Osim Hrvatske i Mađarske odigrale su se još neke prijateljske utakmice, a nauzbudljivije je bilo u Njemačkoj

Dan je ponajviše obilježio fenomenalan potez engleskog napadača

England's striker Jamie Vardy (R) celebrates with his teammates after scoring the 2-2 during the friendly football match Germany vs England at the Olympic Stadium in Berlin on March 26, 2016. / AFP / TOBIAS SCHWARZ
FOTO: AFP

Engleska je stigla do velike 3:2 pobjede protiv Njemačke u Berlinu. Iako je bilo riječ samo o prijateljskoj utakmici pobjeda momčadi Roya Hodgsona došla je nakon što su domaćini vodili 2:0.

Englezi su bili prilično neuvjerljivi u prvom poluvremenu. Ozljeda vratara Jacka Butlanda doprinijela je vodstvu Nijemaca. Butland je loše reagirao upravo zbog ozljede kada je Toni Kroos u 43. minuti tukao prema golu. Dvije minute kasnije Hodgson ga je odlučio zamijeniti Benom Fosterom.

Povratak Gomeza

U 57. minuti Nijemci su povisili na 2:0. Poslije centaršuta Samija Khedire s desne strane najviši je u skoku bio Mario Gomez te je zabio svoj prvi gol za reprezentaciju još od 2012. godine kada je nastupio na Europskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

I kada su svi već vidjeli pobjedu Njemačke krenuo je preokret. Četiri minute poslije Gomezovog gola Engleska je smanjila nakon sjajnog prodora Harry Kanea, trenutno vodećeg strijelca Premier lige.

Čudesni potez Vardyja

Čovjek koji vodi utrku s njim po tom pitanju, Jamie Vardy zaslužan je za najljepši potez utakmice. Liverpoolov desni bek Nathaniel Clyne prošao je po desnoj strani te je uputio centaršut u sredinu prema Vardyju, a on je u stilu najvećih petom prevario vratara Manuela Neuera. Bila je to 74. minuta.

Mogli su gosti i do uvjerljivije pobjede, ali je Dele Alli poslije katastrofalne pogreške obrane Njemačke promašio prazan gol. No, Englezi su ipak došli do pobjede.

Igrala se prva minuta sudačke nadoknade kada je Jordan Henderson uputio centaršut prema Ericu Dieru. Neuer je bio nemoćan, a Englezi su počeli slaviti. Njemačka je na ovaj način prvi put u povijesti izgubila na svom terenu nakon vodstva od 2:0.

Uvjerljiva Poljske

U ranije odigranim susretima Poljska je bez većih problema pobijedila Finsku 5-0, produživši pobjednički niz na pet utakmica. Po dva gola zabili su Kamil Grosicki (18, 85) i Pawel Wszolek (20, 67), a među strijelce se upisao i Filip Starzynski (33).

Rusija bez teškoća

Rusija je također bez većih teškoća slavila protiv Litve sa 3-0, a strijelci su bili Smolov, Golovin i Glušakov.

Pobjeda Austrije

Austrija je u Beču pobijedila Albaniju 2-1. Golove za domaćine zabili su Marc Janko (6) i Martin Harnik (13), dok je pogodak za Albaniju zabio Ermir Lenjani u 47. minuti. Albanija je završila utakmicu s igračem manje nakon što je u 78. minuti isključen Ergys Kace.

Bijesni Prosinečki

Hrvatski stručnjak Robert Prosinečki doživio je poraz na klupi Azerbejdžana u prijateljskom susretu s Kazahstanom 0:1. Jedini pogodak dao je Abzal Beysbekov u osmoj minuti utakmice.

https://www.youtube.com/watch?v=Qh3yAVoBAkQ

Za vrijeme utakmice Prosinečkog je posebno razljutilo simuliranje Afrana Ismayilova.

Podsjetimo i na to da Prosinečki i njegovi izabranici nisu izborili ovogodišnji Euro, ali na jesen počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pa će to Azerbejdžanu biti nova prilika da se plasiraju na veliko natjecanje. Prvu utakmicu igraju u rujnu sa San Marinom, dok će mjesec dana kasnije snage odmjeriti s Češkom i Norveškom.

https://vk.com/video352898378_456239183?hash=bcef2ffa5837c72a