgovarali smo s Predragom Mijatovićem, legendom Kraljevskog kluba 

FOTO: AFP

S transferom Matea Kovačića iz redova milanskog Intera u madridski Real stigla je još jedna potvrda vrijednosti hrvatskog nogometa i ugleda koji članovi hrvatske nogometne reprezentacije uživaju u najjačim europskim klubovima. Konkretne brojke u poslovanju oba su kluba sakrila, no pretpostavlja se da je posao dogovoren za 28 milijuna eura koji će u smjeru Intera, uz pet do sedam mogućih dodatnih milijuna kroz bonuse koji će ovisiti o nastupima 21-godišnjeg veznjaka, njegovim izvedbama i uspjesima kluba.

I dok se nameću pitanja o ulozi koju će Kovačić imati u zvijezdama popunjenoj svlačionici jednog od najjačih svjetskih klubova, odgovor smo potražili kod osobe koja to zna iz prve ruke. Predrag Mijatović osvojio je s klubom naslov španjolskih prvaka, zabio pogodak koji je Realu donio naslov i u Ligi prvaka, a i niz je godina na Santiago Bernabeuu obnašao dužnost sportskog direktora. I kada on kaže da spomenutom svotom Kovačić nije preplaćen, onda mu treba vjerovati.

le milieu de terrain français de la Juventus, Didier Deschamps (D), est à la lutte avec l'attaquant yougoslave du Real Madrid, Predrag Mijatovic, le 20 mai à l'ArenA stadion d'Amsterdam, lors de la finale de la Ligue des champions de football opposant la Juventus Turin au Real Madrid.                  (IMAGE ELECTRONIQUE)   Didier Deschamps of Juventus (r), duels with Real Madrid's Predrag Mijatovic during the Champions League final in Amsterdam 20 May.                 (ELECTRONIC IMAGE).  AFP PHOTO AFP/PATRICK KOVARIK/pk/dlb/jl

Interes star godinu dana

“U današnjem nogometu mnogo stvari zaprepašćuje i djeluje nerealno, međutim, takav je marketing i takva je situacija. Svake sezone događaju se transferi koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu direktno u ovom poslu. Nas koji smo godinama unutra to ne čudi jer klubovi stvaraju novac i imaju pravo na njegovu potrošnju. Real, koji ima najviši budžet od svih svjetskih klubova, ima ga pravo i potrošiti kako želi. Ako netko može, želi i procijeni da je to u redu, ona je to to”, kaže Mijatović, kojega dolazak Kovačića u Real ne iznenađuje.

Tvrdi da je riječ o kvalitetnom igraču i da zaljubljenost Reala u njega nije nova priča. Iako danas više nije u samome klubu, Mijatović ondje ima neraskidive veze i njegove informacije ne treba provjeravati.

“Koliko je meni poznato, interes koji Real Madrid iskazuje za Mateom Kovačićem i nije tako nov, taj se igrač spominjao u kontekstu jačanja kluba i prošle godine. Tada je, doduše, možda i bio premlad za dolazak na Santiago Bernabeu, danas je situacija drugačija i o njemu možemo govoriti kao o igraču koji svojim dolaskom zaoštrava konkurenciju i donosi kvalitetu. On je sigurno pojačanje za Real”.

Igrač za budućnost

Nameće se pitanje gdje će točno trener momčadi Rafael Benitez pozicionirati Kovačića na terenu. U ovome trenutku čini se da mladi hrvatski veznjak i neće imati priliku napraviti baš puno koraka na travnjacima španjolske lige u momčadi čiju sredinu drže Luka Modrić, Toni Kroos i James Rodriguez. Taj je trojac trener momčadi Carlo Ancelotti u prošloj sezoni najviše koristio u formaciji 4-3-3. Alternativnih 4-4-2 u srednji red dodaje Isca na lijevu stranu koji dodatno sužava prostor za njegovo korištenje. Benitez bi taktiku mogao kopirati ili se opredijeliti za 4-2-3-1 koja, čini se sa strane, također Kovačića gura u ulogu skupo plaćenog navijača.

“Real je na primjeru Kovačića definitivno razmišljao o budućnosti. U ovome trenutku konkurencija u veznome redu je žestoka, ali za njega to ne mora nužno biti loša stvar. Na njemu nema pritiska i taj potez tako treba gledati. On je pojačanje, a za nekoliko godina će biti ono što se od njega očekuje. Real Madrid je klub koji uvijek gleda korak unaprijed kada su takve odluke u pitanju”, uvjerava Mijatović i nastavlja:

Mateo Kovacic

“Dovođenjem Matea razmišljalo se o budućnosti, doveden je igrač koji će od starijih kolega učiti na treninzima i terenu, a kada potpuno sazrije, bit će pravi igrač Real Madrida. To je filozofija, barem ja tako mislim, a smatram da je doveden za poziciju zadnjeg veznog. On nije polušpica, ofenzivac, kako su to mediji pisali. Mislim da je on zadnji vezni, kreativac koji posjeduje kvalitetu, što je za Real vrlo bitno. Smatram da je to njegova najbolja pozicija, no on najbolje zna na kojoj može najviše pružiti”.

Već u udarnoj momčadi

Nadalje, Mijatović odbacuje tvrdnju o Kovačiću kao igraču koji će čekati priliku za ulazak u najjaču momčad jer moderni nogomet takvo što ne poznaje. Također, proslavljeni i umirovljeni nogometaš ima poruku i za one koji Kovačiću broje pogreške i definiraju ga igračem nespremnim za Real.

https://www.youtube.com/watch?v=d-Vjn845jDg

“On je već sada u prvom sastavu. Današnji nogomet nije kao nekad u kojem su se dijelili prvih jedanaest i rezerve. Toliko utakmica i toliko natjecanja ne dozvoljavaju takvu filozofiju. Svaki igrač je dio jedne skupine i svatko će dobiti svoju šansu. Sada, hoće li je iskoristiti ili ne, to je na njemu. Sigurno je da će odigrati velik broj utakmica u ovoj sezoni. Koncentracija na treningu mora mu biti standardnog prvotimca jer se nikad ne zna kada će dobiti svoju pravu priliku”.

“Kod mladih igrača, a on je još uvijek takav, oscilacije su normalne. Oni su na kraju krajeva još uvijek djeca i to je sasvim logično očekivati. Puno stasanje nogometaša događa se u njihovoj 23. ili 24. godini, tada oni mogu shvatiti što trebaju raditi i na koji način. U njegovu slučaju oscilacije koje je imao u Interu bile su potpuno prirodna stvar za njegovu dob i o tome se ne treba puno govoriti. Sada je u Realu, što znači da je došao na višu razinu i to će shvatiti već na prvom treningu koji će odraditi. Kolege će mu pomoći, a posebno Luka Modrić“, siguran je Mijatović, koji ne skriva divljenje prema iskusnijem hrvatskom veznjaku momčadi:

modrić i kovačić

Modrić kao putokaz

“Luka Modrić napravio je nešto iznimno teško u ovome klubu. U rekordnom roku je uspio i na taj način pokupio simpatije navijača, ljudi iz kluba i novinara. To govori da je, uz kvalitete koje ima, i pravi profesionalac što je rezultiralo time da je uz Cristiana Ronalda najvažniji igrač Real Madrida. On će biti Mateu od velike pomoći jer Mateo sada ima suigrača iz reprezentacije i prijatelja koji mu može pokazati put uspjeha u Real Madridu”.

Prije početka nove sezone Barcelona i Real i dalje su dva kluba oko kojih se lome koplja tko će na kraju sezone slaviti naslov.

“Na papiru i po onome što se događa zadnjih godina, te po sastavima momčadi i imenima koja igraju u njima, Real Madrid i Barcelona glavni su favoriti i među ta dva kluba treba tražiti novog prvaka. Međutim, prije dvije godine naslov je uzeo Atletico, a i sada ima dobar i interesantan tim i pokušat će iznenaditi. Za španjolski nogomet bilo bi dobro da se umiješaju Atletico, Valencia i Sevilla, učinilo bi to ligu zanimljivijom, ali mislim da će se prvak tražiti između spomenutog dvojca. Mog favorita možete pogoditi”, analizirao je i uz pristrani osmijeh u razgovoru za Telegram zaključio jedan od onih koje navijači Reala zovu klupskom legendom.


 

Intervju s Predragom Mijatovićem objavljen je u tiskanom izdanju Telegrama 22. kolovoza.