Nekoliko zaključaka do kojih smo došli poslije finala Hrvatskog kupa

Vulić je za razliku od Vukasa pokazao kao se igra protiv objektivno boljih momčadi

FOTO: PIXSELL

Nogometaši Dinama pobjednici su Hrvatskog nogometnog kupa nakon što su u finalu na stadionu Maksimir pred 11.000 gledatelja boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedili Split 4-2 i to nakon što u 120 minuta nije bilo golova. Iako je Dinamo dominirao cijelu utakmicu, Vulić je (za razliku od Vukasa) pokazao kao se igra protiv objektivno boljih momčadi. Osim što je ovo finale bilo povijesno za RNK Split, utakmica je donijela još nekoliko zanimljivosti koje možete pročitati u nastavku.

Dinamo i Split u borbi za naslov

1. Vulić bolji od Vukasa

Zoran Vulić
Zoran Vulić PIXSELL/PIXSELL

Trener Splita pokazao je koji je jedini način za suprotstaviti se Dinamu koji ima višestruko veći budžet i jaču momčad od njegove. On je, poput Josea Mourinha, odlučio čekati svoje prilike iz kontri i polukontri. To se na kraju pokazalo kao dobra taktika, za razliku od Vukasa koji se na Maksimir došao nadigravati s Dinamom pa je završio s četiri pogotka u mreži.

2. Splitova povijesna utakmica

RNK Split je u svom prvom finalu Kupa imao veliku šansu doći do pobjede, no sreća nije bila na njihovoj strani.

GNK Dinamo - RNK Split
Navijači Splita bili su razočarani nakon poraza. PIXSELL

3. Rog postao tragičar, a lako je mogao biti junak

20.05.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Finale hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - RNK Split. Marko Rog, Soudani. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Rog i Soudani. PIXSELL

Marko Rog mogao je u sudačkoj nadoknadi donijeti pobjedu svojoj momčadi, no u situaciji dva na jedan loše je dodao loptu u sredinu. Uz to je u raspucavanju s bijele točke bio neuspješan. Da je uspio realizirati svoje prilike, danas bi bio glavna priča.

4. Dinamova deveta dvostruka kruna

20.05.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Finale hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - RNK Split. Nakon izvodjenja jedanaesteraca nogometasi Dinama osvoji hrvatski kup. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Nakon izvođenja jedanaesteraca nogometaši Dinama osvojili su Kup. PIXSELL PIXSELL

Dinamo je deveti put od samostalnosti osovjio dvostruku krunu. Prvi put im je to uspjelo u sezoni 1995-96, a ostale su osvajali u sezonama 1996–97, 1997–98, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11, 2011–12, 2014–15.

5. Publika podržala ‘modre’ (ponovno)

20.05.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Finale hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - RNK Split. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Na Maksimiru je bilo 11124 gledatelja. PIXSELL PIXSELL

Nakon subotnjeg derbija s Hajdukom u kojoj je bilo oko 15 tisuća gledatelja, Maksimir niti ovaj put nije bio prazan. Zoran Mamić i njegovi nogometaši podigli su Rabuzinovo sunce pred malo više od 11 tisuća gledatelja. Kako je poznato Dinamo je navijače između ostalog pridobio besplatnim ulaznicama koje su dijelili po školama.

Iako je ta akcija uglavnom ismijana, možda bi se u budućnosti mogla pokazati isplativom. Jasno je da se BBB-i neće vratiti na Sjever sve dok je Zdravko Mamić u klubu, pa je klub osmislio novu strategiju, a ona bi se dugočno mogla pokazati ispravnom ukoliko se pokaže da nove generacije nisu opterećene sukobom navijača i vodstva kluba.

6. Dinamo dominira kući, u Europi ruši negativne rekorde

Modri su pokazali još jednom koliko su dominantni u utakmicama protiv domaćih klubova, no pravo je pitanje mogu li promijeniti trend inferiornosti u Europi i napokon napraviti pozitivan rezultat kojm bi zaustavili negativan rekord prema kojem su u posljednjih 25 utakmica zabolježili samo jednu pobjedu uz 22 poraza i 2 remija.