Osim punog Maksimira ovih pet stvari obilježile su prvi derbi sezone

Derbi je izazvao navijačku euforiju kakva godinama nije viđena u Zagrebu

FOTO: PIXSELL

Otvaranje 25. sezone Prve HNL nije moglo biti bolje. Odmah na početku sezone na rasporedu je bio derbi Dinama i Hajduka. Pred skoro 25 tisuća gledatelja Splićani su poveli golom Caktaša, da bi konačan rezultat postavio Soudani. Derbi je donio nekoliko zanimljivosti, od punog stadiona, pojačanja i promjena na klupi.

1. Navijačka euforija

Najveći derbi hrvatskog nogometa izazvao je navijačku euforiju kakva već godinama nije viđena u Zagrebu. Za ogled na stadionu Maksimiru vladao je nezapamćeni interes zbog čega je vodstvo Dinama nakon što su rasprodani planirani kapaciteti stadiona, otvorilo i tribinu sjever gore.

Ovako izgledaju pune tribine na Maksimiru

Nakon što su braća Zdravko i Zoran Mamić završila u pritvoru zbog sumnji u milijunske malverzacije, Bad Blue Boysi su se nakon više od pet godina vratili na Maksimira, a derbi je izazvao i veliki odaziv Torcide. Sasvim sigurno dio navijača je stigao na utakmicu bez obzira na situaciju oko braće Mamić, željan dobrog nogometa i prave atmosfere.

2. Debiji trenera za povijest

U sinoćnjem ogledu 1. kola treneri Dinama i Hajduka Damir Krznar i Damir Burić su debitirali kao samostalni treneri u Prvoj HNL. Nikada se još u povijesti nije dogodilo da i Dinamo i Hajduk u sezonu uđu s debitantima na klupi i da se odmah međusobno sukobe u prvom kolu. Splićani su posljednji put u Maksimiru slavili još u rujnu 2008. godine. Hajduk je od tada u Maksimir stizao u 15 navrata, upisao 11 poraza i izborio četiri remija.

12.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Derbi utakmica izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk u prvom kolu MAXtv Prve lige. Damir Krznar.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL

3. Hrabri Burić

Trener Hajduka Damir Burić već je u u svojoj prvoj utakmici u HNL-u i to u derbiju protiv Dinama pokazao veliku hrabrost. To je najbolje pokazao potez iz 75. minute kada je pri rezultatu 1:1 izvadio veznjaka Antu Roguljića i zamijenio ga napadačem Antonom Maglicom. Iako je Dinamova momčad snažnija te se nije puno mijenjala u odnosu na prošlogodišnju kada su bez potraza osvojili HNL, Burić je uspio s novom i pomlađenom momčadi Hajduka smanjiti dominaciju domaćina na terenu što nije bio slučaj u posljednjih nekoliko susreta.

12.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Derbi utakmica izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk u prvom kolu MAXtv Prve lige. Trener Hajduka Damir Buric.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

4. Jefferson i Ćorić

Hajdukov defanzivni vezni Jefferson pokazao je da bi mogao biti odlično pojačanje. Tijekom utakmice učinio je dinamovog Antu Ćorića gotovo nevidljivim.

ćorić

5. Franck Ohandza

Još jedan novi igrač Hajduka imao je sjajan uvod u novu sezonu. Nekoliko puta je odlično probio ljevu stranu, a bio je i najzaslužniji za vodeći pogodak Mije Caktaša. Prošao je Pinta i Taravela nakon čega je poslao povratnu loptu za pogodak Caktaša.

ohandza

6. Trojica najboljih

Igrači koji se ponajviše istaknuli u nedjeljnom derbiju su dinamov Marko Pjaca te Hajdukovi Ohandza i Nikola Vlašić. Pjaca je imao nekoliko sjajnih prodora, te je nakon jednog takvog asistirao Soudaniju za izjednačenje. S druge strane Vlašić je potvrdio talenat i dokazao je da bi mogao imato veliku karijeru. Svojom pokretljivošćiu je radio puno problema pa su ga protivnici morali zaustavljati prekršajima.