Uz Lovrenov pogodak i poruku Čačiću, ovo je par stvari koje trebate znati o četvrtfinalu Europske lige

Lovren je pokazao koliko je bitan za Liverpool

Liverpool's Croatian defender Dejan Lovren (L) celebrates with Liverpool's German manager Jurgen Klopp after winning the UEFA Europa league quarter-final second leg football match between Liverpool  and Borussia Dortmund at Anfield stadium in Liverpool on April 14, 2016. / AFP PHOTO / OLI SCARFF
FOTO: AFP

Odigrane su uzvratne utakmice četvrtfinala Europske lige, među četiri su ušli Liverpool, Šahtar, Villarreal i Sevilla, a mi smo za vas izdvojili pet najvažnijih trenutaka uzbudljive večeri.

1. Lovren spasitelj Liverpoola

Dejan Lovren zabio je večeras najvažniji gol otkako je u Liverpoolu. Iz reprezentacije otpisani hrvatski stoper donio je u sudačkoj nadoknadi pobjedu Kloppovoj momčadi 4:3 i prolaz u polufinale Europske lige. Sjajno je Lovren glavom u mrežu zakucao Milnerov ubačaj s desne strane, a Liverpool pokazao da nikad ne odustaje.

Gubili su domaćini protiv bivše momčadi svog trenera 2:0 pa 3:1, ali onda zabili tri gola u nizu i izborili polufinale. A junak Anfielda je Dejan Lovren.

2. Gol i asistencija rekordera Darija Srne

Šahtar se nakon pobjede u prvoj utakmici u gostima (2:1) lako obračunao s portugalskom Bragom i u Ukrajini. Darijo Srna postao je rekorder po broju nastupa za Šahtar, protiv Brage je odigrao 486. utakmicu i nadmašio Mihaila Sokolovskog.

Doveo je Srna Šahtar u vodstvo u 25. minuti pogotkom s bijele točke, nakon što je Matheus srušio Kovaljenka u 16-ercu. Kovaljenko je sudjelovao u akciji za drugi gol, kad je njegov ubačaj u vlastitu mrežu pospremio Ferreira u 43. minuti. U 50. minuti već je bilo 3:0, Srna je ovaj put bio asistent, a Kovaljenko strijelac. Raspoloženi igrači Šahtara zabili su i četvrti put, točnije svoj drugi autogol na utakmici postigao je nesretni Ferreiera. U 77. minuti u igru je ušao Eduardo da Silva.

https://dai.ly/x44irkj

3. Večer autogolova

Branič Brage Ferreira bio je apsolutni antijunak večeri s dva pogotka u vlastitoj mreži. Portugalska momčad nakon prve utakmice i poraza na domaćem terenu nije baš imala previše izgleda u Lvivu, ali Ferreira nije baš trebao toliko “pomagati” Šahtaru.

Autogol je postignut i u Pragu, gdje je Sparta dočekala Villarreal. “Žuta podmornica” zabila je četiri gola nakon 50 minuta itre, a pritom im je autogolom pomogao Lafata. Domaćin je do kraja dvoboja uspio tek ublažiti poraz, zabili su Dockal (65.) i Krejci (71.).

4. Odluka s bijele točke u Sevilli

Nogometaši Seville dominiraju Europskom ligom posljednjih sezona, osvojili su dva zadnja naslova, ali za ovo polufinale, branitelji naslova trebali su proći jedanaesterce. Pobjeda u gostima u Bilbau 2:1 nije im bila dovoljna, Athletic je uzvratio istim rezultatom na Sanchez Pizjuanu.

Gosti su do obećavajućeg vodstva stigli u 57. minuti. vodstva su ipak u 57. minuti stigli gosti kada Aduriz snažnim udarcem probio Soriju. Ipak, samo dvije minute kasnije Gameiro je ekspresno donio izjednačenje domaćinu. Isti igrač zabio je odlučujući jedanaesterac u zadnjoj, petoj seriji. Jedini koji je promašio kod gostiju bio je Beñat Etxebarria, inače bivši igrač Betisa, što je još više razveselilo navijače Seville. U trećoj seriji, pucao je ravno u vratara domaćeg sastava Soriju.

5. Hoće li se Čačić predomisliti?

Svu ironiju sudbine osjetio je u čevrtak navečer hrvatski izbornik Ante Čačić, koji je svega dva dana nakon što se odrekao ponajboljeg hrvatskog stopera Dejana Lovrena za EURO, doživio da isti igrač zabije odlučujući pogodak u četvrtfinalu Europske lige i veliko slavlje Liverpoola.

Je li pritom pomislio “da ga barem nisam otpisivao iz reprezentacije”… Izostanak Lovrena, koji je svojom izjavom dan uoči Čačićevog posjeta u Liverpoolu grubo narušio izbornikog autoritet, veliki je hendikep za Vatrene. Udar na ionakon naručeni autoritet…

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Čačić u narednim danima odaslati pomirljive tonove prema Lovrenu, ili je ta priča, barem za ovo natjecanje, gotova.