FOTO: Aleksandar Selak
Sous vide pačja prsa s pireom od mrkve i sotiranim čimulama (15,90 €)

Market 2 je zatvoren, ali u onom u Gundulićevoj nikad se nije bolje jelo. Pašticada je stvarno vrh

Isprobali smo novi, zimski meni i s vlasnikom popričali o povezanim aktualnostima

Novi meni

Market 2 je zatvoren, ali u onom u Gundulićevoj nikad se nije bolje jelo. Pašticada je stvarno vrh

Isprobali smo novi, zimski meni i s vlasnikom popričali o povezanim aktualnostima

Sous vide pačja prsa s pireom od mrkve i sotiranim čimulama (15,90 €)
FOTO: Aleksandar Selak

U zagrebačkim ugostiteljskim kuloarima kroz proteklih je desetak dana odjeknula vijest o zatvaranju Marketa 2, restorana smještenog u Tomašićevoj ulici. Nakon uspješnog pokretanja projekta Marketa u Gundulićevoj, krajem 2021. vlasnik je odlučio da želi pokušati s većim prostorom, novim konceptima i, potencijalno, terasom koja za lokal u strogom centru nije dostupna. U Marketu 2 jeli smo više puta i hrana je uvijek bila vrlo korektna, a suprotno nekim neprovjerenim nagađanjima, vlasnik Fran Ćurković, ispričao nam je da restoran nije zatvoren zbog toga što je loše poslovao, već zbog dobre poslovne prilike da ga se proda.

“Unatoč našim naporima, logistički je postajalo sve zahtjevnije uskladiti zahtjeve na dvije lokacije. Kad se ukazala prilika za prodaju, dobro sam razmislio, odvagnuo i odlučio da svu energiju želim usmjeriti prema originalnom Marketu”, pojasnio nam je. Povod našeg razgovora bilo je testiranje njihovog novog, zimskog menija, a u svjetlu aktualnih događanja, Ćurković nam je najavio da restoran želi podići na novu razinu i uvesti niz novitete, poput, primjerice, tzv. aperitivo srijede, bruncha, ili tematskih večeri s hranom iz poznatih filmova.

Osjetno podizanje ljestvice

A sudeći prema onom što smo imali prilike kušati, njihov se fokus u podizanju ljestvice već osjeti. U Marketu jedemo redovito otkako je otvoren, i uvijek smo bili zadovoljni moćnim okusima koje postiže chef Goran Stanisavljević, ali najnoviji meni potencijalno je i najbolji koji su ikad imali.

Dnevna juha od celera (5,60 €) Aleksandar Selak

Uz spomenute konceptualne novitete, čuli smo za i neke koje će uvesti na meni, kao što su po dva predjela (prije su nudili samo glavna jela i po jednu juhu) i dva deserta (dosad je uvijek bio jedan). Dnevna juha, koja ovisi o povrću sezonski dostupnom na Dolcu, jučer je bila fina gusta od celera s blagom pikantnom aromom, dok za predjelo po prvi put nude beef tartare. Riječ je, kako nam je Ćurković ispričao, o jelu idealnom za dijeljenje, a istaknuo je i kako meso, po običaju, nabavljaju u mesnici Zagorac na Dolcu. Uz perfektno začinjeno meso serviraju maslac sa začinskim biljem i njihov domaći sourdough tostirani kruh, a sve u kombinaciji funkcionira bez zamjerke.

Beef tartare (12,90 €) Aleksandar Selak

Prelazimo i na glavna jela. Nije tajna da jako volimo rižota s potpisom njihovog chefa, a u najnovijoj verziji nude onaj s gljivama, ili u varijanti dnevnih jela, s gljivama, rajčicama i biftekom. Kušali smo potonji i ponovno se uvjerili kako je rižoto jelo s kojim u Marketu apsolutno ne možete pogriješiti. Precizno kuhana riža, lijepo pečen biftek s krupnom soli, blaga kiselina rajčica koja ublažava zemljane note gljiva – apsolutna preporuka s naše strane. Pašticada s domaćim njokima od špinata i ukiseljenom mrkvom je, pak, njihova verzija tradicionalne pašticade s njokima, ali s malim twistom. Ponovno, pašticadu smo u oba Marketa već jeli u sličnim varijantama, ali nikad nije bila ovako precizno izvedenih okusa.

Ne odustaju od finijih namirnica, poput patke i hobotnice

Sous vide teleća otkoštena rebra s pire krumpirom i povrćem s Dolca jelo je koje je, doslovno, vraćeno na zahtjev gostiju, i malo dorađeno; rebra se sous videaju 24 sata, zatim se vade kosti, a meso kratko zapeče na tavi kako bi dobilo hrskavu koricu. U Marketu vole na meni, kad god je to moguće, staviti i patku, pa tako ovaj put ona dolazi u vidu sous vide pačjih prsa s pireom od mrkve i sotiranim čimulama.

Pašticada s domaćim njokima od špinata i ukiseljenom mrkvom (13,80 €) Aleksandar Selak

Slatkoća pirea od mrkve odlično se sljubljuje s pačjim prsima, dok svježe čimule jelu daju svježinu. Za ljubitelje morskih tanjura, tu je hobotnica ‘iznad’ peke s krumpirom, čipsom od kukuruza, pireom od poriluka i ‘šporkom’ šalšom, jelo kojeg se ne bi posramili ni bolji dalmatinski restorani. Sekciju glavnih jela dovršavamo spomenom da nude još i sarma s pire krumpirom, zeljem i buncekom, hommage Street Sarmi s kojom je Marketova priča na street food festivalima i krenula.

Rižoto s gljivama i biftekom Aleksandar Selak

Ručak smo završili jako zanimljivim desertima, što posebno pohvaljujemo, budući da su oni često boljka bistroa i restorana koji nemaju pastry chefa. Riža na mlijeku s madagaskar vanilijom i slatkim od kumkvata donijela je vrlo lijepi sklad između slatkih kremastih i citrusno-osvježavajućih aroma, dok je desert koji povremeno imaju u ponudi, brownie s ciklom i tučenim vrhnjem na kremom od vanilije dosta zabavan twist na klasičnu varijantu omiljene čokoladne slastice. Doista nismo probali jelo na koje se ne bismo vratili i vrlo vam iskreno preporučujemo da Market imate u vidu kad god ste raspoloženi za brzi ručak ili večeru u centru.

Sous vide pačja prsa s pireom od mrkve i sotiranim čimulama (15,90 €) Aleksandar Selak
Sous vide teleća otkoštena rebra s pire krumpirom i povrćem s Dolca (12,90 €) Aleksandar Selak
Hobotnica ‘iznad’ peke s krumpirom, čipsom od kukuruza, pireom od poriluka i ‘šporkom’ šalšom (18,90 €) Aleksandar Selak
Riža na mlijeku s madagaskar vanilijom i slatkim od kumkvata (5,40 €) Aleksandar Selak
Market brownie s kremom od vanilije i ciklom (5,40 €) Aleksandar Selak