Brzi recepti

Mekane soufflé palačinke preplavile su internet. Imamo originalni japanski recept bez kalupa

Soufflé palačinke su rahle, prozračne, slatke, meke i jako ukusne

Soufflé palačinke nevjerojatno su popularne u Japanu, a sudeći po broju pregleda video recepata, njihova popularnost raste i u Europi. Riječ je o mekanim palačinkama napravljenim soufflé tehnikom. Imaju okus kao da jedete slatki oblak od palačinke, s maslacem i sirupom. Što to točno znači? Najprije se umute bjelanjci sa šećerom u gusti snijeg pa se pomiješaju sa smjesom od žumanjaka. Tako palačinke budu rahle, fluffy i meke iznutra, a blago hrskave s vanjske strane. U nastavku donosimo recept za japanske palačinke koji se radi bez kalupa.

Japanske palačinke preplavile su internet

Azijska kuhinja je pronašla ljubitelje na svim krajevima svijeta, a posebno je popularan način pripreme tijesta i peciva poput gyoze, bao buns i dumplings. Osim slanih varijanti, slatka jela kao što su japanske palačinke malo koga ostavljaju ravnodušnim. Dvije su ključne stvari koje treba uzeti u obzir ako pripremate japanske palačinke kod kuće. Jedan je meringue – snijeg od bjelanjaka – koji mora biti dobro razvijen, ali ne pretučen. Ako niste upoznati s pravljenjem meringue ili tučenjem bjelanjaka u čvrsti snijeg, pogledajte nekoliko videozapisa na YouTubeu kako biste znali što trebate tražiti.

Drugi je način na koji ih pečete. Većina recepata koje vidimo na internetu koriste tavu i pripremu na laganoj vatri ili potpuno iste uređaje za palačinke koje koriste u Japanu: ravne rešetke i odgovarajući poklopci.

Kako napraviti japanske palačinke ili soufflé palačinke?

Za pripremu soufflé palačinki potrebno vam je samo pet osnovnih sastojaka, a ostalo je opcionalno. Cijeli recept je u nastavku.

1. Jaja. Jaja čine bitan dio ovih palačinki. Najbolje je koristiti jaja sobne temperature.
2. Šećer. Ako ne želite koristiti šećer i želite napraviti keto soufflé palačinke, možete ih zamijeniti s nečim poput stevije ili alternativnih šećera.
3. Mlijeko. Mlijeko pomaže omekšavanju tijesta za palačinke.
4. Brašno. Potrebna vam je samo najmanja količina brašna kako bi vaše palačinke zadržale svoj oblik. Ako želite napraviti keto soufflé palačinke, koristite bademovo brašno.
5. Prašak za pecivo. Prašak za pecivo čini palačinke napuhanim i rahlim.

japanske palačinke mekane bez kalupa

Recept za japanske palačinke

Za tijesto:

  • 2 velika jaja
  • 30 mililitara mlijeka
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica limunove korice (po želji)
  • 30 grama višenamjenskog brašna (prosijanog)
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice bijelog octa (ili limunovog soka)
  • 25 grama granuliranog šećera
  • Maslac ili biljno ulje za pečenje (kokosovo, suncokretovo)

Dodaci po želji:

  • Vrhnje za šlag
  • Razno bobičasto voće
  • Šećer u prahu
  • Javorov sirup

Priprema tijesta:

  1. Odvojite bjelanjke i žumanjke u dvije posebne posude za miješanje. Pazite da ne razbijete žumanjak!
  2. U žumanjke dodajte mlijeko, vaniliju i koricu limuna i kratko miješajte dok se sve ne sjedini. Zatim u smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo. Miješajte dok smjesa ne bude glatka i svi sastojci se sjedine. Ostavite sa strane.
  3. U drugoj zdjeli s bjelanjcima dodajte ocat ili limunov sok, zatim tucite bjelanjke mikserom i postepeno dodajte šećer. Kad ste dodali sav šećer, povećajte brzinu na srednje jaku i tucite bjelanjak oko dvije minute dok ne postane čvrst – meringue.
  4. U sadržaj posude sa žumanjcima pažljivo dodajte trećinu tučenih bjelanjaka i lagano promiješajte dok se sve ravnomjerno ne sjedini. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka, opet lagano izmiješajte da se sve malo sjedini. NEMOJTE previše miješati da vam se cijela smjesa ne slegne.
  5. Uzmite vrećicu s otvorenim vrhom u koju ćete puniti tijesto ili žlicu kojom ćete vaditi tijesto na tavu.

Pečenje palačinki:

  1. Zagrijte veliku neprianjajuću tavu na laganoj vatri i namažite ju uljem ili maslacom. Obavezno obrišite višak ulja. Zagrijte tavu s malo maslaca i žlicom stavljajte manje krugove na tavu.
  2. Žlicom stavite tijesto u vrećicu, a zatim ga iscijedite u tavu tako da napravite 2 do 3 palačinke. Možete žlicom stavljati manje krugove tijesta direktno na tavu. Dajte sve od sebe da tijesto bude visoko, bilo da koristite žlicu, lopaticu ili ga cijedite kroz vrećicu. Tako će vaše palačinke izgledati napuhano.
  3. Pokrijte tavu poklopcem i pustite da se palačinke peku oko 5 do 6 minuta, dok donja strana ne porumeni. Lagano okrenite palačinke i vratite poklopac. Pustite da se palačinke peku još 5 do 6 minuta dok ne porumene s druge strane i budu pečene.
  4. Japanske palačinke poslužite sa šlagom, raznim voćem, šećerom u prahu i javorovim sirupom ili omiljenim namazom.

Ove japanske soufflé palačinke će se polako početi ispuhivati nakon vađenja iz tave. Međutim, ne bi se trebale potpuno ispuhati već bi trebale bi ostati pahuljaste i mekane.