Gastro test

Internet je zaluđen ovom zagorenom tortom od ricotte s teksturom oblaka. Probali smo je, evo dojmova

Za recept je zaslužna američka kuharica Molly Baz

FOTO: Aleksandar Selak

Prije nekoliko mjeseci pripremili smo pogačice s cheddar sirom i datuljama u glavnoj ulozi, hit recept koji je razvila američka kuharica i influencerica Molly Baz. Bio nam je dosta dobar, pa nismo puno dvojili kad smo vidjeli da je još jedan njezin recept postao viralan. Torta od ricotte koja podsjeća na mješavinu baskijskog cheesecakea i tzv. New York style cheesecake, navodno, ima nevjerojatnu pahuljastu teksturu, a puno je lakša od navedenih verzija torti od sira.

Molly ju servira uz dodatak maslinovog ulja, meda i cvijeta soli, pa iako je okusima kompleksna, priprema je, što nas je dodatno ohrabrilo, zapravo vrlo jednostavna. U receptu su korištene standardne američke mjere šalica i žlica, no ako ih nemate, bez problema ih možete preračunati u grame uz pomoć Googlea. Detaljni recept, kao i naše konačne dojmove možete provjeriti u nastavku.

Cheesecake od ricotte

Aleksandar Selak

Sastojci

  • ¼ šalice sezama
  • 1 ¼ šalica šećera
  • ⅓ šalice meda + za serviranje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 ¼ žličice košer soli (obične soli stavite upola manje)
  • 6 žlica brašna
  • 1 žlica maslaca
  • 3 šalice ricotta sira od punomasnog mlijeka
  • ⅓ šalice slatkog vrhnja
  • 5 velikih jaja
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje, za posluživanje
  • cvijet soli

Priprema

1. Maslac otopite tridesetak sekundi u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaka. Premažite ga po cijeloj unutrašnjosti kalupa za tortu, po dnu i rubovima. Dodajte sjemenke sezama i lagano tresite kalup kako bi ga potpuno obložile (na isti način na koji se radi i s brašnom).

2. U multipraktik dodajte ricottu, slatko vrhnje, med, šećer, sol i ekstrakt vanilije te blendati dok se ne dobije glatka smjesa.

3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka; žumanjke dodati smjesi u multipraktiku, a bjelanjke u zdjelu za miksanje.

4. Blendati dok se žumanjci ne sjedine sa smjesom, pa dodati brašno i kratko pulsirati. Bjelanjke istucite u snijeg.

5. Smjesu iz multipraktika prebacite u veliku zdjelu za miksanje i malo po malo joj dodajte snijeg od bjelanjaka. Dodajte prstohvat soli.

6. Smjesu prebacite u kalup i stavite je peći na 200 stupnjeva otprilike 55 minuta.

7. Ostavite je da se hladi minimalno tri sata. Servirajte uz dodatak meda, maslinovog ulja i cvijeta soli.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Zaključak

Ovu ćemo tortu s veseljem napraviti još koji put. Potvrđujemo da je proces pripreme upravo onoliko jednostavan koliko se na prvi pogled čini (jedino ćete morati zaprljati malo više posuđa), a okusom je vrlo zanimljiva. Tekstura je stvarno pahuljasta, uz opasku da jako pripazite koliko ćete je peći; mi bismo je drugi put izvadili barem 5 minuta ranije od propisanog. Super nam je fora bila ‘korica’ od sezama, koju u kolačima na ovaj način još nismo susreli, a pohvaljujemo i to što nije preslatka.

Aleksandar Selak

Dapače, ako izostavite med pri serviranju, mogli biste pomisliti da jedete neku slanu deliciju. Zbog spomenutih mjera u šalicama i žlicama, koje nisu precizne poput onih u gramima, kao i zbog različitih vrsta ricotte na tržištu, ostavite prostora da ćete, poput nas, možda morati malo manevrirati i dodati, primjerice, ekstra brašna kako bi se smjesa zgusnula. Jako zanimljiv desert koji ne traži puno truda, a kojim ćete sasvim sigurno impresionirati svakog gosta.

Aleksandar Selak