Uskoro igraju Manchester i Arsenal, a ovdje se prisjetite njihovih 5 prilično nezaboravnih dvoboja

Giggsov pogodak, kiks Bartheza, promašeni penal Van Nistelrooya...

Arsenal's Martin Keown taunts Manchester United's Ruud Van Nistelrooy after he missed a penalty given away by Keown in the final minutes of todays Premiership clash at Old Trafford, Manchester 21 September 2003. AFP Photo by Paul Barker
FOTO: AFP

Engleska Premier liga ulazi u svoju završnicu, a u 37. koju se sastaju Manchester United i Arsenal. Iako su obje momčadi osigurale mjesto u Ligi prvaka, ostaje im borba za treće mjesto. Arsenal trenutno ima dva boda više i utakmicu manje od Uniteda, pa bi Crveni vragovi eventualnom pobjedom preskočili Topnike, ali bi i dalje ovisili o njihovim rezulttima u preostale dvije utakmice.

Ovo je pak prilika da se podsjetimo na pet njihovih prijašnjih dvoboja koji će ostati upamćeni što po kontroverzama što po velikim pobjedama ili golovima za pamćenje.

Manchester United 2-1 Arsenal (14.4.1999. FA Kup polufinale)

Osvojio je loptu na svojoj polovici. Prošao jednog, drugog, trećeg i konačno četvrtog igrača pa zakucao loptu u sami vrh mreže. To je bio Ryan Giggs i njegov slavni pogodak, kojim je postao heroj FA Kupa te godine. Pogodak je obilježio i euforičnim slavljem pa skidanjem dresa i ponosnim pokazivanjem dlakavih prsa. Čak je i Arsen Wenger priznao da ga taj pogodak progoni već dugi niz godina.

Manchester United 0-0 Arsenal (21.9.2003. Premier liga)

Bitka na Old Traffordu, kako je među nekima znana. Bila je to vrlo uzbudljiva utkamica s obzirom na dosadanih 0-0 s kojim je susret završio. Međutim, Crveni karton Patricka Viere, pa promašeni penal Ruuda Van Nistelrooya koji je ujedno značio i neporaženost Arsenala te sezone u Premier ligi.

https://www.youtube.com/watch?v=q1dfphE6jOs

Manchester United 8-2 Arsenal (28.8.2011. Premier liga)

Sve je jasno, ovaj rezultat govori sam za sebe, ukupno 10 pogodaka. Tadašnji prvaci i izabranici Sira Alexa Fergusona preuzeli su vrh ljestvice i posramili Wengera pred 75 448 fanova. Wayne Rooney je postigao hat-trick, dva pogotka je zabio Asheley Young, a Danny Welbeck, Nani i Park Ji-sung svaki po jedan.

https://www.youtube.com/watch?v=Oc3g3GRtkC0

Arsenal 3-1 Manchester United (25.11.2001 Premier liga)

Dobri, stari Fabien Barthez. Njegove komplicije na Youtubeu poznate su svim ljubiteljima vratarskih gafova, a na ovoj utakmici se pobrinuo za čak dva koji su rezultirali pogodcima Thierry Henryja. Arsenal je kasnije osvojio prvenstvo s 10 bodova razlike ispred Manchsetera.

https://www.youtube.com/watch?v=fWqybN5FZk0

Manchester United 2-0 Arsenal (24.10.2004 Premier liga)

Borba Švedskog stola, ili Pizzagate. Kako god ga nazvali, ovaj meč je puno poznatiji po tome što se dogodilo na Old Traffordu nakon odigranih 90. minuta. Manchester je porazio Arsenal s 2-0, s čime je prekinuo njihov niz neporaženosti u čak 49 utakmica. Cijela utakmica bila je popraćena tenzijama, a sve je eskaliralo kada je netko od igrača Arsenala u tunelu gađao Alexa Fergusona – navodno pizzom, a spominjala se kava i krem juha od povrća.

https://www.youtube.com/watch?v=3P-pCRhFY9M

Kasnije oko 2011. godine pojavile su se informacije da je taj igrač Arsenla bio Cesc Fabregas, ali čak ni sam Ferguson nije siguran u identitet tog nestašnog mladića.