FOTO: Marko Miščević

Beštija ima novi meni i novu odličnu ponudu ručka od 3 slijeda za 20 eura

Isprobali smo nekoliko jela i izdvojili favorite

Gastro test

Beštija ima novi meni i novu odličnu ponudu ručka od 3 slijeda za 20 eura

Isprobali smo nekoliko jela i izdvojili favorite

FOTO: Marko Miščević

Chef Mateo Davidović preuzeo je kuhinju Beštije, bistroa smještenog na adresi Masarykova 11/1, a mi smo se ondje uputili na ručak kako bismo isprobali novi jesenski meni sa sezonskim namirnicama u fokusu. Osim novog menija, novost je da je Beštija ponovno otvorena za ručak, a u ponudu su uveli i tzv. set meni. Riječ je o doista izvrsnoj vrijednost za novac; za svega 20 eura ondje ćete dobiti predjelo, glavno jelo i desert.

Što sve možete kušati unutar set menija za ručak

Za vrijeme našeg posjeta, za predjelo se moglo birati između tatarskog bifteka, juhe od bundeve i kozica s miso maslacem, za glavno jelo između rižota od gljiva, ramsteka s pire krumpirom, ragua od srne s papardellama i salate od šenona, dok se za desert nudio crème brûlée s Baileysom koji ćemo vam detaljnije predstavite kasnije. Nakon popodneva koji smo ondje proveli na ručku, reći ćemo vam da smo prilično sigurni da bolju vrijednost za novac nećete pronaći nigdje u gradu.

Tatarski biftek s prženom ljutikom, confit puréeom od žumanjaka (18 eura) Marko Miščević
Pečena žuta i ljubičasta cikla s kremom od pastrnjaka i orasima (12 eura) Marko Miščević
akobove kapice s pireom od čičoke, čipsom od čičoke, kupinama, lješnjacima i ribizlom (14 eura) Marko Miščević

Za potrebe članka, probali smo više jela s menija, a ručak smo započeli već spomenutim tatarskim biftekom koji uvijek imaju u ponudi, ali je ovaj put pripremljen malo drugačije; služe ga s prženom ljutikom, confit puréeom od žumanjaka uz tostiranu foccaciu, a sve skupa, što se nas tiče, funkcionira odlično. Jelo je zadržalo svoje klasične okuse zbog kojeg ga volimo, ali donijelo je i mali twist koji ga je učinio zanimljivijim. Kušali smo još i i Jakobove kapice s pireom od čičoke, čipsom od čičoke, kupinama, lješnjacima i ribizlom i vegansko jelo koje se isprofiliralo u još jednog favorita – pečena žuta i ljubičasta cikla s kremom od pastrnjaka i orasima. Pravo aromama bogato jesensko jelo, k tome i nutritivno odlično balansirano. I parfait od guščje jetre s chutneyem od crnih smokava zvučao nam je odlično, ali nešto smo morali ostaviti i za drugi posjet.

Od konkretnih komada mesa do comfort vege jela

Kad je riječ o glavnim jelima, tim u prvi plan stavlja sous vide patku s dimljenim pireom od celera i jabuke, jusom s brusnicama i sous vide cikorijom u soku od naranče, i to su punim pravom. Meso je bilo odlično pečeno, a svi okusi skladni. Ništa manje nam se nije svidjelo ni sljedeće mesno jelo, bavette steak (u Beštiji vole koristiti podzastupljene steakove – i znaju ih peći) koji se služi s orzotom s kremom od gljiva, ukiseljenim lisičarkama i pjenom od poriluka, a iskreno možemo preporučiti i jedno vegetarijansko (agnolotti s četiri vrste sira, kremom od bundeve, pireom od kestena i sjemenkama bundeve – ultimativno comfort jelo) te jedno vegansko jelo (i steak od cvjetače s kremom od cvjetače i misa, ketchupom od luka i povrtnim jusom).

Patka s dimljenim pireom od celera i jabuke, jusom s brusnicama i cikorijom u soku od naranče (23 eura) Marko Miščević
Bavette steak koji se služi s orzotom s kremom od gljiva, ukiseljenim lisičarkama i pjenom od poriluka (30 eura) Marko Miščević

Među desertima se nude dvije opcije, jedna za one koji uvijek inzistiraju na čokoladnim desertima (mousse od čokolade s lješnjacima, butter sauceom od mandarine i kumkvatom) i one druge (crème brûlée od burbon vanilije s Baileysom i biscottima). Kušali smo oba i oba su vrlo dobro osmišljena, klasična u okusima, ali vrlo ukusna. Beštiju možete posjetiti od utorka do subote, od 11 do 23 sata, uz napomenu da set meni nije dostupan subotom.

Steak od cvjetače s kremom od cvjetače i misa, ketchupom od luka i povrtnim jusom (18 eura) Marko Miščević
Agnolotti s četiri vrste sira, kremom od bundeve, pireom od kestena i sjemenkama bundeve – ultimativno comfort jelo (20 eura) Marko Miščević
Mousse od čokolade s lješnjacima, butter sauceom od mandarine i kumkvatom (6,50 eura) Marko Miščević
Crème brûlée od burbon vanilije s Baileysom i biscottima (6,50 eura) Marko Miščević