Gastro tema

Nema straha za Noel: Meni pod novim vodstvom mogao bi biti najbolji koji smo ondje kušali

Oduševilo nas je sve od koncepta, preko okusa, do usluge

FOTO: Noel

Noel, još uvijek jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom i njegov novi chef, Mario Mandarić ovih su dana predstavili novi meni, koji donosi više od klasične večere u sljedovima (točnije, njih 25). Otišli smo ga probati, a na samom smo početku uz pjenušac doznali više detalja. Koncept je objedinjen pod imenom Spring Soirée , a uz hranu koju je osmislio chef, gostima se nudi i mogućnost aktivnog sudjelovanja u kreativnom procesu.

Spoj umjetnosti i visoke kuhinje za Noelov su tim logičan nastavak, svojevrsna ekstenzija projekta Noel Art u sklopu kojeg je okupljeno jedanaest hrvatskih umjetnika različitih generacija. Uz spoj visoke kuhinje i art momenata, naglašavaju i strogo poštivanje zero waste načela – cijeli je jelovnik, dakle, od početka do kraja osmišljen tako da se maksimalno iskoriste sve namirnice korištene u pripremi jela.

U Noelu već neko vrijeme ne postoji à la carte opcija naručivanja, već svi koji dođu jedu isti degustacijski jelovnik koji se mijenja ovisno o sezoni, po cijeni od 195 eura. Iznos nije zanemariv, no nakon iskustva koje smo ondje ovaj put dobili, odgovorno tvrdimo da Spring Soirée toliko i vrijedi. A ako se zbilja želite počastiti, savjetujemo da uzmete pairing s pićima koji uključuje zbilja genijalne koktele, kombuchu, matcha i sencha čajeve, sake i još mnogo toga, po cijeni od dodatnih 95 eura. Uz ovu, nudi se još i opcija vinskog pairinga (105 eura) i onog s hladnim čajevima (80 eura).

Doživljaj hrane pisanim vam putem teško možemo dočarati, ali reći ćemo da okusi u Noelovoj kuhinji nikad nisu bili moćniji, odvažniji i konkretniji. Unatoč novoj vlasničkoj strukturi i novom chefu, zbog čega su neki bili skeptični oko smjera restorana, moramo reći da smatramo kako razloga za zabrinutost nema – dapače.

Jaje u sorbulu, tartlet od graška s tartarom od bukovača, estragona i jabučnog octa s kremom od crnog češnjaka i čipsom kelja te blitva s ribom, punjena podušem i listovima ukiseljenim peteljkama blitve, i krumpirom kuhanim u ribljoj juhi s gustom redukcijom jusa od ribe tek su dio nove ponude. Tu su i nevjerojatni comfort zalogaji, tortellini od jastoga s rombom i kavijarom beur blanc umakom, kao i spomenuti art slijed u kojem gosti postaju umjetnici; na tanjuru prvo slikate jestivim bojama, a onda na tom istom tanjuru dobijete idući slijed, terinu od mrkve s jusom od luka i uljem od vlasca, kockicama od heljde i kiselom cvjetačom.

Moramo spomenuti i već pomalo kultni slijed zadržan iz prethodnih varijanti jelovnika, Who Doesn’t Like Bread, u kojem se nudi selekcija sourdough kruhova iz njihove Noel Bread & Deli pekarnice te jedno mliječno pecivo koje ne nude, ali koji je možda najukusniji krušni zalogaj koji smo ikad kušali. Od 25 sljedova, naše se društvo za stolom moralo prilično zamisliti nad pitanjem koji je bio najbolji, i svatko je imao, ne pretjerujemo, barem pet opcija između kojih se premišljao. A to je jako dobar znak.

Servis čine mahom mladi, ali vrlo profesionalni djelatnici, a usluga je na zavidnoj razini. Od usluge, preko art momenata, atraktivnog pribora za jelo i čaša kakve drugdje nismo viđali, do u konačnici, preciznih zalogaja kroz cijelu večeru o kojima još uvijek razmišljamo, iskustvo u (novom) Noelu ne možemo dovoljno preporučiti.