Utjecajni gastro blog složio je listu trenutno vodećih restorana u Zagrebu; najbolji im je novi Xato

Kult Plave Kamenice piše da je ovo osam najboljih restorana u Zagrebu

ZADNJA IZMJENA: svi. 17, 2017

Utjecajni gastronomski blog Kult Plave Kamenice objavio je danas poredak najboljih zagrebačkih restorana za prvih šest mjeseci ove godine. Na njihovoj listi nalazi se osam restorana, od kojih se na prvom mjestu nalazi tek nedavno otvoreni Xato.

Kako piše Plava Kamenica, iako se od rujna otvorilo naizgled bezbroj novih restorana i bistroa, samo je Xato, restoran popularnog zagrebačkog chefa Tvrtka Šakote i njegova partnera Marina Medaka, ušao na njihovu listu.

Evo gdje se, prema Kultu Plave Kamenice, u ovom trenutku najbolje kuha u Zagrebu.

1. Xato, Petrinjska

Kako piše KPK, Xato je jedan naših od rijetkih restorana koji promišlja hranu, pritom je ultramoderan i “uglavnom perfektan”. Xato kombinira japanske tehnike i skandinavski duh. Mali je problem, pišu, vinska lista, ali je Xato i dalje jedini zagrebački restoran visoke kuhinje.

2. Noel, Dukljaninova

Noel je, piše blog, u devet mjeseci postao jedna od najvažnijih institucija zagrebačkog javnog života. Restoran je usvojio praksu velikih svjetskih restorana koji u vrijeme ručka nude jeftinije menije, pa se tako u Noelu može objedovati za stotinjak kuna, dok se u večernjem meniju, pišu, chef Kočiš igra s “pravim kavijarom, golubima, fazanima, crnim svinjama ili škampima i školjkama”.

3. Dubravkin put, Dubravkin put

U Dubravkinom putu za ručak možete jesti svježu i sezonsku hranu po prihvatljivim cijenama. Navečer, Priska Thuring iz svakog jela “izvlači čiste okuse i ne pristaje na uzgojenu ili smrznutu ribu”. Vinska lista druga je najbolja u gradu.

4. Zinfandel’s, Esplanade, Mihanovićeva

Kuhanje Ane Grgić iz Zinfandelu slično je kuhanju Gorana Kočiša iz Noela, dakle fine dinig sa skupim sastojcima i perfektnom tehnikom. Kako piše KPK, zadnjih mjeseci Grgić kuha najbolje u životu.

5. Carpaccio, Teslina

Radi se o jednom od najbolje vođenih restorana u Zagrebu, u kojem vam se neće dogoditi da vam donesu zgužvan i zaprljan jelovnik ili vinsku kartu. Ne radi se o preambicioznom restoranu, ali zato isporučuju finu i svježu hranu, bez ozbiljnih tehničkih pogrešaka.

6. Time, Amruševa

Time nudi kombinaciju azijske i hrvatske kuhinje, i po ocjeni bloga, nenadmašiv je pogodak. “Najbolji primjer gastrotainmenta koji je Zagreb dosad vidio”.

7. Tekka, Radnička

Jedini etnički restoran na listi nudi najbolji sushi i sashimi u gradu. Nedostaje im puno do ozbiljne gastronomije, no to bi se s poboljšanjem tržišnih okolnosti moglo promijeniti.

8. Agava, Tkalčićeva

Iskorak koji treba napraviti Tekka, napravio je Agavin chef Belizar Miloš, koji, kako piše blog, od lani kuha ozbiljno, ambiciozno i tehnički perfektno.