Prije par dana Manchester City je za stopera platio oko 46 milijuna eura (a ovdje pogledajte pet najskupljih)

Otamendi je tek treći na popisu najskupljih središnjih braniča

FOTO: AFP

Par dana nakon što je Manchester City za velika 33 milijuna funti, što bi bilo oko 46 milijuna eura, iz Valencije doveo argentinskog braniča Nicolasa Otamendija, ponovno su postale zanimljive izuzetno velike svote novca koje se troše na transfere u nogometu.

Ekstreman novac prije se plaćao tek za napadače ili vezne igrače koji plijene pažnju atraktivnim potezima, no sve češće klubovi se odlučuju izdvojiti mnogo novca za nogometaše koji igraju na drugim pozicijama.

Što se tiče najskupljih središnjih braniča, Otamendi je sa svojih 46 milijuna eura tek na trećoj poziciji, a mi vam donosimo pregled pet najskuplje plaćenih stopera.

5. Rio Ferdinand

Rio Ferdinand
Rio Ferdinand AFP

Već legendarni engleski branič Rio Ferdinand 2002. godine je prešao iz Leedsa u njegovog velikog rivala Manchester United za, tada eniormnih, 30 milijuna funti, što je gotovo 42 milijuna eura.

4. Eliaquim Mangala

Eliaquim Mangala

Prošle sezone Eliaquim Mangala je prešao iz Porta u bogati Manchester City za 32 milijuna funti, a to je malo manje od 45 milijuna eura. U prvoj sezoni na Etihadu nije se pretjerano istaknuo po dobrom, a ostaje nada da će u narednom razdoblju opravdati uložen novac.

3. Nicolás Otamendi

Nicolás Otamendi
Nicolás Otamendi AFP

Već spomenuti Nicolás Otamendi plaćen je tek malo manje od Mangale. City je za njega izdvojio 33 milijuna funti, što u eurima iznosi oko 46 milijuna.

2. Thiago Silva

Thiago Silva
Thiago Silva AFP

Brazilski branič Thiago Silva 2012. godine postao je igračem francuskog PSG-a u koji je stigao iz Milana zajedno sa suigračem Zlatanom Ibrahimovićem i od tada predstavlja jednu od najbitnijih karika u momčadi pariškog kluba. Doveden je za oko 49 milijuna eura, a s aktualnim francuskim prvacima do sada je osvojio tri naslova u prvenstvu, jedan Kup, dva Liga kupa i tri Superkupa.

1. David Luiz

David Luiz
David Luiz AFP

Na prvom mjestu najskuplje plaćenih središnjih braniča nalazi se brazilski stoper David Luiz. On je za čak 56 milijuna eura u prošlom ljetnom prijelaznom roku napustio engleski Chelsea i otišao u francuski Paris Saint Germain koji sada u svojim redovima ima najskuplje plaćen stoperski par na svijetu.