Njemački savez demantira Spiegel koji tvrdi da je 6,7 milijuna € Fifi uplaćeno za dodjeljivanje SP-a 2006.

DFB je priznao u petak da je Fifi isplaćeno 6,7 milijuna eura

Sepp Blatter
FOTO: AFP

Njemački nogometni savez (DFB) priznao je u petak da je u travnju 2005. Fifi isplaćeno 6,7 milijuna eura, ali ističe kako taj iznos nema ništa s dodjeljivanjem organizacije svjetskog nogometnog prvenstva 2006. Njemačkoj.

DFB je u svom priopćenju objavljenom u petak pojasnio da je ta isplata otkrivena prilikom jedne interne istrage pokrenute posljednjih nekoliko mjeseci o dodjeljivanju domaćinstva SP 2006., a u svjetlu skandala koji potresaju Fifu.

Ograđuju se od korupcije

Provjerom je “DFB utvrdio da je isplata 6,7 milijuna eura izvedena prema Fifi u travnju 2005. i da je to iznos koji je mogao biti iskorišten za nešto drugo a ne za inicijalni cilj (kulturni program Fife)”, objašnjava njemački savez i time pokušao demantirati navode tjednika Der Spiegel u kojima se tvrdi da je inicijator i isplatitelj bio bivši šef Adidasa Robert Louis Dreyfus. Spiegel tvrdi da je Dreyfus DFB-u posudio novac 2000. (13 milijuna njemačkih maraka) uoči izbora domaćina, ali to nigdje nije upisano.

Pet godina kasnije, Dreyfus je htio novac nazad i to je učinjeno plaćanjem Fifi, koja je taj novac proslijedila na Dreyfusov račun u švicarskoj banci. U Spiegelu tvrde da je za to znao i Franz Beckenbauer, predsjednik Organizacijskog odbora.

“Isplata nema veze s dodjelom organizacije SP-a 2006 što se dogodilo pet godina prije toga”, ističe njemački Savez, napominjući kako interna istraga “nije dokaze o nepravilnostima”.

https://www.youtube.com/watch?v=0RMm5h9yBEs

DFB u priopćenju navodi i kako je njegov “predsjednik naredio ljetos internu istragu te uzimanje pomoći vanjskih pravnih suradnika kako bi se vidjelo može se novac vratiti”. Savez dodaje i da “konačnog rezultata interne istrage još nema jer se kontrole nastavljaju i treba ih preispitati kontrolno povjerenstvo”.