Od baklava čvora do cruffina s kavom, isprobali smo novitete zagrebačkih craft pekarnica. Evo dojmova

Nisu jeftini, ali su nam redom bili vrlo ukusni

Gastro test

Od baklava čvora do cruffina s kavom, isprobali smo novitete zagrebačkih craft pekarnica. Evo dojmova

Nisu jeftini, ali su nam redom bili vrlo ukusni

Redovito pišemo o otvorenjima novih craft pekarnica kojih se Zagrepčani, ako je suditi prema redovima koji se ispred njih i dalje redovito formiraju, još nisu zasitili. A ono što nas posebno veseli vidjeti i to da svaka od tih craft pekarnica vodi računa o tome da ne živi na staroj slavi, već se u svoj asortiman redovito trude uvrstiti nove proizvode.

Kroz nekoliko smo ih dana sve obišli i provjerili jesenske novitete. Kao što, pretpostavljamo, već možete zaključiti, cijene nisu jeftine i za većinu će značiti to da će se pekarskim proizvodima craft predznaka počastiti tek povremeno. No, moramo reći da se unatoč visokim cijenama nismo osjećali prevarenima; sve što smo ovaj put imali prilike kušati bilo je dosta dobro. Sve detalje ponude, kao i naše dojmove, možete provjeriti u nastavku.

Parmigiana tart

 

Gdje: Bread Club (Vlaška 27 i druge lokacije)
Cijena: 3,50 eura
Opis: lisnato tijesto, pečeni patlidžani u umaku od pelata posipani s parmezanom
Naš dojam: Prije svega, pohvaljujemo originalnu ideju. Volimo kad nam se dogodi da uđemo u pekarnicu i naiđemo na proizvod koji ni u jednoj drugoj još nismo vidjeli. Teksture su raznolike, okusi skladni, sve je lijepo začinjeno – nemamo nikakve zamjerke.

Baklava čvor

 

Gdje: Korica (Martićeva 19 i druge lokacije)
Cijena: 3,30 eura
Opis: lisnato tijesto, punjenje od pistacija i oraha, sirup od naranče i limuna
Naš dojam: I ovdje je red da pohvalimo originalnu ideju. Ovo je zaista pekarska verzija baklave iz (svačijih) snova. Lisnato je tijesto savršeno sočno, punjenje iznimno bogato, a jedino što bismo eventualno mogli istaknuti kao zamjerku je to što nismo osjetili dovoljno čiste arome pistacija i oraha, već kao da dominiraju neki drugi slatki začini. Savjetujemo da Baklava čvor svakako podijelite barem s još jednom osobom.

Tart od jabuke

 

Gdje: Noel Bread & Deli (Ulica popa Dukljanina 1)
Cijena: 3,20 eura
Opis: laminirano tijesto, frangipane od oraha, polovica pečene jabuke s cimetom, slana karamela, krema s dodatkom svježeg sira, posip od cimeta
Naš dojam: Možda ćete, poput nas, pomisliti da u životu možete bez još jedne verzije tarta/pite od jabuka. I vrlo vjerojatno možete, ali uvjeravamo vas da ne želite. U ovoj nam se slastici svidjelo sve od finog tijesta i tekstura do harmonično uparenih okusa oraha, jabuke, slane karamele i svježeg sira koji svemu skupa daje lijepu note svježine. Jedan od favorita, bez sumnje.

Vegan Pizza

Gdje: Proof 33 (Ilica 33)
Cijena: 5 eura
Opis: pizza tijesto, pesto lista mrkve, povrtna caponata, mayo
Naš dojam: Na primjeru ovog proizvoda možemo izdvojiti dva gastro trenda koja svesrdno pozdravljamo; ponuda veganske hrane u Zagrebu konačno postaje konkretnija, a pizze više nužno ne kvalificiramo pod junk food sačinjen od niskokvalitetnih namirnica. Ovu ukusnu pizzu, kod koje u prvom redu moramo pohvaliti fenomenalno tijesto rađeno po posebnoj recepturi, preporučujemo svima, ne samo veganima.

Bajadera

Gdje: Boogie Lab (Ul. kneza Borne 26)
Cijena: 3 eura
Opis: lisnato tijesto punjeno Bajaderom i lješnjacima u stilu pain au chocolata
Naš dojam: Moramo biti iskreni i reći da smo znali da će nam se ovaj proizvod svidjeti i prije samog kušanja. Lisnato tijesto, lješnjaci i Bajadera – tu je teško bilo što moglo poći po krivu. Naravno, da možemo birati, voljeli bismo jedino da je tog čarobnog Bajadera nadjeva još i više.

Dnevni sendvič

Gdje: Salo (Opatovina 13)
Cijena: 6 eura
Opis: sendvič od raženog kruha s organskom šunkom, svježim sirom sa začinskim biljem i rajčicama
Naš dojam: U Salo smo se zaputili s misijom da probamo bučnicu Petre Jelenić o kojoj ovih dana na sve strane slušamo hvalospjeve. No, kako bučnice danas iznimno nije bilo, odabrali smo drugi novitet, sendvič sa šunkom. Njihov domaći raženi kruh očekivano je odličan, a punjenje, uglavnom zahvaljujući svježem siru sa začinskim biljem, jako sočno i ukusno. Okusi su vrlo konvencionalni, ali zaključujemo da je ovo školski odrađen primjer ‘običnog’ sendviča, samo napravljenog s vrhunskim sastojcima. Idealan je za doručak ili gablec.

Cruffin kava

Gdje: Kukuriku (Savska cesta 156)
Cijena: 3,60 eura
Opis: hibrid kroasana i muffina, krema od kave (zrnca kave se dan prije infuziraju u vrhnju)
Naš dojam: Ljubazna ekipa iza pulta rekla nam je kako su ovaj cruffin napravili sebi za gušt, i da im je ispao najdraži dosad. Moramo se složiti da je krema od kave pravo osvježenje u zagrebačkoj ponudi cruffina (umjesto standardnih vanilije, čokolade ili pistacija). Tijesto je ukusno, punjenje lagano, ali aromatično, a sve skupa, na neku foru, čak i nije preslatko. Kupili bismo ponovno, ali po pola s nekim.