Top recept

Morate probati ove recepte kako pripremiti batat za prilog i desert

Svestrani batat savršena je namirnica koja će obogatiti vaš jelovnik

FOTO: Unsplash.com

Idealna namirnica za pripremu priloga, glavnog jela, ali i deserta je batat. Postoje brojni recepti kako pripremiti batat. Donosimo dva jednostavna, a zanimljiva recepta za pripremu batata. Pečeni batat i muffini od batata recepti su za jela od batata s kojima ne možete pogriješiti.

Pečeni batat

Pečeni batat istaknut će njegov prirodni slatkasti i kremasti okus. Možete ga pripremiti bez dodataka soli ili drugih začina. Na taj način ćete dobiti izvorni prirodno slatkasti okus batata.

Sastojci:

  • batat
  • 2 žlcie maslinovog ulja
  • žličica češnjaka u prahu
  • žličica soli

Zagrijete pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. Narežite batat na kockice veličine oko 2 centimetra. Začinite s maslinovim ulje, češnjakom u prahu i žličicom soli. U lim za pečenje stavite papir za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedite batat. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, odnosno dok ne omekša.

Tijekom pečenja batat ne treba miješati. Ovako pečeni batat možete poslužiti kao prilog ili glavno jelo.

Muffini od batata

Batat se može pripremiti i kao desert. Jeste li probali muffine od batata? Ovaj desert oduševit će sve ljubitelje slatkog krumpira.

Sastojci:

  • pire od 1 batata
  • 2 žličice cimeta
  • 2 šalice brašna
  • žličica sode bikarbone
  • žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 1,25 dcl mlijeka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1,25 dcl mlijeka
  • 0,8 dcl ulja
  • 1 jabuka – naribana

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.

Skuhajte batat ili slatki krumpir te napravite pire. Tijesto napravite od brašna, cimeta, sode bikarbone, praška za pecivo i soli. U posebnoj posudi miksajte jaja, mlijeko, smeđi šećer, pire od batata, ulje i naribanu jabuku. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Dobivenu smjesu stavite u kalupe za muffine. Pospite vrhove šećerom i pecite oko 25 minuta.

Muffini od batata su gotovi, ohladite ih i poslužite.

I na kraju kratki savjet kako pravilno izabrati batat. Kada kupujete batat provjerite je li dovoljno čvrst, ima li glatku i zategnutu kožu. Batat može stajati do 5 tjedana ako ga čuvate na hladnom i suhom mjestu.