Vikend recept

Ako vam je dosta klasične makovnjače, isprobajte malo drugačiji mramorni kolač s makom i limunom

Recept nam je dala food blogerica Sanja Mijac (@sanja.mijac)

FOTO: @sanja.mijac

U blagdansko vrijeme volimo tradicionalne božićne kolače kao što su kiflice, raspucanci ili linzeri, a na svečanom će se stolu nerijetko naći i orahnjača ili makovnjača. Ako najviše volite upravo mak, ali ste spremni za nešto drugačije od tradicionalne makovnjače, bacite oko na jednostavan recept za mramorni kolač od maka i limuna koji je osmislila food blogerica Sanja Mijac. Ova se slastica može pripremiti u formi kuglofa, muffina ili u kalupu za kruh, a evo i što je sve potrebno.

Mramorni kolač s makom i limunom

Sastojci

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 150 ml ulja
  • 220 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • korica dva limuna
  • sok jednog limuna

Dodatno:

  • 50 g mljevenog maka
  • 20 ml tekućeg jogurta

Priprema

1. Pećnicu upalite na 180°C i ostavite da se grije.

2. Kalup za kuglof namastite i lagano pobrašnite ili pospite grisom.

3. Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom.

4. Dodajte ostale glavne sastojke (mak ide tek kasnije). Izmiksajte da se spoji.

5. Smjesu podijelite na dva dijela pa u jedan umiješajte mak i 20 ml jogurta.

6. Smjese naizmjenično izlijte u kalup i stavite peći oko 30-40 minuta, ovisno o veličini kalupa.

7. Po želji kolač na kraju pospite šećerom u prahu, rastopljenom čokoladom ili šećernom glazurom.