FOTO: Aleksandar Selak / tgm creative

Napravili smo hit tortu s interneta koja, navodno, imitira okus i teksturu krafne. Evo dojmova

Za recept je zaslužna američka kuharica Alison Roman

Gastro test

Napravili smo hit tortu s interneta koja, navodno, imitira okus i teksturu krafne. Evo dojmova

Za recept je zaslužna američka kuharica Alison Roman

FOTO: Aleksandar Selak / tgm creative

Prošlo je taman dovoljno vremena od veljače da sa sigurnošću možemo reći da nam se ponovno jedu krafne. Ako smo u to i dvojili, postalo je jasno kad smo na Instagramu primijetili jednu hit tortu koju svi pokušavaju napraviti, a koja je toliko popularna upravo zato što imitira okus i teksturu krafne. Bez prženja u ulju, naravno.

Čim smo vidjeli popis sastojaka i proceduru koja nam se uopće nije činila kompliciranom (posebice ako u obzir uzmemo potencijalno spektakularni rezultat), odlučili smo da ćemo se i mi pridružiti ovom slastičarskom Instagram trendu. Torta, inače, nosi naziv Old-Fashioned Strawberry Cake, i nalazi se u najnovijoj kuharici Alison Roman, Sweet Enough, čije smo recepte već (uspješno) rekreirali. U nastavku vam donosimo detaljni recept i naše iskrene dojmove o tome isplati li se ovu tortu zaista raditi kod kuće.

Old-Fashioned Strawberry Cake

Sastojci

  • 290 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 115 g maslaca (sobne temperature)
  • 70 g bijelog šećera
  • 75 g svjetlosmeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja
  • 180 g mlaćenice
  • 295 g jagoda nasjeckanih na kolutiće
  • 3 žlice demerara šećera (možete koristiti i obični bijeli)

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pošpricajte dno kalupa za tortu od 24 centimetra sprejom za namašćivanje i obložite ga papirom za pečenje (ostavite malo da strši preko rubova radi lakšeg uklanjanja).

2. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

3. Istucite maslac, bijeli šećer, smeđi šećer i vaniliju na srednje jakoj razini. Povremeno sastružite smjesu sa zdjele i lopatice za miješanje, dok ne postane blijeda, lagana, pahuljasta i kremasta, otprilike pet minuta.

4. Dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja.

5. Smanjite brzinu miksera na nisku i pažljivo dodajte pola smjese brašna, a zatim pola mlaćenice. Ponovite s preostalom mješavinom brašna i mlaćenicom, miksajući vrlo kratko, tek toliko da se smjesa sjedini.

6. Polovicu narezanih jagoda prebacite u tijesto, a onda ga istresite u kalup. Pospite preostalim jagodama i demerara šećerom. Pecite dok se torta ne nadigne, odnosno ne dobije zlatno-smeđu boju i odvoji se od rubova, 45 do 50 minuta.

7. Pustite da se kolač potpuno ohladi prije jela.

Zaključak

Ova nam se torta, sve u svemu, baš svidjela. No, da odmah odgovorimo na ono što sve najviše zanima – okusom i teksturom na krafne tek vrlo blago podsjeća. Čini nam se da bi se bolji efekt ipak postigao korištenjem demerara šećera (iako stoji da se može koristiti i bijeli, koji smo i sami koristili) i da smo ga potencijalno stavili nešto manje nego što je trebalo. U ovom receptu, dakle, ne savjetujemo smanjenje šećera na svoju ruku, barem ako vam je cilj da bude što sličniji krafnama.

No, neovisno o tome podsjeća li ova torta više ili manje na krafne, ona je nevjerojatno ukusna u svojoj klasičnosti. Unutrašnjost je izrazito sočna, korica blago hrskava, a jagode u tijestu pečenjem dobivaju okus koji podsjeća na džem. Sastojci, uz iznimku mlaćenice koja se može pronaći u ponudi mljekara, su vrlo bazični, a proces pripreme doista ne može biti jednostavniji. Uz kavu ili čaj doista ne bismo mogli poželjeti bolju slasticu. Svakako ponavljamo.