Napravili smo hit tortu s interneta koja, navodno, imitira okus i teksturu krafne. Evo dojmova
Za recept je zaslužna američka kuharica Alison Roman
Prošlo je taman dovoljno vremena od veljače da sa sigurnošću možemo reći da nam se ponovno jedu krafne. Ako smo u to i dvojili, postalo je jasno kad smo na Instagramu primijetili jednu hit tortu koju svi pokušavaju napraviti, a koja je toliko popularna upravo zato što imitira okus i teksturu krafne. Bez prženja u ulju, naravno.
Čim smo vidjeli popis sastojaka i proceduru koja nam se uopće nije činila kompliciranom (posebice ako u obzir uzmemo potencijalno spektakularni rezultat), odlučili smo da ćemo se i mi pridružiti ovom slastičarskom Instagram trendu. Torta, inače, nosi naziv Old-Fashioned Strawberry Cake, i nalazi se u najnovijoj kuharici Alison Roman, Sweet Enough, čije smo recepte već (uspješno) rekreirali. U nastavku vam donosimo detaljni recept i naše iskrene dojmove o tome isplati li se ovu tortu zaista raditi kod kuće.
Old-Fashioned Strawberry Cake
Sastojci
- 290 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- 115 g maslaca (sobne temperature)
- 70 g bijelog šećera
- 75 g svjetlosmeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 180 g mlaćenice
- 295 g jagoda nasjeckanih na kolutiće
- 3 žlice demerara šećera (možete koristiti i obični bijeli)
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pošpricajte dno kalupa za tortu od 24 centimetra sprejom za namašćivanje i obložite ga papirom za pečenje (ostavite malo da strši preko rubova radi lakšeg uklanjanja).
2. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
3. Istucite maslac, bijeli šećer, smeđi šećer i vaniliju na srednje jakoj razini. Povremeno sastružite smjesu sa zdjele i lopatice za miješanje, dok ne postane blijeda, lagana, pahuljasta i kremasta, otprilike pet minuta.
4. Dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja.
5. Smanjite brzinu miksera na nisku i pažljivo dodajte pola smjese brašna, a zatim pola mlaćenice. Ponovite s preostalom mješavinom brašna i mlaćenicom, miksajući vrlo kratko, tek toliko da se smjesa sjedini.
6. Polovicu narezanih jagoda prebacite u tijesto, a onda ga istresite u kalup. Pospite preostalim jagodama i demerara šećerom. Pecite dok se torta ne nadigne, odnosno ne dobije zlatno-smeđu boju i odvoji se od rubova, 45 do 50 minuta.
7. Pustite da se kolač potpuno ohladi prije jela.
Zaključak
Ova nam se torta, sve u svemu, baš svidjela. No, da odmah odgovorimo na ono što sve najviše zanima – okusom i teksturom na krafne tek vrlo blago podsjeća. Čini nam se da bi se bolji efekt ipak postigao korištenjem demerara šećera (iako stoji da se može koristiti i bijeli, koji smo i sami koristili) i da smo ga potencijalno stavili nešto manje nego što je trebalo. U ovom receptu, dakle, ne savjetujemo smanjenje šećera na svoju ruku, barem ako vam je cilj da bude što sličniji krafnama.
No, neovisno o tome podsjeća li ova torta više ili manje na krafne, ona je nevjerojatno ukusna u svojoj klasičnosti. Unutrašnjost je izrazito sočna, korica blago hrskava, a jagode u tijestu pečenjem dobivaju okus koji podsjeća na džem. Sastojci, uz iznimku mlaćenice koja se može pronaći u ponudi mljekara, su vrlo bazični, a proces pripreme doista ne može biti jednostavniji. Uz kavu ili čaj doista ne bismo mogli poželjeti bolju slasticu. Svakako ponavljamo.