GASTRO

Brzinski ručak koji izgleda savršeno, zdrav je i nevjerojatno ukusan? Imamo recept

FOTO: Daria Shevtsova/Pexels

Želite li da vaš tanjur očara kako okusom, tako i prezentacijom, savjetujemo vam da se okušate u pripremi ovog recepta

Hranu već odavno ne koristimo samo za ono što joj je originalna namjena. Da, ona će u prvom redu uvijek služiti tome da nam osigura energiju za obavljanje različitih aktivnosti, ali danas se hrani pristupa kao znanosti – u svakom mogućem smislu. U jednu se ruku nikad više nije govorilo o važnosti zdrave prehrane i balansiranju ubrzanog načina života s vremenom za pripremu kvalitetnih obroka, a drugu se ruku nikad nismo toliko bavili ni izgledom naših tanjura.

Profesionalci iz ugostiteljske branše se prezentacijom na visokoj razini u restoranima bave već desetljećima, ali posve je novi fenomen da se time bave i potpuno laici, mahom zbog fotografija na profilima svojih društvenih mreža. Znate li da danas postoji službeno zanimanje stilista hrane? Utipkate li u Google pojam ‘food styling’, naići ćete na stotine članaka s brzim trikovima za bolji izgled tanjura kojeg prezentirate; stilisti hrane savjetovat će vam da smanjite količinu hrane na tanjuru, da birate jednostavno posuđe, da pazite na kontraste, ali i da pokušate naglasiti prirodnu ljepotu namirnica.

Poigrajte se sa stiliziranjem hrane – uz pizzu s tunjevinom

juan manuel Núñez Méndez/Unsplash

Kako se društvene mreže i dalje ne mogu zasititi fotografija hrane, tako mnogi nastavljaju s usavršavanjem svojih food styling vještina. Za slučaj da se i sami želite okušati u nečemu sličnom, danas vam donosimo jedan jednostavni recept uz koji ćete lako moći provjeriti svoje prezentacijske sposobnosti. Odabrale smo pizzu s tunjevinom, i to iz nekoliko razloga. Pizza je naprosto omiljeno jelo mnogih, i rijetko će je tko moći odbiti.

Tuna je, pak, izrazito zdrava namirnica koju bismo trebali konzumirati barem jednom tjedno. Ona spada u masnu ribu, zbog čega figurira kao vrlo dobar izvor mega-3 masnih kiselina, koje djeluju blagotvorno na ljudski organizam, u prvom redu pomažući radu srca i krvnih žila. Pizza s tunjevinom, dakle, predstavlja odlični spoj brzog obroka koji se lako sprema, ukusnog obroka koji će zadovoljiti i najzahtjevnije, te obroka koji se može sjajno stilizirati za fotografiranje. Recept koji vam mi predlažemo da isprobate donosimo u nastavku.

Mediteranska pizza s tunjevinom i crvenim lukom

Sastojci

za 4 osobe
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 160 g
400 g gotovog tijesta za pizzu
250 g pulpe rajčice
1/2 crvenog luka
200 g mozzarelle
maslinovo ulje
origano
sol

Priprema

1. Narežite luk na vrlo tanke kolutiće, a mozzarellu na kockice. Pulpi rajčice dodajte prstohvat soli i malo origana. Nježno promiješajte rajčicu i lagano ocijeđenu tunjevinu.

2. Stavite tijesto za pizzu u lim za pečenje premazan maslinovim uljem. Na tijesto stavite tunjevinu i rajčicu te luk i mozzarellu.

3. Pecite četrdesetak minuta u ranije zagrijanoj pećnici na 220 °C.

Sadržaj nastao u suradnji s Rio Mare