FOTO: Marko Miščević
Buncek s grilanom palentom, dinstanim zeljem i umakom od hrena (13,90 €)

Probali smo sva nova jela s Marketovog novog menija. Sarma i tjestenina s ribom su nam top

Sezonske namirnice ponovno su u prvom planu

Gastro test

Probali smo sva nova jela s Marketovog novog menija. Sarma i tjestenina s ribom su nam top

Sezonske namirnice ponovno su u prvom planu

Buncek s grilanom palentom, dinstanim zeljem i umakom od hrena (13,90 €)
FOTO: Marko Miščević

Market već dugo smatramo jednim od najšarmantnijih mjesta za brzi ručak ili večeru u gradu, s vrlo korektnim cijenama, zabavnim i ukusnim jelima, ali i mjestom u kojem je atmosfera uvijek opuštena i vesela. Ne sjećamo se da smo tamo ikad dobili tanjur kojem smo pronašli konkretniju zamjerku, pa smo i njihov novi, zimski meni, dočekali s veseljem. Sastoji se od dva predjela i devet glavnih jela (što je najviše dosad) za koje je zaslužan chef Goran Stanisavljević i njegov tim, a moramo napomenuti i da svaki dan možete juhu od svježeg povrća s Dolca (mi smo kušali juhu od celera koja je za svaku preporuku) te dnevna jela (jučer su nudili lasagne i steak od jetrice s palentom).

Dnevna juha (5,60 €) Marko Miščević

Predjela smo već imali prilike kušati i na nekih od prethodnih menija, što ne zamjeramo. Dapače, Spring soparnik (6,40 €), njihova verzija soparnika koja se služi uz osvježavajući bijeli umak na bazi milerama, toliko je dobar da smatramo da bi ga bilo šteta maknuti, a isto vrijedi i za školski pripremljeni, taman dovoljno pikantni beef tartare (14,40 €) koji se služi s aromatiziranim maslacem i odličnim sourdough kruhom koji sami rade.

Na meni su vratili još neka jela koja su se pokazala omiljena kod gostiju, poput rižota s bundevom, crnim trubama, kestenjem i narom (11,90 €), piceka s mlincima i kremom od ljubičastog luka (12,90€) koji i sami uvijek iznova volimo naručiti ili pašticade od juneće koljenice s domaćim njokima (14,90 €).

Steak od jetrice s palentom (8,60 €) Marko Miščević

Četiri su nova glavna jela, a mi smo ih kušali sve redom. Ručak smo počeli veganskim jelom koje bez problema možemo preporučiti i svejedima; seitan na venecijanski bio je vrlo ukusan, okus jetrice na venecijanski bio je dostojno imitiran, a palenta jedna od kremastijih koju smo ikad probali (11,90 €). Svježa tjestenina s filetom bijele ribe u vinskom umaku sa sušenim rajčicama i kaparama (16,40 €) zamišljena je kao verzija tjestenine sa školjkama koja se naprosto lakše jede; okusi su moćni, vrlo izražajni, a komadići ribe se doslovno tope u ustima.

Vegancijanski – Seitan na venecijanski s kremastom palentom (11,90 €) Marko Miščević

Naravno, tu su i dva prava zimska comfort jela. Buncek s grilanom palentom, dinstanim zeljem i umakom od hrena (13,90 €) donosi fora twist na tradiciju. Svi poznati okusi su tu, ali sve je skupa ipak dignuto na drugu razinu i, u konačnici, zabavnije za jesti, za što su se u Marketu ionako specijalizirali.

Sarma s pire krumpirom i dinstanim zeljem (11,90 €) vjerojatno je najjednostavnije jelo koje smo danas kušali, nema čak ni neki posebni twist, ali je naprosto sve odlično odrađeno, od rahlog mesa do fantastičnog pire krumpira. I prezentacija je za svaku pohvalu; dokazuje da i tradicionalna, obilna jela ne moraju uvijek biti nabacana po tanjuru.

Svježa tjestenina s filetom bijele ribe u vinskom umaku sa sušenim rajčicama i kaparama (16,40 €) Marko Miščević

Ručak smo završili zanimljivim desertom, browniejem s ciklom, kremom od naranče i limuna i listićima badema (5,90 €). Bez brige, cikla vam neće smetati čak ni ako je inače ne volite, njezina je zadaća tek da kolaču osigura kremoznost. Osim brownieja, od deserta nude još tiramisu, također stari favorit gostiju (5,80 €). Od ostalih novosti, trebamo spomenuti još i vinske večeri. Jednom mjesečno gostovat će vinarija čija se vina uparivati s njihovim jelima. Prva je na redu vinarija Martin Albus (čija dva vina već imaju u stalnoj ponudi), 3. veljače, dok je za ožujak već rezervirano gostovanje vinarije Jakovac. Više informacija o vinskim večerima možete pronaći ovdje.

Buncek s grilanom palentom, dinstanim zeljem i umakom od hrena (13,90 €) Marko Miščević
Sarma s pire krumpirom i dinstanim zeljem (11,90 €) Marko Miščević
Brownie s ciklom, kremom od naranče i limuna i listićima badema (5,90 €) Marko Miščević